Novice

 Kako deluje spletni iskalnik?

Kako deluje spletni iskalnik?

Zakaj nas mora to zanimati?

Ponedeljek, 2. december 2019

Iz stališča uporabnika spleta, so spletni iskalniki novodobno “čudo”. V iskalno polje vpišete iskalni niz oz. ključne besede in spletni iskalnik vam vrne rezultate, razvrščene po relevantnosti.  

Nekateri spletni iskalniki, kot npr. Google, so nagradili iskalne rezultate in pokažejo že odgovore na nekatera vprašanja, kar uporabnikom prihrani čas in klike: 

rezultat odgovor na vprašnje Google iskalnik

V nadaljevanju si bomo pogledali, kako deluje spletni iskalnik in zakaj vas mora to zanimati? Začeli bomo z osnovami. 

Kaj je spletni iskalnik?

Spletni iskalnik je sestavljen iz dveh stvari:  

  • Baze podatkov
  • Algoritmov, ki poskrbijo za prikazovanje relevantnih rezultatov, glede na vpisan iskalni niz

Primer delovanja spletnega iskalnika:

Spletni iskalnik deluje tako, da vzame seznam poznanih URL naslovov, ki jih potem da na čakalnico. V čakalnici se potem določi kdaj bo pregled vsak posamezni URL naslov. Iz pregleda gredo nato URL naslovi v t.i. indeksiranje, iz katerega se poberejo ključne informacije o posameznem URL naslovu. Indeksirane strani se nato vrnejo v čakalnico, kjer jih glede na prioriteto spletni iskalnik ponovno pregleda (če je prišlo to sprememb). 

Ko vpišete iskalni niz (ključne besede) v spletni iskalnik, vam rezultati iskanja prikažejo podobne strani, ki jih algoritem razvrsti glede na relevantnosti.  

Kako deluje Google iskalnik?

Google iskalnik deluje podobno, kot smo opisali zgoraj (v resnici nihče ne ve točno, kako deluje Google iskalnik, saj je to skrbno varovana skrivnost). Google pregleduje splet in indeksira vsebino, ki jo najde. Ko potem nekaj iščete na iskalniku Google, vam prikaže natančne rezultate, razvrščene glede na relevantnost.

kako deluje iskalnik Google

Zakaj vas mora zanimati kako deluje spletni iskalnik?

V kolikor veste, kako deluje spletni iskalnik, boste lahko začeli ustvarjati vsebino za vašo spletno stran, ki bo kvalitetna in se bo visoko uvrščala v rezultatih spletnih iskalnikov. To se imenuje SEO optimizacija spletnih strani

SEO optimizacija spletnih strani je v zadnjih letih postala izjemno pomemba za vsa podjetja, ki se pojavljajo na spletu, zaradi:  

  • Promet, ki se ustvari s pomočjo SEO optimizacije je “brezplačen” 
  • Promet je konstanten iz meseca v mesec (dokler objavljate kvalitetno in relevantno vsebino) 
  • Omogoča, da lahko dosežete veliko kvalitetnega prometa 

Ali lahko prelisičimo delovanje spletnega iskalnika za boljši rezultat v spletnem iskalniku? 

Veliko ljudi želi prelisičiti spletni iskalnik oz. algoritem spletnega iskalnika, ki bi jim omogočilo, da se njihove spletne strani uvrščajo višje kot ostale spletne strani, ki tega ne počnejo. Včasih se zgodi, da lahko prelisičite spletne iskalnike, kar pa na dolgi rok skoraj nikoli ne deluje, saj vas bo spletni iskalnik kaznoval. V kolikor vas kaznuje Google iskalnik, boste zelo težko povrnili uvrstitev vaše spletne strani.  

Če se želite dolgoročno uvrščati visoko v spletnih iskalnikih vam svetujemo, da ne iščete bližnjic. Ključno je, da ustvarjate kvalitetno vsebino, ki prinaša najboljše informacije za ciljane ključne besede. Pri tem pa ne pozabite na dobro uporabniško izkušnjo na spletni strani. 

Preberite si tudi: