Novice

Zakaj imeti spletno trgovino

Zakaj imeti spletno trgovino?

Torek, 2. april 2024

Spletna trgovina postaja vedno bolj zanimiva možnost, za katero se odločajo podjetja. Izdelava spletne trgovine prinaša številne konkurenčne prednosti. Še zlasti je to priljubljena možnost za vse, ki se s prodajo srečujejo prvič. Sama spletna trgovina je v primerjavi s klasično fizično trgovino namreč bistveno cenejša investicija. Ponuja številne prednosti, od hitrejšega začetka prodaje, do večjega dosega/ bazena potencialnih strank, do nižjih operativnih stroškov. Največja razlika med spletno in navadno fizično trgovina sta višina stroškov in doseg potencialnih strank.

Nista pa to edini prednosti spletne trgovine in spletne prodaje. Da boste lahko sprejeli lažjo odločitev, za izdelavo spletne trgovine smo za vas pripravili vodnik zakaj imeti spletno trgovino. Ta vodnik je namenjen vsem podjetjem in organizacijam, ki se že ali bodo ukvarjali s samo prodajo.

1. Dostopnost 24/7

Ena izmed pomembnejših prednosti spletne trgovine je njena dostopnost. Vaša spletna trgovina je namreč odprta 24 ur na dan, 7 dni v tednu, kar pomeni, da lahko kupci nakupujejo kadarkoli. To ne samo poveča potencialne možnosti za prodajo, temveč tudi izboljša uporabniško izkušnjo, saj kupci cenijo udobje nakupovanja po svojem urniku.

2. Širši doseg

Spletna trgovina odstranjuje geografske omejitve, ki jih imajo fizične trgovine. Fizična trgovina je omejena na svojo lokacijo. Če lokacija ni obiskana ali pa je slabše dostopna, to vsekakor vpliva na njeno obiskanost in posledično samo prodajo.

Ravno nasprotno pa je s spletno trgovino. Spletna trgovina vam omogoča, da se ne osredotočate samo na kupce v bližini ampak na potencialne kupce v drugih krajih in celo drugih državah. Ne glede na to, kje se vaše podjetje nahaja, lahko vaše izdelke ali storitve ponudite kupcem po vsem svetu. Na ta način se poveča bazen potencialnih strank, katerim lahko prodajate.

3. Nižji stroški vzdrževanja

Zagon in vzdrževanje spletne trgovine je v veliki meri bistveno cenejše v primerjavi s fizično trgovino. Največji strošek spletne trgovine je njena izdelava. Strošek izdelave spletne trgovine je odvisen od njene velikost, želenih funkcionalnosti, povezav z ostalimi sistemi, itd. Je pa tudi ta manjši, kot je priprava fizične trgovine.

Največja razlika pa je vsekakor v mesečnem gostovanju in vzdrževanju spletne trgovine ali mesečnem vzdrževanju fizične trgovine, kjer morate v obzir vzeti različne stroške, kot so:

  • Najmenina
  • Redni stroški:
    • Elektrika
    • Voda
    • Gretje
    • Internet
    • Telefonija
  • Strošek osebja
  • Strošek čiščenja
  • Strošek skladiščenja
  • Varovanje

Večina teh stroškov pri vzdrževanju spletne trgovine nimate, zato lahko dodatna sredstva namenite pospeševanju prodaje in trženju.

Spletna vs. fizična trgovina
Spletna vs. fizična trgovina

4. Personalizacija nakupovalne izkušnje

S pomočjo tehnologij za sledenje in analizo lahko spletne trgovine ponudijo personalizirano nakupovalno izkušnjo za vsakega kupca. To pomeni, da lahko prikažete izdelke, akcije in ponudbe, ki so posebej prilagojene interesom in nakupovalnim navadam vaših kupcev, kar lahko znatno poveča samo prodajo. Seveda pa je potrebno vedeti, da lahko te podatke uporabite samo v primeru, ko se obiskovalci spletne trgovine strinjajo z njihovo obdelavo.

Personalizirana nakupovalna izkušnja pa v običajnih fizičnih trgovinah ni možna, saj je sledljivost kupcem bistveno težja oz. se jo težje beleži. V manjših butikih je to lažje početi, vendar po navadi to počnejo določeni zaposleni, ki imajo redne stranke.

Spletna prodaja omogoča personalizacijo na bistveno večjem obsegu.

5. Enostavnejše upravljanje zalog

Spletne trgovine omogočajo natančno in avtomatizirano upravljanje zalog. To zmanjšuje možnosti za napake in vam omogoča, da učinkovito upravljate s svojimi zalogami, zmanjšate stroške skladiščenja in izboljšate zadovoljstvo strank z zagotavljanjem, da so izdelki vedno na voljo.

Z dobrim ERP sistemom pa lahko rešite upravljanje zaloge tako za fizično, kot tudi spletno trgovino.

6. Digitalni marketing

Digitalni marketing nudi številne možnosti za promocijo vaše spletne trgovine in pospeševanje prodaje, od optimizacije za iskalnike (SEO), e-mail marketinga do oglaševanja na socialnih omrežjih. Prednost digitalnega marketinge v primerjavi s klasičnimi marketinškimi (off-line) metodami so pogosto bolj ciljane kampanje in lažje merljivi rezultati. Prav tako pa lahko s pomočjo digitalnih orodij hitreje prilagodite na različne spremembe ali pa preusmerite sredstva v bolj dobičkonosne kanale trženja.

7. Povratne informacije in ocene strank

Spletne trgovine lahko enostavno zbirajo povratne informacije in ocene svojih strank, kar je neprecenljivo za izboljšanje vaših izdelkov, storitev in uporabniške izkušnje. Pozitivne ocene in mnenja lahko prav tako služijo kot močno orodje za pridobivanje zaupanja novih kupcev.

8. Hitrejše lansiranje izdelkov

Za razliko od fizičnih trgovin, kjer je lahko postavitev ter predstavitev novega izdelka dolgotrajen proces, spletne trgovine omogočajo hitro in enostavno dodajanje novih izdelkov. To vam omogoča, da ostanete fleksibilni in se hitro odzivate na tržne trende in povpraševanje kupcev. Prav tako lahko za ta izdelek bistveno lažje in hitreje pripravite trženjsko kampanjo.

9. Večja prilagodljivost in skalabilnost

Spletna trgovina vam omogoča, da enostavno prilagajate vašo ponudbo in obseg poslovanja glede na rast vašega podjetja, povpraševanje po izdelkih in spreminjajoče se pogoje na trgu.

Skalabilnost je ključna prednost digitalnega poslovanja, ki omogoča, da vaše podjetje raste brez potrebe po znatnih dodatnih investicijah. Včasih je za to potrebno le nekaj dodatnih ur razvoja ali povečanje sredstev za trženje.

10. Okolju prijaznejše

Zmanjšanje potrebe po fizičnih prodajnih prostorih in optimizacija logističnih procesov ne samo znižujejo operativne stroške, temveč lahko prispevajo tudi k manjšemu vplivu na okolje. Za poslovanje ne potrebujete fizične poslovalnice, stranke se v trgovino ne pripeljejo s svojim avtomobilom, itd. Spletna trgovina in na splošno spletno poslovanje lahko tako postane pomemben del vaše strategije trajnostnega poslovanja.

Zaključek

Spletna trgovina ni več samo dodatek k tradicionalnemu poslovanju, ampak ključni element strategije vsakega podjetja, ki želi uspeti v sodobnem poslovnem okolju. Veliko podjetij se odloča samo še za spletno poslovanje, saj je le to bistveno bolj fleksibilno in optimizirano. Za ta namen je potrebno imeti pripravljeno dobro strategijo spletne trgovine.

S pravilnim pristopom in upoštevanjem zgoraj navedenih točk lahko spletna trgovina postane močno orodje za rast vašega podjetja, povečanje prodaje in izboljšanje zadovoljstva vaših strank. V kolikor še niste, je sedaj pravi čas, da razmislite o digitalni transformaciji vašega poslovanja in izkoristite prednosti, ki jih ponuja spletna prodaja.