Novice

6 stebrov uporabniške izkušnje, ki jih morate vedeti

6 stebrov uporabniške izkušnje, ki jih morate vedeti

Ponedeljek, 28. marec 2022
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Obstajajo stebri uporabniške izkušnje, ki so osnova za oblikovanje dobre spletne strani. V kolikor razumete njihov namen, lahko oblikujete in izdelate spletno stran, ki bo obiskovalcem pisana na kožo. Za dosego tega, morate najprej poznati vaše ciljno občinstvo (v prejšnjem članku boste lahko spoznali načine, kako lahko poenostavite segmentacijo strank, s čimer boste spoznali vaše ciljne občinstvo in stranke).

Večina uporabnikov spleta imajo podobna vedenja in ko ugotovite te vzorce, lahko na podlagi tega oblikujete spletno stran, ki jim bo najbolj ustrezala. V tem članku vam bomo predstavili 6 stebrov uporabniške izkušnje, ki si jih je vredno zapomniti in uporabiti pri oblikovanju spletne strani in kasneje pri izdelavi.

1. Pravilo 5 sekund

Pravilno 5 sekund je v smislu uporabniške izkušnje zelo enostavno in neposredno. Uporabniku, ki obišče spletno stran, mora biti v 5 sekundah od obiska spletne strani jasno, kaj spletna stran predstavlja. To je tudi povprečni čas, v katerem si uporabnik ustvari prvi vtis in se odloči, ali je vredno nadaljevati z brskanjem na tej strani ali ne. Za dosego tega cilja, mora pristajalna spletna stran predstaviti jasen namen strani, kateremu mora slediti vsebina in predstavitev ponudbe ali storitev.

2. Zadovoljiti ciljne uporabnike

Velika večina prometa/ obiskovalcev spletne strani bodo prišli iz t.i. zunanjih povezav, kot so npr. spletni iskalniki, druge spletne strani ali socialna omrežja. To pomeni, da bodo obiskovalci prišli na vašo spletno stran s točno določenim ciljem. Vaša spletna stran mora zadovoljiti uporabnika tako, da mu ponudi kvalitetne ter uporabne informacije, ki so jasno predstavljene. To pomeni, da mora pristajalna stran biti oblikovana tako, da jasno predstavi, kaj bo obiskovalec našel na tej spletni strani.

3. Preprostost

Preprostost je ena najzahtevnejših stvari, ki jih lahko dosežete na vaši spletni strani. Za njo so po navadi potrebna leta prilagajan, dodelav, prilagajan in nadgradenj.

Informacije na vaši spletni strani morajo biti predstavljene na čist in preprost način. Pri tem je potrebno spremljati, kaj na spletni strani deluje in kaj ne. Tisto kar ne deluje, je potrebno čim hitreje umakniti. Izogibajte se nepotrebnim animacijam in pop up oknom, ki imajo v primeru napačne uporabe, negativne posledice na uporabniško izkušnjo.

Pomembno vlogo pri tem ima vsebina. Vsebina na spletni strani mora biti pravilno predstavljena. Na pristajalni strani so učinkoviti kratki naslovi in manj vsebine, da pritegnejo uporabnika. Obvezno pa uporabniku ponudite več, če ga bo to zanimalo.

4. Sledite že standardiziranim vzorcem

Za doseganje preprostosti na vaši spletni strani, se lahko pri oblikovanju spletne strani držite že standardiziranih vzorcev, ki preverjeno delujejo. Uporabniki so navajeni določenih vzorcev, saj so jih navajeni že iz drugih uspešnih spletnih strani. “Odkrivanje tople vode” ima lahko pri uporabnikih negativne posledice, saj imajo že določena pričakovanja, kako naj kaj deluje.

5. Doslednost

Doslednost pri oblikovanju spletne strani, se mora odražati na vseh podstraneh, s čimer olajšamo iskanje informacij uporabniku. Npr. meni strani mora na vsaki podstrani vsebovati enake elemente, klik na katerokoli povezavo mora delovati enako (da se odpre stran v novem oknu). Vse to pripomore k hitrejšem spoznavanju s spletno stranjo, ki posledično vpliva na dobro uporabniško izkušnjo.

6. Struktura in organiziranost

Informacije na vaši spletni strani morajo biti smiselno predstavljene in vsebinsko združene v podstrani, ki predstavljajo navigacijo strani oz. strukturo/ meni. V okviru vsake podstrani je potrebno organizirati vsebino, ki mora biti smiselno predstavljena, če želite pritegniti uporabnike (predstavitev/ definicija, primerjava/ prednosti in poziv na konverzijo).

Končni cilj vsake spletne strani je konverzija uporabnika, ne glede na to ali je to izpolnjen spletni obrazec, telefonski klic, nakup, rezervacija, itd. Konverzija pa ni nekaj, kar je enostavno doseči. Že vsaka industrija ima svoje specifike, ki jih je potrebno upoštevati. Zgoraj predstavljenih 6 stebrov uporabniške izkušnje, naj vam služi kot osnova pri pripravi dobre spletne strani.