Novice

Spletna trgovina – trendi v letu 2020

Spletna trgovina – trendi v letu 2020

Ponedeljek, 6. januar 2020
Posodobljeno: Sreda, 8. marec 2023

Spletna industrija se močno razvija, pri tem pa niso izjeme tudi spletne trgovine. Trendi pri spletnih trgovinah odhajajo in prihajajo, pomembno je, da za vašo spletno trgovino izberete tiste, ki vam ustrezajo. Zavedati se je potrebno, da vse novosti niso primerne za vse spletne trgovine. Vsekakor pa za vsako novosti velja pravilo – testirajte, testirajte in še enkrat testirajte. 

Za vas smo izbrali nekaj trendov (primernih za slovenski trg), ki jih je vredno upoštevati pri vaši spletni trgovini oz. pri izdelavi spletne trgovine

Trendi

Iskanje po slikah

Tradicionalno iskanje po slikah postaja v zadnjih letih vse priljubljenejše. Veliko ljudi išče izdelke na Google iskalniku, kar preko slik. Zato je izjemno pomembno, da pri izdelavi spletne trgovine poskrbite za seo optimizacijo spletne trgovine, še posebej optimizacijo slik, ki morajo obvezno vsebovati alt oznako. Na ta način boste povečali možnost obiska na vaši spletni trgovini, saj boste privabili ljudi, ki uporabljajo slikovno iskanje. 

Videoposnetki izdelkov

Poleg visoko kakovostnih slik izdelkov, je zelo zaželeno, da predstavite izdelek še z videoposnetkom. Videoposnetki so izjemno učinkoviti in so lahko odločilni faktor, zakaj bo obiskovalec vaše spletne trgovine kliknil na Dodaj v košarico. Profesionalni videoposnetki izdelkov, dajo obiskovalcem poleg predstavitve samega izdelka tudi vpogled v samo delovanje

Poleg predstavitve in prikaza delovanja, videoposnetek izdelka vzbuja večje zaupanje vaših obiskovalcev. S pomočjo videoposnetka se obiskovalci spletne trgovine lažje poistovetijo z vašim podjetjem in si predstavljajo, kako bi ta izdelek dejansko uporabili in zakaj bi jim koristil. 

Strani z izdelki, ki imajo poleg slik in opisa še videoposnetek, imajo večji odstotek konverzij, kot strani, ki videoposnetka nimajo. 

Prijava s socialnimi omrežji

Eden od večji odvračajočih elementov, pri nakupnem procesu, je zapleten nakupni proces (takoj za visokimi poštninami oz. dostavami ter skritimi stroški). Spletni nakupovalci pričakujejo, da bodo nakup opravili hitro, brez skrbi, ali imajo kreditno kartico ali ne

Dodajanje prijave s pomočjo socialnih omrežij, je ena od rešitev, ki pospeši proces registracije in prijave v spletno trgovino

Mobile first

Po podatkih različnih svetovnih študij, je preko mobilnih naprav opravljenih že več kot 73% spletnih nakupov (v Sloveniji je ta odstotek manjši, vendar ne zaostajamo veliko za svetovnimi trendi). Pri izdelavi spletne trgovine je zato pomembno, da naredite kratko anketo, tako za mobilne naprave, kot tudi za namizne računalnike. Določene funkcionalnosti delujejo na namiznih računalnikih, kot npr. dolgi opisi produktov, velike slike, hitrost strani, ki pa ni nujno, da so dobri za prikaz spletne trgovine na mobilnih napravah. Oblikovanje spletne trgovine za namizne računalnike in mobilne naprave se ločuje in bo potrebno to vedno bolj upoštevati. 

“Enostaven design”

Enostaven design pomeni minimalistični design, kar pomeni, da je oblika spletne trgovine postavljena bolj dvodimenzionalno. Spletne strani, ki upoštevajo tak design so umaknile senčenje, 3D funkcionalnosti, itd. in se osredotočile na poudarjanje elementov, ki so pomembni za uporabnika strani. 

Poleg preglednejše spletne strani oz. spletne trgovine, z enostavnim designom poskrbimo za hitrejše nalaganje spletne strani, kar ima pozitiven učinek na seo optimizacijo spletne trgovine in uvrstitev na spletnih iskalnikih. 

Hitra in brezplačna dostava

Spletni gigant Amazon ima več kot 100 milijonov Amazon Prime članov, ki pridobijo ugodnost brezplačne dostave za naročilo v dveh dneh oz. celo v enem ali v istem dnevu.  

Podoben način dela izvajajo tudi ostale manjše spletne trgovine, z namenom, da ostanejo konkurenči na trgu. Brezplačna in hitra dostava je ključnega pomena. V kolikor dostava ni brezplačna in hitra, se veliko uporabnikov za nakup ne bo odločilo. To je tudi eden največjih odvračajočih elementov spletnega nakupovanja. 

Sorodni izdelki

Prikazovanje sorodnih izdelkov pozitivno vpliva na nakup, saj uporabniku na ta način ponudimo več možnosti za nakup

Pri tem je pomembno, da so sorodni izdelki enaki oz. iz iste kategorije, ali pa komplementarni. Enaki izdelki pomeni, da npr. če nekdo glede izdelek športni copat, se prikažejo kot sorodni izdelki ostali športni copati iz te kategorije. Komplementarni izdelki pa pomeni, da med sorodnimi izdelki prikazujemo izdelke, ki se dopolnjujejo. Primer: športnim copatom prikažemo nogavice, vložke za športne copate, itd. 

Deljenje seznamov želja

Seznami želja so ena izmed bolj zanimivih funkcionalnosti spletne trgovine. Spletnim kupcem na ta način omogočimo, da si shranjujejo izdelke, ki so jim všeč, namesto, da bi na njih pozabili. Sezname želja lahko nadgradimo s tem, da omogočimo, da se jih deli. To pomeni, da lahko posameznik deli svoj seznam želja s prijatelji ali sorodniki in jim tako na enostaven način posredujejo ideje za darila. Posredno pa vpliva na pospeševanje prodaje v spletni trgovini.  

Zaključek

Trendi, ki smo jih opisali zgoraj so le eni izmed mnogih. Kot smo dejali na začetku članka pa je pomembno, da vse novosti skrbno pregledate in jih testirate. Le na ta način boste ugotovili, ali so le-te primerne za vašo spletno trgovino.

Da boste ostali vedno v stiku s trendi, vam priporočamo ogled top trendov spletnih trgovin.

Trendi v oblikovanju in izdelavi spletnih strani v letu 2023
Kaj so razlogi, da obisk na spletni strani ne raste?
Kdaj je čas za prenovo spletne trgovine?