Novice

Digitalna transformacija – trendi v letu 2021

Digitalna transformacija – trendi v letu 2021

Petek, 12. februar 2021

Vse od začetka pandemije koronavirusa, se je za mnoga podjetja pospešeno začela digitalna transformacija, saj so morala čez noč opustiti prejšnje pristope k poslovanju.

Smo v času, ko se soočamo z nepredvidljivimi izzivi, ki se jim moramo hitro prilagoditi, drugače lahko hitro zaostanemo in s tem ogrozimo obstoj.

Izzivi s katerimi smo se srečali:

  • Delo na daljavo (delo od doma)
  • Bliskovita rast brezkontaktnih stikov in srečanj
  • Uporaba CRM sistema je zlata vredna

Glede na vse dogodke, ki so se nam zgodili, vam predstavljamo naslednje trende v digitalni transformaciji, na katere morate biti pozorni v letu 2021:

1. Investicije v digitalno transformacije se bodo močno povečale

Investicija v digitalno transformacijo (digitalna orodja in platforme, s katerimi digitaliziramo poslovanje) se bodo močno povečala. V kolikor podjetja tega še niso storila, bo mogoče celo prepozno. Nekateri predvidevajo, da se bodo v letih 2020 -2023 investicije v digitalno transformacijo podvojile.

2. Brezkontaktne rešitve

Z omejitvijo gibanja in stikov, so na površje priplavale rešitve, ki omogočajo brezkontaktno poslovanje. Takšen trend je močno vplival na industrije, pri katerih je fizični kontakt pogost, kot npr. tekstil, obutev, itd. Na drugi strani pa se je povečalo povpraševanje za rešitvami za video konference (primer Google Meet, Microsoft Teams), izdelavo spletnih strani, izdelavo spletnih trgovin in spletnih b2b trgovin.

3. Reorganizacija dela

Veliko delovnih mest je postalo hibridnih. To pomeni, da lahko delo opravljamo tako v službi kot tudi doma. Tukaj opažamo, da bodo določena delovna mesta tudi po končani pandemiji ostala hibridna. Delo od doma oz. delo na daljavo, se bo definitivno do neke mere obdržalo. Takšna sprememba bo vplivala na samo organizacijo v podjetjih.

Ravno v ta namen, smo v Kabiju razvili sistem Home Office, ki podjetjem omogoča enostavno poslovanje ne glede na lokacijo dela. S sistemom lahko zaposleni v podjetju enostavno sodelujejo, komunicirajo in upravljajo s projekti in nalogami.

4. Interaktivne spletne strani

Tudi na področju izdelave spletnih strani bodo opazne spremembe. Spletne strani ne bodo več zgolj informativne, pač pa bodo uporabniki zahtevali, da so tudi interaktivne (ta trend je v vzponu že zadnjih nekaj let, je pa v lanskem letu v močnem porastu). To pomeni, da bodo na spletni strani razni komunikacijski kanali ter obrazci, s katerimi bomo lahko stopili v neposredni stik z uporabnikom.

Ste vedeli, da lahko preko spleta kupiti tudi avtomobil?

Interaktivne spletne strani je potrebno skrbno načrtovati
Interaktivne spletne strani je potrebno skrbno načrtovati Avtor: Photo by Sigmund on Unsplash

5. Investicije v rešitve v oblaku

Rešitve v oblaku so v letu 2020 dobile nov zagon, saj se je močno povečalo povpraševanje po njih. Ta trend bo zagotovo obveljal tudi v letu 2021.  Kaj so glavne prednosti rešitev v oblaku? 

  • Mobilnost – delo od kjerkoli in kadarkoli
  • Fleksibilnost stroškov - stroški se prilagajajo glede na širjenje/ krčenje posla
  • Neodvisnost – ni pomembno kateri sistem uporabljate – Windows, OS ali Linux

Poleg tega ste s storitvami v oblaku bolj prilagodljivi, saj lahko hitreje reagirate na spremembe in priložnosti.

Zaključne misli

Digitalna transformacija je proces, s katerim se bo moralo soočiti vsako podjetje. Analogno poslovanje je žal preteklost. Digitalizacija je proces, s katerim se je potrebno soočiti in vam v nadaljevanju lahko prinaša ogromno prednosti, predvsem pa preglednost nad delom. V Kabiju že leta vlagamo v razvoj naše Kabi platforme (ki je mimogrede v oblaku), s katero lahko poskrbite za digitalno transformacijo vašega podjetja.

Preberite nadaljevanje članka