Novice

Priročnik za gladko selitev spletnega mesta

Priročnik za gladko selitev spletnega mesta

Petek, 3. september 2021
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Selitev spletnega mesta se največkrat zgodi ob prenovi spletne strani, ko zamenjate izdelovalca spletne strani. Izraz selitev spletnega mesta v praksi pomeni veliko spremembo v nastavitvi spletne strani, kar vpliva na:

Obstajajo različni načini selitve spletne strani, vendar je priprava in načrtovanje za gladko selitev bolj kot ne enaka. Selitev je lahko zelo zahteven proces, saj po navadi zahteva veliko koordinacije med različnimi deležniki. Najpomembnejša stvar je, da v primeru težav ne delamo panike, saj lahko praktično vse popravite oz. uredite.

Priprave na selitev spletne strani

Pri pripravi selitve spletne strani morate poznati naslednje:

  • Kaj se bo spremenilo
  • Kdo so vsi sodelujoči

Ko imamo odgovora na zgornji točki lahko začnete s pripravo na projekt. V veliko pomoč pri takšnem projektu je, da uporabite sistem za projektno vodenje. Sami se pri takšnih projektih in tudi drugi poslužujemo kar našega orodja za projektno vodenje Kabi Projekti, ki je izjemno močno orodje za vodenje projektov in omogoča enostavno koordinacijo in pregled projekta. Poleg tega pa lahko pripravite tudi kvalitetna poročila. Skratka odlično orodje za popolno upravljanje projekta, ne glede na njegovo zahtevnost.

Selitev spletne strani se največkrat zgodi ob prenovi spletne strani, ko zamenjate ponudnika, ki vam izdela spletno stran.

Zelo pomembno je, da imate dostop do analitike spletne strani in ostalih orodij, s katerimi lahko preverite stanje spletne strani pred prenovo oz. selitvijo. Na ta način lahko enostavno preverite stanje pred in po prenovi, s katero boste lahko naredili analizo uspešnosti.

Pred prenovo je zaželeno, da naredite naslednjo pripravo:

  • Preverite stanje obstoječe spletne strani
    • Kakšno je stanje v tehničnem smislu?
    • Katere so najpomembnejše ključne besede in njihova uvrstitev?
  • Kopija obstoječe strani
    • Za vsak slučaj naredite kopijo obstoječe strani ali jo nastavite na začasen naslov
  • Omejen dostop do nove spletne strani v delu
    • Zelo pomembno je, da omejite dostop do nove spletne strani ko je še v izdelavi, da je spletni iskalniki ne začnejo indeksirati
  • Seznam povezav na strani
    • Naredite seznam obstoječih povezav na strani. V primeru, da se bodo spremenile, morate obvezno poskrbeti za ustrezne prevezave (redirect)

Selitev spletnega mesta

Kako točno je videti selitev spletnega mesta je odvisno od tega, ali bodo URL povezave ostale enake, ali se bodo spremenile. V praksi se najpogosteje zgodi, da imate na novi strani kombinacijo starih in spremenjenih URL povezav.

Selitev, ko ostanejo URL povezave enake

Takšna selitev je najlažja in sprememba je iz stališča SEO optimizacije spletne strani manjša, saj je sprememb manj. Kljub temu pa lahko te spremembe vplivajo na uvrstitev vaše spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Na kaj bodite pozorni

Ob takšni selitvi strani bodite pozorni na:

  • Kanonične oznake – bi morale ostati enake
  • Naslovi strani – v večini primerov bi morali ostati enaki
  • META opisi
  • Naslovi H1, H2, H3, itd.
  • Vsebina – preverite, da lahko spletni iskalniki indeksirajo vašo vsebino
  • Notranje povezave – preverite povezave, saj se lahko ob selitvi spremenijo
  • Razlike v hitrosti spletne strani

Selitev, ko se URL povezave spremenijo

Selitev strani, ko se URL povezave spremenijo, so bistveno kompleksnejše in v primeru, da niso skrbno nadzorovane in da se hitro ne odpravijo težave, vplivajo na vašo uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Ob takšni selitvi bodite pozorni na:

  • Vse zgoraj naštete nasvete
  • Prevezave oz. redirecti: v primeru, da se URL naslov strani spremeni na novi strani oz. ob selitvi strani, morate poskrbeti za ustrezne prevezave / redirecte (tehnični izraz za to je 301 redirect), s katerim poveste, da je posamezna podstran trajno dosegljiva na novem naslovu. V kolikor imate na strani slike ali PDF dokumente, na katere kažejo druge strani, lahko poskrbite tudi za njihove redirecte. 

Zelo pomembno je, da ste ob selitvi spletne strani pozorni na težave in da jih uredite v najkrajšem možnem času.

Spletna stran bb.si
Spletna stran bb.si

Ob prenovi spletne strani in selitvi, smo na spletni strani B&B poskrbeli za več kot 1.000 redirect povezav.

Testiranje in spremljanje rezultatov

Zelo pomembno je, da pri selitvi strani poskrbite tudi za t.i. monitoring ter testiranje rezultatov. Monitoring najlažje izvajate z analitičnimi orodji, kot sta npr. Matomo in Google analitika, saj boste hitro videli, če se bo spremenila obiskanost spleten strani oz. obiskanost določenih podstrani. 

Odlično za spremljanje rezultatov je tudi orodje Google Search Console (v nadaljevanju GSC). Z GSC lahko preverite, ali prihaja do težav pri indeksiranju na strani, kakšni so vaši rezultati za izbrane ključne besede, itd.

Potrebujete pomoč pri selitvi spletne strani

Selitev spletne strani ali pa prenova spletne strani in selitev ni enostaven proces, saj je po navadi potrebna koordinacija med veliko osebami. Zaradi tega pri takem projektu svetujemo uporabo sistema za projektno vodenje.

V kolikor potrebujete izdelavo nove spletne strani in selitev spletne strani, vam pri tem lahko pomagamo mi. Na tem področju imamo namreč ogromno izkušenj, saj smo uspešno izvedli že veliko takih projektov prenove, tudi najzahtevnejših. Ker smo tudi registrar in imamo lastne DNS strežnike, prehode lahko naredimo praktično brez motenj. Za več informacij, nas lahko kontaktirate preko telefona ali kontaktnega obrazca.