Novice

6 korakov izdelave spletne strani

6 korakov izdelave spletne strani

Ponedeljek, 10. februar 2020
Posodobljeno: Četrtek, 30. marec 2023

Spletna stran je danes marketinški kanal, brez katerega danes veliko podjetji ne bi več poslovalo. Tako, kot so bile včasih vizitke, so danes spletne strani. Vsekakor pa je njihova vloga bistveno večja, kot le vizitka. Na spletni straneh najdemo podatke kot so: 

  • Kontaktne informacije o podjetju 
  • Storitve podjetja 
  • Izdelke podjetja 
  • Možnost nakupa izdelkov 
  • Rezervacije hotelov 
  • Rezervacije avionskih kart 
  • Itd. 

Za vas smo pripravili 6 korakov izdelave spleten strani, s katerimi se boste srečali. Koraki se med seboj lahko razlikujejo glede na vrsto projekta in zahtevanih funkcionalnostih. 

  1. Zbiranje informacij 
  2. Načrtovanje 
  3. Design oz. oblikovanje spletne strani 
  4. Programiranje spletne strani 
  5. Testiranje in objava 
  6. Vzdrževanje spletne strani. 

Zbiranje informacij

Zbiranje informacij je prvi korak izdelave spletne strani. Ta korak je tudi najpomembnejši, saj so od njega odvisni vsi nadaljnji koraki izdelave. Za nas izvajalce je v tem koraku zelo pomembno, da zberemo čim več informacij, ki nam bodo pomagale pri procesu izdelave spletne strani

Še posebej moramo biti pozorni na naslednje stvari: 

  • Namen - kakšen je namen spletne strani? Ali želimo podati informacije, ali želimo oglaševati storitev, izdelke, itd.? 
  • Cilji – kaj želimo doseči z novo spletno stranjo? Dva pogosta cilja – dodatni prodajni kanal ali pa kanal za posredovanje informacij. 
  • Ciljna skupina – za koga je namenjena spletna stran?  
  • Vsebina – kaj bodo obiskovalci spletne strani želeli najti na vaši spletni strani? Pri vsebini se velikokrat tudi zatakne, saj veliko naročnikov nima urejene vsebine za spletno stran. V kolikor nimate urejene vsebine za spletno stran, jo morate urediti takoj, saj vsebina vpliva na celotno izdelavo spletne strani. 

Načrtovanje

Ko pridobimo vse pomembne informacije, se začne faza načrtovanja. V fazi načrtovanja prvo naredimo načrt strani, kako bo razdeljena vsebina in kje se bo prikazovala. Poleg tega imamo v tej fazi v mislih tudi uporabniško izkušnjo, saj je potrebno določene vsebine, ki so pomembnejše kot ostale, izpostaviti. 

Design oz. oblikovanje spletne strani

Oblikovanje spletne strani se lahko začne takrat, ko pridobimo vse informacije in imamo že izdelan načrt. Pri oblikovanju spletne strani se držimo smernic in referenc, ki nam jih je posredoval naročnik. Poleg tega vzamemo v obzir ciljno skupino obiskovalcev, trende in pa industrijo, v kateri podjetje posluje. Zelo pomembno je, da nam naročnik priskrbi CGP in logotip. V kolikor ima naročnik še izbran font, je potrebno upoštevati tudi tega.  

Na podlagi zgoraj naštetega pripravimo design, ki ga naročniku posredujemo kot sliko primera, kako bo bila videti spletna stran. Glavna stvar pri designu je, da naročnik potrdi strukturo, barve, font in predstavitev informacij. Sama vsebina pa se bo potem lahko razlikovala, saj naše spletne strani vsebujejo CMS sistem, ki omogoča samostojno urejanje spletne strani

Programiranje spletne strani

Programiranje spletne strani je korak, v katerem ustvarimo spletno stran. Spletna stran je izdelana na podlagi potrjenega designa. V tem koraku naredimo vse potrebno – uvodno stran, podstrani, CTA akcije, kontaktne obrazce, prilagoditev za mobilne naprave (responsive/ odizvni design). Spletno stran povežemo z našim CMS sistemom, kar omogoča naročniku samostojno urejanje celotne spletne strani.  

Naročnik lahko celotno fazo programiranja spremlja na testnem naslovu. 

Testiranje in objava

Potem, ko je spletna stran sprogramirana, je potrebno spletno stran temeljito pregledati, ta korak imenujemo testiranje. Pri testiranju je pomembno, da preverimo: 

  • Delovanje kontaktnih obrazcev 
  • Delovanje na mobilnih napravah 
  • Delovanje na različnih brskalnikih 
  • Delovanje nakupnega procesa (če je spletna trgovina) 
  • itd.

V fazi testiranja tudi preverimo, če je narejeno vse, kar je bilo dogovorjeno. Ko naročnik potrdi spletno stran, jo objavimo na domeni, naročniku pa omogočimo dostop do CMS administracije spletne strani. 

Vzdrževanje spletne strani

Enkrat, ko je spletna stran objavljena še ne pomeni, da s spletno stranjo ni več dela. Faza izdelave je končana, sedaj pride na vrsto vzdrževanje spletne strani. Vzdrževanje spletne strani pomeni, da je potrebno spletno stran redno pregledovati in odpraviti težave, v kolikor se pojavijo. Poleg tega je v vzdrževanje vključeno še vzdrževanje in nadgradnje CMS sistema. V Kabiju našim strankam vedno nudimo še gostovanje spletne strani, to pomeni prostor na strežniku, kjer spletna stran gostuje. 

Zaključek

Z zgoraj opisanimi 6 koraki se srečamo pri vsaki izdelavi spletne strani. Na podlagi izkušenj vemo, da je pri izdelavi spletne strani najbolj pomembno, da uspešno izpeljemo vse korake, še posebej korak Zbiranje informacij, ki je ključni, za uspešno izdelavo spletne strani.

Izdelave spletne strani je pomemben korak pri ustvarjanju spletne prisotnosti za vaše podjetje ali organizacijo. Pri tem morate paziti, da je vaša spletna stran pregledna, prilagodljiva in enostavna za uporabo, hkrati pa mora zagotavljati vse potrebne informacije, ki jih vaši obiskovalci potrebujejo. Za uspešno spletno stran je ključnega pomena tudi optimizacija za iskalnike, ki vam lahko zagotovi večjo vidnost in obiskanost spletne strani. Skupaj z učinkovito marketinško strategijo, ki bo pritegnila pravo občinstvo, lahko vaša spletna stran postane učinkovito orodje za promocijo vašega podjetja in dosežanje vaših ciljev.

Prenova spletne strani vam lahko prinese res ogromno pozitivnega, če se je le lotite pravilno in sistematično. Zgornji seznam nasvetov naj vam bo v pomoč pri naslednji prenovi spletne strani.

Seveda pa vam pri vašem naslednjem projektu pomagamo tudi mi. Če si želite sodelovanja z uigrano ekipo, ki ima obilico izkušenj, uspešno izpeljanih projektov in ki sledijo vsem novodobnim trendom v oblikovanju in izdelavi spletnih strani, vas vabimo, da začnemo vaš prihodnji projekt skupaj.

Začnimo projekt