Novice

Načrtovanje in oblikovanje spletne trgovine

Načrtovanje in oblikovanje spletne trgovine

Petek, 28. april 2023

Spletna trgovina je eden najboljših in tudi najugodnejših prodajnih kanalov, ki ga je vredno izkoristiti. Sama spletna trgovino ima v primerjavi s fizično trgovino veliko prednost, saj je strošek same spletne trgovine bistveno manjši, kot pa priprava fizične poslovalnice. Še posebej to velja za trgovine, kjer trgovci ponujajo veliko število izdelkov. Več izdelkov, pomeni več polic, kar se odraža po potrebi po večjem prostoru in rezultat je v večjem strošku. Pri spletni trgovini je sicer več prodajnega asortimana tudi povezano z večjimi stroški, vendar so ti stroški neprimerljivo manjši, kot pri fizični trgovini.

V kolikor imate fizično prodajalno in še nimate spletne trgovine, je vsekakor vredno razmisliti o izdelavi spletne trgovine. Glavna prednost spletne trgovine je, da si v trenutku povečate število potencialnih kupcev, saj s prodajo niste omejeni le na mikrolokacijo okoli vaše poslovalnice.

Da bo sama izdelava spletne trgovine lažja, boste v članku spoznali vse kar morate vedeti o načrtovanju in oblikovanju spletne trgovine.

Kaj morate upoštevati pri načrtovanju in oblikovanju spletne trgovine?

Pri načrtovanju in oblikovanju spletne trgovine morate upoštevati kar nekaj stvari: vse od vaše ciljne publike/ kupcev, samega videza/ oblikovanja spletne trgovine, tehničnih lastnosti, nakupnega procesa, načina komunikacije z uporabnikom, itd. Za lažje razumevanje, najdete seznam, ki ga je vredno upoštevati:

1. Določanje ciljne publike oz. kupca

Središče dobre uporabniške izkušnje in spletne trgovine je vaš kupec oz. ciljna publika. Bolj kot bo spletna trgovina zadovoljila njihova pričakovanja in potrebe boljši bodo rezultati. V obzir je potrebno vzeti, da je v virtualnem svetu zadovoljevanje pričakovanj težje, saj ne vidite obiskovalca v obraz, da lahko razberete njegovo reakcijo. Za ta namen se uporablja spletna analitika, ki pa daje rezultate z zamikom.

Za vse, ki se prvič srečujete s spletno prodajo vam svetujemo, da se pri samem oblikovanju spletne trgovine in uporabniške izkušnje prepustite strokovnjakom, ki vam bomo znali svetovati.

2. Oblikovanje spletne trgovine

Pri oblikovanju spletne trgovine ni pomembno samo sam videz v celoti, pač pa vsi majhni detajli, ki skupaj ustvarijo končno podobo. Zato je pomembno, da se v fazi samega oblikovanja poskrbi za:

Barvno paleto

Izbira barv, ki jih boste imeli na vaši spletni trgovini je pomembna, saj mora biti ta na oko prijazna in ustrezna za vašo panogo. Poleg tega mora biti v skladu z vašim CGP-jem (celostno grafično podobo) in blagovno znamko. Zelo pomembno je, da ne pozabite tudi na dostopnost. Sama dostopnost pomeni, da so barve v dovolj velikem kontrastu, da so primerne tudi za ljudi s težavami z vidom.

Tipografija

Tipografija na spletni trgovini pomeni uporabljena pisava/ font in elementi, ki spadajo zraven (številke, alineje, naslovi, velikosti, itd.). Zelo pomembno je, da je uporabljena pisava enostavno berljiva. V kolikor je možno, se izbere font, ki je določen v samem CGP-ju. Če to ni možno, se izbere font, ki je primerljiv in berljiv. Prav tako pa ne pozabite na velikosti, razmake in hierarhijo besedila, ki vplivajo na samo berljivost.

Navigacija

Navigacija oz. meni je eden ključnih elementov spletne trgovine. Meni mora biti jasen in enostaven za uporabo, prav tako pa mora omogočati obiskovalcem, da hitro najdejo informacije o prodajnem asortimanu in posamezne izdelke. Pripraviti morate smiselno kategorizacijo vaših izdelkov. Sama kategorizacija je odvisna od velikosti in raznolikosti prodajnih izdelkov.

Uporabniška izkušnja

Dober uporabniški vmesnik = dobra uporabniška izkušnja. Pri samem oblikovanju spletne trgovine želimo pripraviti dober uporabniški vmesnik, ki bo pozitivno vplival na uporabniško izkušnjo. V članku ideje za izboljšanje prodaje v spletni trgovini najdete nekaj idej za izboljšanje uporabnike izkušnje, ki vplivajo na boljšo prodajo.

3. Programiranje spletne trgovine

Pri samem programiranju oz. izdelavi spletne trgovine je pomembno, da imate kvalitetnega in zaupanja vrednega partnerja. Na ta način poskrbite ne samo za izdelavo spletne trgovine pač pa kvalitetno vzdrževanje in podporo v prihodnosti.

Pri samem programiranje pa je potrebno dodati pozornost naslednjim elementom.

Iskanje

Iskanje je ključen za spletno trgovino z veliko izdelki. Zato je pomembno, da obiskovalcu omogočite različne vrste iskanja, kot npr.:

  • Po imenu
  • Blagovni znamki
  • Šifri
  • Kategoriji

Samo iskanje pa je povezano tudi s samo kategorizacijo izdelkov in menijem.

Prilagojenost mobilnim napravam

V današnjem času je osnova, da je vaša spletna trgovina prilagojena za mobilne naprave. V nekaterih primerih več kot 75% obiskovalcev splete trgovine za obisk uporabi mobilni telefon. Vsekakor pa ne smete pozabiti na namizno različico spletne trgovine.

Hitrost spletne trgovine

Hitrost spletne trgovine je eden izmed najpomembnejših elementov uporabniške izkušnje. Obiskovalci pričakujejo hitro trgovino. Vsaka dodatna sekunda nalaganja močno poveča možnost predčasnega odhoda iz spletne trgovine, zato je pomembno, da hitrosti posvetite dovolj pozornosti.

Enostaven nakupni proces

Enostaven nakupni proces olajša pot do nakupa. Obstajajo govorice, da naj nakupni proces vsebuje čim manj korakov. Koraki niso razlog za zapustitev nakupnega proces. Največji razlog za opustitev nakupnega procesa je število obvezni polj. Le ta naj bo vsebujejo samo obvezne elemente.

4. Poskrbite za varnost in zaupanje

Spletni kupci kupujejo na spletnih trgovinah, ki so priznane in vredne zaupanja. To za spleten trgovine, ki so na začetku svoje spletne prodaja povzroča malo težav, saj so novi na trgu. Da pri uporabnikih vzbudite večjo stopnjo zaupanja je obvezno, da poskrbite za: varnost spletne trgovine – varni načini plačila in SSL certifikati, jasni pogoji poslovanja in politike vračila blaga, predstavitev podjetja, kontaktni podatki, itd.

5. Komunikacija z uporabniki

Kot že omenjeno na začetku, je v fizični trgovini lažje vzpostaviti stik s samim kupcem, kot v spletni trgovini, zato morate pripraviti ustrezno komunikacijo s svojimi kupci. Kupcem bodite na voljo in jim ponudite različne načine, da stopijo v kontakt z vami:

  • Kontaktni obrazci
  • Klepet v živo
  • Telefonske številke in kdaj ste na voljo
  • Komunikacija preko socialnih omrežji
  • Obisk v fizični poslovalnici

Za zaključek

Načrtovanje in oblikovanje spletne trgovine sta ključna dejavnika za uspešno spletno prodajo. Pri tem morate upoštevati ciljno publiko, videz trgovine, tehnične lastnosti, nakupni proces, komunikacijo z uporabniki in še več. Pomembno je zagotoviti privlačno oblikovanje, ki upošteva barve, tipografijo in navigacijo ter ustvarja prijetno uporabniško izkušnjo. Pri programiranju pa se je potrebno posvetiti pozornost iskanju, prilagodljivosti za mobilne naprave, hitrosti ter enostavnemu nakupnemu procesu.

Varovanje podatkov in vzpostavitev zaupanja sta ključna, zato poskrbite za varne načine plačila, SSL certifikate in jasne pogoje poslovanja. Ne pozabite na komunikacijo z uporabniki, saj boste s tem povečali uporabnikovo zaupanje.

Z vlaganjem v strokovno načrtovanje in oblikovanje spletne trgovine boste izboljšali prodajo, povečali število kupcev in zagotovili uspešno poslovanje v digitalnem svetu. Ne pozabite, da je sodelovanje s kvalitetnim partnerjem ključno za doseganje optimalnih rezultatov.