Novice

Kako ustvariti vsebino, ki se ujema z namenom iskanja?

Kako ustvariti vsebino, ki se ujema z namenom iskanja?

Namen iskanja in SEO optimizacija

Sreda, 11. avgust 2021
Posodobljeno: Ponedeljek, 20. marec 2023

Namen iskanja je končni cilj uporabnika, ki glede na to pričakuje ustrezne rezultate njegovega iskanja. Namen iskanja se imenuje zato, ker ni nujno, da se le-ta prepozna iz vpisanih ključnih besed.

Primer: Vpišemo v spletni iskalnik ključni besedi “spletne strani”. Ali nas zanimajo kaj so spletne strani? Kako jo lahko izdelamo? Katere so agencije, ki se ukvarjajo s spletnimi stranmi? - iz vpisane ključne besede ni mogoče razbrati namen uporabnika, zato spletni iskalnik ponudi rezultate, ki se mu zdijo najprimernejši.

V kolikor pa spremenimo ključne besede v “izdelava spletnih strani ljubljana” pa je namen iskanja veliko bolj jasen, saj nam že izbor ključnih besed pove, kaj pričakuje uporabnik, ki se zanima za izdelavo spletnih strani v Ljubljani. Spletni iskalnik bo na ta način prepoznal namen iskanja in temu primerno ponudil primerne rezultate.

Katere vrste namena iskanja poznamo?

Poznamo 4 tipe namena iskanja: 

  • Informacijski
  • Navigacijski
  • Nakupovalni
  • Primerjalni

Več o njih in namenu iskanja si lahko preberete v članku Namen iskanja.

Zakaj je namen iskanja pomemben za SEO optimizacijo?

Spletni iskalnik Google zadovolji namen iskanja s točno določeno vsebino. Če se želite uvrščati na strani rezultatov, za prav določeno iskanja, potem morate imeti tako pripravljeno vsebino, drugače vas spletni iskalnik ne bo uvrstil na stran rezultatov iskanja. Razumevanje namena iskanja in priprava primerne vsebine, bo pripeljala do povsem novih razsežnosti glede vaše strategije SEO optimizacije.

To predvsem velja za informacijski in nakupovalni tip namena iskanja.

Primer iskanja: Kaj je SEO
Primer iskanja: Kaj je SEO

Kako spletni iskalnik določi namen iskanja?

Spletni iskalniki (predvsem Google) želijo zadovoljiti namen iskanja z namenom doseganja čim boljše uporabniške izkušnje. Predstavljamo vam tri namige, s katerimi spletni iskalniki določijo namen iskanja:

Kontekst

Kontekst je okoliščina same poizvedbe (vpisane ključne besede) iskanja. To so: 

  • Lokacija uporabnika, ki išče
  • Jezik
  • Zgodovina iskanja
  • Aktualni dogodki

Fraziranje

Fraziranje so dodatne besede, ki jih dodate k poizvedbi, z namenom lažjega razumevanja namena iskanja. Ko poizvedbi dodate besede, s katerim ustvarite vprašanje, npr. kako, kaj, zakaj, itd., bo namen iskanja zelo verjetno informacijski. V kolikor dodate besede kot npr. najboljši, pa bo namen iskanja v večini primerov nakupovalni.

Vedenje uporabnika

Vedenje uporabnikov je sicer v veliki meri ugibanje, ni pa povsem brez predmetno, saj Google preverja, katero vsebino bolj gledamo in na podlagi tega ponuja tudi rezultate. Npr. če iščete kako se nekaj naredi in takoj premaknete na video rezultate iskanja, potem vam bo po vsej verjetnosti ob naslednjem podobnem iskanju najprej ponudil video rezultate.

Kako upoštevati namen iskanja pri SEO optimizaciji spletne strani?

Če želite, da se bo vaša spletna stran pojavila visoko v spletnih iskalnikih glede na namen iskanja, boste morali ugotoviti katera je najboljša vsebina za ta namen. Pri tem priporočamo, da si pripravite sistematični načrt, na podlagi katerega bo vsebina primerna za namen iskanja. Priporočamo naslednje:

1. Poiščite ključne besede

S pomočjo orodji in programov lahko poiščete ključne besede in povezane ključne besede, kjer boste lahko videli tudi poizvedbe, ki nakazujejo na namen iskanja. Te poizvedbe nato ločite od ostalih.

2. Preglejte že obstoječe rezultate iskanja

Na zgornje poizvedbe preverite že obstoječe rezultate iskanja. Na ta način boste vedeli, kaj dela konkurenca in kaj uporabljajo strani, ki se že dobro uvrščajo na želene poizvedbe. Nato pripravite lastno unikatno vsebino, ki bo vključevala najboljše prakse.

3. Poskrbite za off-site optimizacijo

Če želite dosegati dobre rezultate na strani iskanja, boste morali poskrbeti še za off-site optimizacijo. To pomeni, da boste morali poskrbeti za povezave iz drugih spletnih strani. Najlažje to storimo z različnimi platformami, kot sta Pinterest in YouTube. Priporočamo, da vsebino, ki jo ustvarjate na teh platformah, povežete še z vašo spletno stranjo. Ne pozabite pa še na nasvete za izboljšanje rezultatov iskanja na lokalni ravni.

Zaključne misli

Stran rezultatov iskanja na spletnih iskalnikih se je v zadnjih letih močno spremenila. Rezultati iskanja so tako lahko prikazani v obliki videjev, slik, modrih povezav, novic, izdelkov, itd. Na ta način želi spletni iskalnik Google zadovoljiti uporabnikov namen iskanja. Zato je pomembno, da se na to ustrezno pripravite. Pri izdelavi spletne strani je eden izmed najpomembnejših procesov priprava vsebine. Brez dobre vsebine, se vaša spletna stran ne bo uvrščala visoko na strani rezultatov iskanja.