Novice

10 stvari, ki vplivajo na uvrstitev vaše spletne strani v Googlu

10 stvari, ki vplivajo na uvrstitev vaše spletne strani v Googlu in jih ne smete ignorirati

Sreda, 25. marec 2020
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Večina seznamov dejavnikov, ki vplivajo na uvrstitev vaše spletne strani v Googlu, je predolgih. Osredotočajo se na vsako majhno podrobnost namesto na tiste, ki so dejansko pomembne. 

Poleg tega je velika težava v tem, da nihče ne pozna točno, kateri dejavniki vplivajo na uvrstitev vaše spletne strani. 

Zato bomo danes obrali drugačen pristop. Namesto, da bomo našteli 200+ dejavnikov, ki vplivajo na uvrstitev spletne strani, bomo predstavili smo 10 tistih, za katere menimo, da si zaslužijo vašo pozornost in so izjemno pomembne za SEO optimizacijo spletnih strani. To so: 

  1. Zunanje povezave 
  2. Svežina - Nova vsebina 
  3. Avtoriteta povezav 
  4. Namen iskanja
  5. Izčrpnost vsebine 
  6. Hitrost strani 
  7. HTTPS 
  8. Odzivni design 
  9. Uporabniška izkušnja 
  10. Točnost vsebine 

Zunanje povezave

Zunanje povezave so eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na uvrstitev vaše spletne strani v iskalniku Google. Raziskave so pokazale, da obstaja povezanost med zunanjimi povezavami in organskim prometom na spletnih straneh. Vendar pa vse zunanje povezave niso enakovredne. Pri tem je izjemno pomembno, da so zunanje povezave relevantne in z visoko stopnjo avtoritete. 

Svežina - Nova vsebina

Svežina vsebine na vaši spletni strani je odvisna od namena iskanja, vendar ima vseeno pomemben vpliv na uvrščanje vaše spletne strani. 

Npr. zadetki za ključno besedo “koronavirus” so izjemno sveži in aktualni. Google nam celo pokaže top novice, v zvezi s ključno besedo. Takšne rezultate nam Google pokaže zato, ker ve, kaj je namen iskanja ljudi in temu primerno prilagodi rezultate.

primer iskanja novice - sveža vsebina

Za ostale ključne besede, katerih namen ni najnovejša/ sveža vsebina, svežina oz. nova vsebina ni tako pomembna ima pa še vedno vpliv. 

Avtoriteta povezav

Google uvršča spletne strani ne samo zaradi velikega števila zunanjih povezav, pač pa zaradi avtoritete teh povezav. Poleg tega je izjemno pomembno, da glede na temo, pridobite povezave iz sorodnih strani, ki imajo podobno temo, saj na ta način pridobite kvalitetno zunanjo povezavo iz strani, katere tematika je sorodna vaši. 

Namen iskanja

Google ne ponuja istih zadetkov za isto temo glede na ključne besede. 

Razlog za to se skriva v namenu iskanja. Iz samih ključnih besed Google že sklepa, kaj je namen iskanja. Npr. Ključne besede “nakup motorne kosilnice” nam nakazujejo, da kupec želi kupiti motorno kosilnico, kar pomeni, da bodo prvi rezultati v Google iskalniku predvsem izdelki iz spletnih trgovin, ki ponujajo motorne kosilnice.

namen iskanja nakup

Primer ključnih besed  “kako pripraviti rižoto”. V tem primeru nam bo Google iskalnik v rezultatih ponudil recepte, kako pripraviti rižoto. 

Namen iskanja nam dejansko pove, zakaj neka oseba išče določeno vsebino. 

Izčrpnost vsebine

Google želi prikazati najbolj uporabne rezultate, glede na vpisane ključne besede, ki pokrivajo vse, kar si iskalec želi vedeti. Vendar to ne pomeni, da je daljša vsebina, boljša vsebina. Najpomembnejša stvar pri vsebini je, da pokriva vse, kar si želi iskalec vedeti in kar pričakuje. 

Hitrost strani

Hitrost strani je dejavnik, ki vpliva na uvrstitev spletne strani že od leta 2010. Leta 2018 je Google še razširil pomembnost hitrosti odpiranja spletne strani, pri tem pa je sedaj pomembno, da se spletna stran odpira hitro na pametnih telefonih

Hitrost strani je dejavnik, ki ne nujno vpliva na vpisano poizvedbo v iskalniku, pač pa predvsem na uporabniško izkušnjo. Sami veste, da če se neka spletna stran odpira predolgo, da jo boste hitro zapustili, ker enostavno nimate časa ne želje, da bi čakali na nekaj, kar želite izvedeti takoj.  

HTTPS

HTTPS povezava izboljšuje varnost, saj kriptira podatke med spletnim brskalnikom in strežnikom.

Trenutno HTTPS ni močnega vpliva na uvrščanje vaše spletne strani, vendar v kolikor ga nimate, bodo spletni brskalniki jasno opozorili, da vaše spletna strani ni varna. 

Odzivni design

Že skoraj 2/3 iskanj na spletu je narejenih preko pametnih telefonov. Google je že leta 2015 izpostavil prilagojenost spletne strani mobilnim telefonom (odzivni oz. responsive design), kot pomemben faktor, ki vpliva na uvrščanje spletne strani. Ta dejavnik pridobiva na veljavi, saj je iskanje preko pametnih telefonov že nekaj let v porastu. 

Uporabniška izkušnja

Google želi prikazati vsebino, ki obiskovalcem ponudi pozitivno uporabniško izkušnjo. Za dobro uporabniško izkušnjo smo pripravili nekaj smernic: 

  • Enostavno branje vsebine 
  • Dobro organizirana vsebina na strani 
  • Zanimiva in uporabna tema 
  • Odzivni design 
  • Brez vsiljivih reklam 
  • Spletna stran oblikovana glede na potrebe obiskovalca/ uporabnika 

Točnost vsebine

Google želi prikazati vsebino, ki je točna, brez zavajanj ali napak. 

Točnost vsebine je izjemnega pomena, ker na ta način povečujemo zaupanje obiskovalcev v našo vsebino in našo spletno stran. 

Zaključne misli

Naš predlog je, da vse zgornje dejavnike združite in upoštevate pri izdelavi spletne strani ali pa prenovi vaše spletne strani. Pri tem vam z veseljem pomagamo mi. Za konec pa smo pripravili še nekaj korakov, ki jih je vredno upoštevati in jih pri izdelavi spletnih strani upoštevamo tudi mi: 

  • Prikažite na vaši spletni strani tisto, kar uporabnik išče 
  • Preverite, da vaša spletna stran dobro deluje na vseh napravah 
  • Potrudite se, da je spletna stran čista in da minimizirate elemente, ki bi lahko bili moteči 
  • Jasno in točno predstavite vse, kar si uporabnik želi vedeti 
  • Bodite strokovnjaki samo za določene teme 
  • Pridobite kvalitetne zunanje povezave 
  • Redno objavljajte vsebino 
  • Vse zgornjo naredite hitro in varno 

Vse kar smo našteli v tem članku ni nič novega. Vse kar je potrebno je čas in doslednost ter seveda pravi strokovnjaki, ki vam bodo v pomoč.