Novice

Uporabnik, kot središče razvoja pri izdelavi spletnih strani in trgovin pozitivno vpliva na poslovanje podjetja

Uporabnik = središče uporabniške izkušnje

Zakaj je pri izdelavi spletnih strani potrebno posvetiti več časa končnemu uporabniku?

Torek, 13. avgust 2019
Posodobljeno: Četrtek, 16. marec 2023

V zadnjih letih vidimo drugačen pristop k izdelavi spletnih strani in spletnih trgovin, katerih središče pozornosti je končni uporabnik. Ta pristop postaja vodilna “dogma” med spletnimi oblikovalci in razvijalci. 

Vrednost uporabniške izkušnje

Uporabnik, kot središče razvoja pri izdelavi spletnih strani in trgovin pozitivno vpliva na poslovanje podjetja. Študije so pokazale, da so podjetja pripravljena plačati več, če ponudba vključuje tudi uporabniško izkušnjo (vir). 

Slaba uporabniška izkušnja bo odvrnila ljudi od obiska vaše spletne strani ali celo od nakupa. Zato je pomembno, da pri izdelavi spletne strani in trgovine, poskrbimo za dobro uporabniško izkušnjo. 

Prilagojena oblika (dizajn) strani uporabnikom, ne stranki

Že pri oblikovanju spletne strani, je potrebo dati poudarek na končnega uporabnika strani. Zato predlagamo, da upoštevate naslednje nasvete za oblikovanje: 

Štirje nasveti za izdelavo uporabniške izkušnje, ki jih upoštevamo pri oblikovanju: 

  1. Osredotočiti se na cilje končnega uporabnika
  2. Kaj uporabnik želi in kaj potrebuje
  3. Testiranje rešitve s končnim uporabnikom
  4. Neprestano nadgrajevanje uporabniške izkušnje na spletnih straneh in trgovinah

Takšen pristop omogoča, da uravnotežimo želje stranke (kaj želi stranka) in kaj pričakuje končni uporabnik. Poleg tega na ta način pomagamo stranki, da bodo spremembe, ki jih bo naredila na svoji spletni strani, pozitivno vplivale na končnega uporabnika. 

“Vitka” uporabniška izkušnja

Zgoraj naštete nasveti, pridejo v poštev tudi pri “vitki” uporabniški izkušnji. Vitka uporabniška izkušnja nas sili, da naše ideje čim hitreje testiramo na uporabnikih. Središče vitke uporabniške izkušnje je krog: razmisli – naredi – testiraj – razmisli – naredi - … Takšen način pomaga spletnim agencijam, kot mi, da pospešijo delovni proces, s katerim dobimo končno rešitev. 

Oblikovanje izkušnje

Osredotočanje na končnega uporabnika se pozna pri boljšem dolgoročnem odnosu med razvijalci/ agencijo in stranko. Obe strani prilagodita svoje cilje tako, da zadovoljita potrebe končnega uporabnika spletne strani. Prav tako pa tak pristop pripomore k zmanjšanju tveganj, ki se pojavijo šele kasneje, ko je spletna stran že aktivna. 

Osredotočanje na končnega uporabnika ima veliko prednosti. Poleg tega, da so uporabniki bolj zadovoljni in da bodo še rajši obiskovali ali nakupovali na naši spletni strani, imamo od tega korist tudi agencije, saj tako razvijamo trajnostne spletne rešitve, ki so učinkovite in prilagodljive.