Novice

SEO trendi v letu 2021

SEO trendi v letu 2021

Ponedeljek, 21. december 2020

SEO optimizacija je nikoli končana zgodba. To ve vsak, ki se ukvarja s SEO optimizacijo spletnih strani. Spletni iskalnik Google spreminja oz. nadgrajuje svoj algoritem več tisočkrat na leto. Večina teh sprememb je sicer majhnih in jih niti ne opazimo, kljub temu pa je nekaj velikih, ki so izjemno pomembne.

Ne glede na nenehne spremembe pa je mogoče ugotoviti, da Google sledi dokaj predvidljivim vzorcem. Z vsako nadgradnjo želijo izboljšati iskalnik in ponuditi primernejše rezultate za iskalce. To pomeni, da sama tehnična optimizacija ni več dovolj, da bi pretentali Google za boljši rezultat. Kot smo že pisali, vsebina je kraljica in brez nje ni dobrega rezultata.

Ravno zaradi pomembnosti vsebine se nekateri sprašujejo, ali je SEO optimizacija še sploh pomembna. Ni res, da  SEO optimizacija ni pomembna. Nekatere stvari v SEO sicer niso več aktivne, vendar pa so zato nastale nove kot npr.: strukturirani podatki, lokalno iskanje, itd. Za področje SEO optimizacije se bi lahko reklo, da postaja vse konkurenčnejša in bolj tehnična.

V tem članku vam bomo predstavili nekatere trende SEO (o nekaterih smo že pisali), ki bodo prisotni v letu 2021.

1. Nove metrike uporabniške izkušnje

Nove metrike uporabniške izkušnje, ki so bile predstavljena maja meseca, bodo imele vpliv na rezultat vaših spletnih strani. Te metrike so naslednje:

  • Kako hitro se naloži spletna stran
  • Kako hitro je spletna stran interaktivna
  • Kako stabilna je spletna stran, ko se nalaga

Vse zgornje metrike so tesno povezane z izdelavo spletne strani. Skupaj z razvijalci spletne strani boste morali narediti načrt, kako priti do dobrega rezultata.

Avtor: Photo by Lukas Blazek on Unsplash

2. Prioritetno mobilno indeksiranje bo vključevalo vse spletne strani

O prioritetnem mobilnem indeksiranju smo pisali v enem izmed preteklih člankov. Google je že leta 2016 začel s prioritetnim mobilnim indeksiranjem. Na kratko, to pomeni, da Google uvršča spletne strani glede na njihove mobilne različice in ne več na namizno verzijo spletne strani.

V obdobju 2016-2020 je Google opravljal pregled, če spletna stran vsebuje mobilno različico oz. responsive design. Proces pregledovanja je končan in v letu 2021 bo Google vse spletne strani uvrščal glede na njihovo mobilno različico.

3. Subjekti bodo uporabljeni enako kot povratne povezave

Google je zbral že več kot 5 milijard subjektov, kar ni tako zelo veliko, glede na to da v subjekti vključujejo ljudi, knjige, pesmi, filme, podjetja, koncepte, … dobesedne karkoli. Še bolj pomembno je, da je Google sposoben sam najti nove subjekte, s pomočjo umetne inteligence.

Ideja je, da bo Google začel spletne strani povezovati glede na subjekte in ne več na povratne povezave. Na ta način bo Google določil katera podjetja so zaupanja vredna, kateri avtorji so strokovnjaki in katera vsebina si zasluži, da se uvršča visoko na spletnem iskalniku.

4. EAT elementi bodo imeli večjo vlogi

Kaj je EAT?

Kratica EAT pomeni: expertise, authority and trustworthiness, oz. po slovensko strokovnost, avtoriteta in zaupanje. Glede EAT elementov je mnogo polemik in nekateri celo trdijo, da Google tega ne more meriti. Verjetno je res, da Google določene elemente ne more direktno preveriti, vendar, če pogledamo vse faktorje, ki že sedaj vplivajo na uvrščanje spletne strani, lahko sklepamo, da je to v določeni meri že prisotno.

5. Lokalna SEO optimizacija bo vse kompleksnejša

Lokalna SEO optimizacija oz. lokalizacija iskanja je relativno nova stvar, vendar z leti pridobiva na veljavi. Če ste opazili je Google začel prikazovati vedno boljše rezultate predvsem za lokalna iskanja. Tudi o tem smo se razpisali v eni izmed preteklih objav. S pomočjo Google My Business platforme lahko podate aktualne informacije o vašem podjetju, storitvah in produktih. To je še posebej pomembno danes v času COVID-19, ko se ukrepi spreminjajo iz dneva v dan.

Kabi GMB
Kabi GMB

6. Strukturirani podatki bodo postali neizogibni

Kljub temu, da so strukturirani podatki prisotni že nekaj let, še niso postali pogosta SEO taktika. Strukturirani podatki so še posebej pomembni za strani na katerih najdete članke ali recepte, saj se ti pojavljajo drugače v rezultatih iskanja. Poleg tega so strukturirani podatki pomembni za lokalno SEO optimizacijo.

7. Več poudarka na namenu iskanja

Eden od glavnih ciljev Googla je, da razume namen iskanja vsakega uporabnika in mu glede na to ponudi ustrezne rezultate. Google je glede tega šel tako daleč, da v rezultatih iskanja ponudi točno tisto, kar iščemo, s tem da prikaže samo ta del strani. Tako ni potrebno več prebrati vso vsebino na strani, da pridete do želene informacije.

Te stvari lahko vidite v praksi, ko npr. vtipkate kako zavezati kravato in bo po vsej verjetnosti prvi rezultat video posnetek z navodili, kako si zavežete kravato.

Za SEO optimizacijo to pomeni, da bo vse več iskanj imelo t.i. rezultat oz. odgovor s pozicije 0 povsem na vrhu strani rezultatov.

Zaključne misli

SEO optimizacija spletne strani dobiva neko novo vlogo. Včasih je bila SEO optimizacija tista, s katero ste dosegli dobro uvrstitev. Danes je SEO optimizacija predvsem pomožno orodje, s katerim pomagamo dobri vsebini. Kot že velikokrat povedano, brez dobre vsebine bo SEO optimizacija povsem nepomembna.

Deli:

Oznake