Novice

Vrhunske strategije za povečanje prometa na spletni strani

Povečajte svojo spletno prepoznavnost: Vrhunske strategije za povečanje prometa na spletni strani

Sreda, 12. april 2023

Eno izmed najpomembnejših meril uspešnosti spletne strani predstavlja obiskanost oz. promet spletne strani. Včasih je veljalo: več kot je obiska, boljša je spletna stran in to je tudi želja, ki jo imajo naročniki pri sami izdelavi spletne strani. Danes sicer to ne velja več vedno, saj si ne želite, da ima vaša spletna stran visok obisk in malo konverzij. Cilj je, da na spletno stran pripeljete tiste obiskovalce, za katere želite, da pridejo - vaša ciljna publika oz. vaš idealni kupec.

O povečanju obiskanosti spletne strani smo že pisali. V tem članku se bomo posvetili dodatnim strategijam in tehnikam, ki vam bodo v pomoč pri povečanju prometa oz. obiskanosti vaše spletne strani.

Ključni povzetki

Vse naštete strategije se lahko uporabijo za katerokoli spletno stran, saj so univerzalne. Glavna stvar je, da jih poizkusite implementirati več, saj boste na ta način ugotovili, katera strategija je za vašo spletno stran najprimernejša.

Oglaševanje - plačan obisk

En najučinkovitejših in tudi najlažjih načinov za povečanje obiska na vaši spletni strani je oglaševanje oziroma t.i. plačan obisk. Spletni oglasi po navadi zasedejo strateško najvidnejše položaje na spletni strani in nam hitro padejo v oči.

Takšnega načina pridobivanja obiska se običajno lotimo, ko želimo hitro pridobiti čim več obiska na spletno stran. Poznamo kar nekaj različnih načinov plačljivega oglaševanja:

Oglaševanje - plačan obisk
Oglaševanje - plačan obisk

Google oglasi – Google Ads

Google Ads oziroma Google oglaševanje vam omogoča, da za promocijo vaše spletne strani ali spletne trgovine uporabite Googlove kanale:

  • Google iskalnik
  • YouTube
  • Google Display (oglasni prostor), ki se prikaže na drugih spletnih straneh (Google AdSense)

Osnovni princip takšnega oglaševanja je zakup ključnih besed. Vi zakupite ključne besede in določite proračun za posamezni klik ter proračun za posamezen dan / obdobje. Ko uporabnik vpiše ključne besede v iskalni niz Google iskalnika, se pojavi verjetnost, da se bo vaš oglas pojavil med prvimi zadetki na strani rezultatov iskanja. Ti zadetki bodo označeni kot promocija in prikazani pred ali za organskimi rezultati.

Na podoben način funkcionira oglaševanje na platformi YouTube. Glavna razlika je, da se oglasi pojavijo v obliki video posnetka in ne kot zadetek na strani rezultatov Google iskanja.

Google Display oglaševanje se uporablja na straneh, ki imajo vklopljen Google AdSense, kar pomeni, da se na tistih straneh pokažejo oglasi v obliki bannerjev.

Facebook / Instagram oglaševanje

Facebook in Instagram oglaševanje je drug način oglaševanja, ki ju lahko uporabite za povečanje obiska na spletni strani. V tem članku smo ju združili, saj sta obe omrežji v lasti podjetja Meta (prej Facebook). Oglaševanje na družabnih omrežjih Facebook in Instagram sodi v vrh priljubljenosti na področju spletnega marketinga. Ponujata veliko prednosti, kot so bogate možnosti ciljanja, široke možnosti oglaševalskih programov, pregledna statistika in ugoden model plačevanja na klik.

Obveščanje strank

Redno obveščanje strank je ena izmed učinkovitejših strategij s katero lahko povečate obiskanost vaše spletne strani. Vsak evro, investiran v e-mail marketing, se povrne v obliki večkratnika (tudi za 20x do 30x!).

Poslani e-maili naj bodo seveda kvalitetni. Kvaliteta mailov naj ima prednost pred kvantiteto. Temu naj bo prilagojena tudi vaša strategija. Vaše stranke, ki se prijavijo na vaše obveščanje, lahko obveščate o:

  • Novi vsebini - obveščanje o novi vsebini, novostih na vašem področju, spremembah zakonodaje – skratka vse, kar bi koristilo vašim naročnikom
  • Novih izdelkih / storitvah
  • Tedensko, mesečno, itd. - periodično pošiljanje
Obveščanje strank
Obveščanje strank

Zanimivost

SEO optimizacija in Google oglaševanje sta si med seboj komplementarna. Dobra SEO optimizacija namreč vpliva na nižji strošek Google oglaševanja, saj bo Google ocenil, da je vaša spletna stran dovolj dobra, da ni potrebe po plačilu takšne cene na klik, ki je bila predvidena.

Vsak lastnik spletne strani se mora zavedati, da je SEO optimizacija maraton in da so hitri rezultati izjemna in ne pravilo. Zato je ključno delo na dolgi rok in da je to delo sistematizirano. Zelo dober primer sistematiziranega dela pri SEO optimizaciji je zgornji seznam, ki vam po točkah našteje korake, ki jih morate narediti, da dosežete želen uspeh.

Obveščanje strank

Redno obveščanje strank je ena izmed učinkovitejših strategij s katero lahko povečate obiskanost vaše spletne strani. Vsak € investiran v e-mail marketing se povrne v obliki večkratnika (tudi za 20x do 30x!).

Poslani e-mail naj bodo seveda kvaliteti. Kvaliteta mailov naj ima prednost pred kvantiteto. Temu naj bo prilagojena tudi vaša strategija. Vaše stranke, ki se prijavijo na vaše obveščanje, lahko obveščate o:

  • Novi vsebini - obveščanje o novi vsebini, novostih na vašem področju, spremembah zakonodaje – skratka vse kar bi koristilo vašim naročnikom
  • Novi izdelkih/ storitvah
  • Tedensko, mesečno, itd. - periodično pošiljanje
Obveščanje strank
Obveščanje strank

Zanimivost

Naš sistem za obveščanje E-Poštar je integriran v vse naše rešitve, kar pomeni večjo skladnost s samo GDPR zakonodajo, saj so podatki shranjeni v enem sistemu, v Sloveniji in se tudi ne izmenjujejo med različnimi sistemi in upravljalci oziroma pošiljajo v tujino.

Ustvarjanje vsebine

Vsebina je osnova za vse, od izdelave spletne strani, do oglaševanja, SEO optimizacije, obveščanja strank, itd. Pri tem pa je pomembno, da ne ustvarjate vsebine samo zato, ker jo morate ustvariti. Tukaj se morate postaviti v povsem drugačno nalogo. Ustvariti je potrebno takšno vsebino, da svoje znanje, izkušnje in različne ekspertize pretvorite v koristne informacije, ki bodo koristile obiskovalcem spletne strani. Na ta način povečujete tudi vašo kredibilnost.

Poleg tekstovne vsebine je zelo zaželeno, da ustvarite različne grafične kreative, kot so:

  • Infografike
  • Slike
  • Zaslonske slike
  • Video posnetki
  • Ikone
  • Itd.

Veliko teh stvari najdete na različnih portalih brezplačno. Vseeno pa priporočamo, da investirate nekaj sredstev v plačljive portale, ki imajo bistveno večjo izbiro. V kolikor pa bi radi investirali še več, pa lahko te vsebine ustvarite tudi sami.

Ustvarjanje vsebine
Ustvarjanje vsebine

Zaključne misli

V tem članku ste lahko spoznali 4 različne strategije, ki vam bodo pomagale pri povečanju obiskanosti vaše spletne strani ali spletne trgovine. Glavna prednost vseh strategij je, da so to univerzalne strategije, ki so vam v pomoč ne glede na panogo, v kateri poslujete. Zaželeno je, da jih poizkusite čim več in na ta način ugotovite, katera strategija vam bo prinesla najboljše rezultate.

Ne pozabite pa, da sam obisk ni najpomembnejša metrika, ki jo morate spremljati. Bistveno bolj pomembno je, da povečate število konverzij, saj bodo le te vplivale na boljšo prodajo.