Novice

SEO vodnik po namenu iskanja

SEO vodnik po namenu iskanja

Ključne besede morajo slediti namenu iskanja

Četrtek, 27. februar 2020
Posodobljeno: Petek, 17. marec 2023

Če v Google brskalnik vpišete ključni besedi Ivan Cankar, boste dobili veliko zadetkov o Ivanu Cankarju. Rezultat takšnega načina iskanja je, da boste prejeli veliko informacij v zvezi z našim pisateljem.

Informacijski namen iskanja
Informacijski namen iskanja

V kolikor ključni besedi Ivan Cankar dodate še besedo nakup, se namen iskanja povsem spremeni, zato se spremenijo tudi rezultati. Na strani rezultatov se bodo pokazali zadetki za nakup del, katerih avtor je Ivan Cankar.

Nakupovalni namen iskanja
Nakupovalni namen iskanja

Zakaj se je stran rezultatov spremenila?

Stran rezultatov v Google iskalniku se je spremenila zato, ker vam iskalnik ne želi ponuditi samo rezultate na ključne besede oz. kaj iščete, pač pa se trudi dati najboljše rezultate glede na namen vašega iskanja.  

Googlovo glavno poslanstvo je, da ponudi rezultate iskanja, glede na to kaj iščete. Z SEO optimizacijo spletnih strani Googlu dejansko sporočamo, da je naša spletna stran najboljši rezultat, glede na izbrano iskanje

Danes je vse bolj pomembno, da se vsebina na naši spletni strani ujema z namenom iskanja uporabnika, kot pa samo uporaba pravih ključnih besed in njihova količina.

Namen iskanja in kako vpliva na iskanje

Namen iskanja je enostavno razlog zakaj uporabnik išče določeno stvar. Ujemanje namena iskanja z rezultati je bil vedno pomemben cilj vsakega spletnega iskalnika. Pred razvojem umetne inteligence, je bil namen iskanja povezan predvsem s ključnimi besedami in ne dejanski vsebini na spletni strani. 

Tak namen iskanja je deloval v primeru, ko je bil namen iskanja zelo očiten. Vendar je bolj pogosto velika razlika med ključnimi besedami, ki jih uporabniki vpišejo v spletni iskalnik in rezultati, ki jih želijo dobiti. Ravno zato, so začeli razvijati algoritme za umetno inteligenco spletnega iskanja. 

Primer: v iskalnik vpišete ključne besede “zamegljen tv zaslon”. Danes, vam spletni iskalnik ne bo prikazal rezultatov, kjer so omenjene ključne besede. Namesto tega vam bo zaradi namena iskanja prikazal rezultate kot so Kako odpraviti napake zamegljenega tv zaslona, itd.  

Se pravi, na strani rezultatov iskanja boste prejeli rezultate, ki niso ciljne na ključne besede, pač pa se ujemajo z namenom iskanja

V kolikor ne boste imeli na spletni strani ali spletni trgovini vsebine, katera bo odražala namen iskanja in bo vsebovala samo ključne besede, obstaja velika verjetnost, da se ne boste pojavljali visoko v rezultatih spletnega iskanja. 

Namen iskanja postaja tako nov temeljni kamen SEO optimizacije spletnih strani, ki postaja vse pomembnejši.

Vrste namena iskanja

O vrstah namena iskanja smo že pisali v enem izmed naših prejšnjih člankov. Naj jih samo ponovimo: 

  • Informacijski 
  • Navigacijski 
  • Nakupovalni  
  • Primerjalni

Kako naprej?

SEO optimizacija spletnih strani postaja vedno kompleksnejša tema, katera zahteva veliko časa in razmisleka, če jo želimo opraviti dobro. Seveda je še vedno pomembna tehnična SEO optimizacija spletne strani (ko izdelujete spletno stran), ki je še vedno osnova, vendar, če želite dobiti prave obiskovalce na vašo spletno stran, boste morali poskrbeti, da se bo vsebina ujemala z namenom iskanja.

Pomembno je, da je vsebina na vaši spletni strani narejena tako, da odgovarja na morebitna vprašanja, ki bi jih obiskovalci strani zastavili. To pa pomeni, da ni nujno, da bodo vpisovali zgolj pričakovane ključne besede.