Novice

Kaj je CRM podatkovna zbirka?

Kaj je CRM podatkovna zbirka?

Podatki so srce CRM sistema

Sreda, 1. marec 2023
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

V današnjem digitalnem svetu so največja vrednost vsakega podjetja podatki. Podatki so tisti, na podlagi katerih sprejmemo odločitve za poslovanje. Brez njih ne moremo sprejeti kvalitetne odločitve, še manj pa upati na uspeh. Če povzamemo frazo iz start up / zagonskih podjetij – assumption is a mother of all f**k ups, kar v prevodu pomeni, da so predpostavke, ki jih naredimo brez podatkov, glavni vir za neuspehe in to dejstvo velja za vsa podjetja.

Podatki so ključ za poslovanje. Tisti, ki podatke pravilno izkoristijo, so po navadi uspešnejši od ostalih. Najuspešnejši pa svoje podatke zbirajo in obdelujejo s pomočjo CRM sistema. CRM sistem je sistem za upravljanje odnosov s strankami, kjer se zbirajo vsi podatki o posamezni stranki na enem mestu. Podatkovna zbirka podatkov v CRM-ju omogoča vašemu podjetju samodejno zbiranje podatkov o stranki, prodajah, podpri in projektih. CRM je tehnologija, ki omogoča, da iz teh podatkov povečate število konverzij, dvignete prodajo, izboljšate sodelovanje in povečate uspešnost podjetja.

Definicija CRM podatkovne zbirke

CRM podatkovna zbirka omogoča upravljanje odnosov strankami in potencialnimi strankami s centralizacijo informacij v samem CRM sistemu. Na ta način postane CRM sistem srce poslovanja vašega podjetja in glavni program, ki ga zaposleni uporabljajo pri delu. V CRM podatkovni zbirki lahko za posamezno stranko spremljate:

  • Vse interakcije
  • Prodajne priložnosti
  • Podpore
  • Projekte
  • Nakupe
  • Poslane e-maile
  • Klice
  • Sestanke
  • Pripravljate poročila
  • Itd.

CRM vsem zaposlenim v podjetju omogoča, da dostopajo do vseh ključnih podatkov, ki jih potrebujejo. Poleg tega pa lahko do CRM-ja dostopajo s katerekoli naprave (pametni telefon, računalnik ali tablični računalnik), s čimer so lahko pri svojem delu bolj neodvisni. V sistemu enostavno najdejo vse pomembne podatke. Prav tako pa bodo zaposleni pri svojem delu bolj samostojni, saj ne bodo potrebovali za vsako stvar spraševati sodelavcev, saj bodo imeli vse potrebne podatke kar v CRM sistemu.

Kako so v CRM sistemu razvrščeni podatki?

CRM podatke zbira oz. razvršča po različnih kategorijah, s čimer olajša proces prodaje, podpore, trženja in projektov. Ta cilj se doseže z analizo podatkov iz različnih podatkovnih virov.

Podatke delimo v tri večje skupine oz. kategorije podatkov:

Operativni CRM podatki

Podatki v kategoriji operativni CRM podatki se nanašajo na podatke, ki podjetjem pomagajo pri izvajanju ključnih nalog v prodaji, trženju ali podpori strankam.

Primera za kategorijo podatkov:

Analitični CRM podatki

Analitični CRM podatki se seveda uporabljajo za analizo. Z razumevanjem različnih podatkov v CRM sistemu lahko vodstvo podjetja spremeni te podatke v koristne informacije, ki jih lahko uporabljajo za sprejemanje dolgoročnih strateških odločitev, kot tudi za sprejemanje kratkoročnih odločitev.

Sodelovalni CRM podatki

Sodelovalni CRM podatki so tisti podatki, ki jih zaposleni koristijo za medsebojno sodelovanje. Največkrat se ti podatki uporabijo v sistemu za projektno vodenje. Vodenje projektov zahteva veliko usklajevanja med naročnikom in podjetjem, še več pa med zaposlenimi v podjetju. Ti podatki zaposlenim omogočajo, da svoje delo opravijo hitreje in učinkoviteje.

Kabi CRM je en od tistih CRM programov, ki omogoča kategorizacijo podatkov v vse zgoraj navedene kategorije.

Prednosti CRM podatkovne zbirke

CRM podatkovne zbirke pomagajo vašemu podjetju ostati organizirano, poleg tega pa imate vse pomembne podatke shranjene na enem mestu. Če še ne veste, ali je uporaba CRM-ja primerna za vaše podjetje, smo za vas pripravili pregled prednosti:

1. Organiziranost kontaktov

Sliši se zelo preprosto, vendar je še vedno veliko podjetij, ki nimajo ustrezno organiziranih podatkov. V CRM-ju so kontaktni podatki ustrezno shranjeni in razvrščeni glede na različne parametre: ime, priimek, telefon, mail, podjetje, delovno mesto, itd.

V kolikor potrebujete najti ustrezen kontakt, ga lahko najdete hitro in enostavno v bazi kontaktov.

2. Upravljanje prodaje

CRM podatkovna zbirka omogoča celovit pregled nad prodajo. Enostavno lahko preverite, kje v prodajnem procesu se nahaja posamezna prodaja, kakšna je bila prodaja v preteklem obdobju, kdo so najuspešnejši prodajalci, itd.

3. Nadzor nad projekti

Imeti nadzor nad projekti in vsemi podatki o posameznem projektu na enem mestu je neprecenljivo. V CRM-ju tako najdete vse informacije v povezavi s posameznim projektom, kako poteka, kaj je potrebno narediti in kdo je odgovoren.

CRM vam koristi toliko kolikor ga boste uporabljali

CRM podatkovna zbirka lahko naredi pomembno prednost v poslovanju vašega podjetja, saj bodo vsi podatki, pomembni za poslovanje, zaposlenim na voljo na enem mestu. Poenostavlja poslovanje in povečuje vašo uspešnost. Zbrani podatki postanejo koristne informacije, ki bodo ob pravilni uporabi vaša dodana vrednost. Je pa CRM koristen točno toliko, kolikor ga boste uporabljali.