Novice

Kaj je organsko iskanje?

Kaj je organsko iskanje?

Ponedeljek, 7. junij 2021
Posodobljeno: Petek, 17. marec 2023

Najboljši opis za 'Kaj je organsko iskanje?' bi bil nekaj podobnega temu: Organsko iskanje je proces, kjer spletni iskalnik (npr. Google) uporablja algoritme za prikaz najboljših rezultatov iskanja za določeno ključno besedo. V nasprotju s plačljivim iskanjem, kjer oglaševalci plačajo za prikaz svojih oglasov, so rezultati organskega iskanja prikazani brezplačno in so osnovani na kakovosti in relevantnosti vsebine na spletni strani.

Organsko iskanje se nanaša na neplačane rezultate iskanja, ki se prikažejo na strani rezultatov spletnega iskalnika. Te rezultati ne morejo biti pod vplivom oglaševalcev, saj jih ni mogoče kupiti. Organski rezultati so tisti rezultati, katere je spletni iskalnik ocenil, da so najbolj relevantni, glede na iskalni niz, ki ga vpiše posamezni uporabnik.

Zakaj je pomembno organsko iskanje?

S tem, ko se vaša spletna stran uvršča na strani rezultatov iskalnika, bo na vašo spletno stran privabljala “brezplačno” uporabnike. To pa ne pomeni, da za to ne boste porabili časa in sredstev. Visoko uvrščanje v organskih rezultatih na spletnih iskalnikih je zahtevna naloga. Za dobro uvrščanje na strani rezultatov iskanja spletnega iskalnika je potrebno poskrbeti že pri izdelavi spletne stani, ki mora biti izdelana tako, da upošteva tehnične smernice SEO optimizacije spletne strani. Seveda mora stran biti tudi vsebinsko optimizirana. V nasprotnem primeru se boste težko uvrščali visoko na strani rezultatov organskega iskanja.

Katere vrste organskih rezultatov iskanja poznamo?

V iskalniku Google, je večina rezultatov iskanja videti takole:

Takšnih rezultati iskanja so poznani kot “blue link” rezultat (modra povezava). 

Še nekaj let nazaj je to bil edini način prikaza rezultatov iskanja. Danes pa obstajajo različne vrste prikaza organskih rezultatov:

Video rezultati

V kolikor iščete navodila, kako nekaj narediti, se lahko rezultati iskanja pojavijo v obliki videa:

Primer video rezultata iskanja v iskalniku Google
Primer video rezultata iskanja v iskalniku Google

Novice

Novice so prikazane, kot zadnje objavljene novice o temi, ki jo iščete. V rezultatih organskega iskanja se vam prikažejo po navadi tako:

Prikaz rezultatov iskanja - Novice v iskalniku Google
Prikaz rezultatov iskanja - Novice v iskalniku Google

Vprašanja in odgovori

Velikokrat ljudje iščejo v spletnih iskalnikih v obliki vprašanja. Spletni iskalnik ima za določena vprašanja že pripravljene posebne prikaze rezultatov iskanja v obliki odgovora:

Rezultat iskanja v obliki odgovora na vprašanje
Rezultat iskanja v obliki odgovora na vprašanje

Kako se uvrščati visoko na strani rezultatov organskega iskanja?

Višja uvrstitev v organskih rezultatih iskanja bo vplivala na večjo obiskanost vaših spletnih strani. Nihče točno ne ve, kakšna je formula po kateri spletni iskalnik Google razvršča spletne strani na strani rezultatov iskanja, vendar pa poznamo določene dejavnike, ki na to vplivajo

  • Zunanje povezave
  • Relevantnost
  • HTTPs
  • Prilagojenost mobilnim napravam
  • Svežina

Zunanje povezave

Zunanje povezave iz drugih spletnih strani na vašo spletno stran so izjemno pomembne in imajo močan vpliv na uvrščanje vaše spletne strani. Ni nujno, da več kot jih imate, da to pozitivno vpliva na vaše rezultate. Pomembno je, da so te povezave kvalitetne.

Relevantnost

Relevantnost se je včasih merila tako, da čim vključuje vaša spletna stran enake ključne besede, kot jih uporabnik vpiše v iskalnik, pomeni, da je vaša spletna stran relevantna. 

Danes je seveda to povsem drugače. Zelo pomembno je, da je vsebina na vaši spletni strani pripravljena tako, da se ujema z namenom iskanja uporabnika. V kolikor ni povezave z namenom iskanja, boste težko upali na visoko uvrstitev. 

HTTPs

Protokol HTTPs omogoča kriptirano povezavo med vašo spletno stranjo in spletnim strežnikom. V kolikor ima vaša spletna stran HTTPs kriptirano povezavo, pomeni, da je vaše spletno mesto varno. Varnost pa je pomemben signal, ki vpliva na boljšo uvrstitev vaše spletne strani.

Primer varne povezave na spletni strani Kabi
Primer varne povezave na spletni strani Kabi

Prilagojenost mobilnim napravam

Prilagojenost spletne strani mobilnim napravam je že leta 2015 postala pomemben dejavnik, ki vpliva na rezultat spletne strani. V zadnjem letu je spletni iskalnik Google šel še korak naprej in je začel spletne strani indeksirati po metodi Mobile-first oz. prioritetno mobilno ideksiranje spletne strani. Prioritetno mobilno ideksiranje pomeni, da se bo vaša spletna stran uvrščala bolje,  v kolikor je mobilna različica vaša spletne strani dobro narejena in optimizirana.

Svežina

Svežina vaše vsebine na strani je zadnji pomemben dejavnik, ki ga izpostavljamo v tem članku (ni pa na splošno zadnji!). To pomeni, da je vsebina na vaši spletni strani sveža, kar pomeni, da bo uporabnik na njej našel aktualne informacije. Nihče ne mara priti na spletno stran, ki je bila zadnjič ažurirana leta 2015.