Novice

Priporočilni sistem izdelkov

Priporočilni sistem izdelkov

Torek, 16. maj 2023

Priporočilni sistem izdelkov je v spletnih trgovinah postala priljubljena marketinška strategija, ki pomaga spletnim trgovcem povečati prodajo in zadovoljstvo kupcev. Vendar pa se lahko ta strategija izvaja na več načinov, ena izmed možnosti pa je, da se priporočila za izdelke vključijo v potrdilo o naročilu, ki ga prejme stranka po opravljenem nakupu.

Potrdilo o naročilu je dokument, ki ga stranka prejme po opravljenem nakupu v spletni trgovini. To potrdilo običajno vsebuje informacije o naročenih izdelkih, ceni, načinu plačila, dobavnem roku in drugih podrobnostih. Poleg tega pa lahko spletni trgovci vključijo tudi priporočila za druge izdelke, ki bi bili zanimivi za stranko.

Takšna priporočila se lahko izvajajo s pomočjo algoritmov, ki analizirajo nakupne vzorce strank in predlagajo podobne ali dopolnilne izdelke. Poleg priporočil za izdelke pa lahko spletni trgovci vključijo tudi kodo za popust, ki stranki zagotavlja popust pri naslednjem nakupu. Ta marketinška strategija je zelo učinkovita pri privabljanju in ohranjanju strank, saj ljudje radi dobivajo popuste in druge ugodnosti. S kodo za popust lahko spletni trgovci spodbujajo ponovne nakupe in povečujejo zvestobo kupcev.

Zakaj uporabljati priporočilni sistem izdelkov?

Eden izmed glavnih razlogov za uporabo priporočilnega sistema izdelkov v potrdilu o naročilu je, da lahko strankam ponudimo bolj osebno izkušnjo. Stranke se bodo počutile cenjene, če bodo prejele priporočila za izdelke, ki ustrezajo njihovim nakupnim vzorcem in preferencam. Poleg tega pa lahko spletni trgovci s tem povečajo verjetnost, da se stranke vrnejo v njihovo spletno trgovino in opravijo ponovni nakup. Priporočilni sistem izdelkov v potrdilu o naročilu ima tudi druge prednosti. Spletni trgovci lahko na ta način promovirajo izdelke, ki so manj znani ali manj prodajani, in s tem povečajo njihovo prodajo. Poleg tega pa lahko takšen sistem prispeva k povečanju povprečne vrednosti nakupa, saj stranke lahko dodajo še dodatne izdelke v svojo košarico.

Vendar pa morajo spletni trgovci biti previdni pri uporabi priporočilnega sistema 

Posledice preveč agresivnega pristopa

Preveč agresivno priporočanje lahko povzroči, da se stranke počutijo nadlegovane ali pritisnjene k nakupu, kar lahko negativno vpliva na njihovo zadovoljstvo in zvestobo. Prav tako je pomembno, da spletni trgovci uporabljajo ustrezen algoritem, ki temelji na pravih podatkih in omogoča natančno priporočanje izdelkov, ki so resnično primerni za stranko.

Poleg tega pa morajo spletni trgovci paziti, da ne uporabljajo preveč agresivnih marketinških taktik, kot so na primer ponovno ciljanje s spletnimi oglasi ali bombardiranje strank s promocijskimi sporočili. Namesto tega lahko v potrdilo o naročilu vključijo subtilne in relevantne priporočila za izdelke, ki bodo strankam dejansko koristila in jih spodbudila k nakupu.

Koda za popuste - kuponi

Vključevanje kode za popust v potrdilo o naročilu je prav tako zelo učinkovito pri spodbujanju ponovnih nakupov. Stranke bodo bolj verjetno opravile ponovni nakup, če jim je na voljo popust ali druga ugodnost. Poleg tega pa lahko spletni trgovci s takšno strategijo spodbujajo tudi priporočanje izdelkov drugim strankam, saj lahko stranke delijo svojo kodo za popust s prijatelji in znanci.

Vključevanje priporočil za izdelke in kod za popust v potrdilo o naročilu je torej učinkovita marketinška strategija, ki lahko pomaga spletnim trgovcem povečati prodajo in zadovoljstvo kupcev. Priporočilni sistem izdelkov v potrdilu o naročilu lahko prispeva k personalizirani izkušnji za stranke, povečanju prodaje manj znanih izdelkov ter spodbujanju ponovnih nakupov in priporočanja izdelkov drugim strankam. Vendar pa je pri uporabi te strategije pomembno biti previden in ne pretiravati s priporočanjem ali uporabo preveč agresivnih marketinških taktik.

Pravilna uporaba priporočilnega sistema izdelkov v potrditvenih emailih lahko poveča zadovoljstvo strank, poveča povprečno vrednost nakupa in spodbudi ponovne nakupe. Poleg priporočil za izdelke na podlagi nakupnih vzorcev strank, lahko spletni trgovci vključijo tudi druge vrste priporočil, ki lahko pripomorejo k boljši nakupni izkušnji.

Med najbolj učinkovitimi vrstami priporočil so izdelki, ki so pogosto kupljeni skupaj. To so izdelki, ki se običajno kupujejo hkrati in bi lahko bili zanimivi tudi za druge stranke. Npr. če kupec kupi mleko, se mu lahko priporoči tudi kruh, maslo ali druge izdelke, ki se običajno kupujejo skupaj z mlekom.

Spletni trgovci lahko v potrditvenih emailih vključijo tudi najbolj prodajane izdelke. Ti izdelki so običajno zelo priljubljeni med strankami in jih lahko spodbudijo k nakupu. Prav tako lahko vključijo izdelek, ki je trenutno v akciji, saj se stranke radi odločijo za nakup izdelka, ki je na voljo po nižji ceni.

Drugi so kupili tudi je še eno učinkovito priporočilo. Ta funkcija prikaže izdelke, ki jih kupujejo tudi drugi kupci, ki so kupili isti izdelek kot stranka. S tem se lahko stranki priporoči druge izdelke, ki bi jih morda želela kupiti.

Pogosto kupljeno skupaj je še eno priporočilo, ki lahko izboljša nakupno izkušnjo. To priporočilo pokaže izdelke, ki se običajno kupujejo skupaj z izdelkom, ki ga je stranka kupila. Na primer, če stranka kupi avto sedež, se ji lahko priporoči tudi avto za dojenčka ali otroški voziček.

Vključevanje teh priporočil v potrditveni email nakupa lahko izboljša nakupno izkušnjo strank in poveča povprečno vrednost nakupa. Spletni trgovci morajo biti previdni pri izbiri izdelkov, ki se bodo priporočali, da se izognejo preveč vsiljivemu pristopu in stranko obremenijo s preveč informacijami. Prav tako je pomembno, da se priporočila izvajajo na etičen in pregleden način.

Za zaključek

Lahko bi rekli, da je priporočilni sistem izdelkov v potrdilu o naročilu učinkovita marketinška strategija, ki lahko poveča prodajo in zadovoljstvo kupcev v spletnih trgovinah. Poleg priporočil za izdelke, je lahko spletnim trgovcem koristno, da v potrdilu o naročilu vključijo tudi kodo za popust ter druge marketinške pristope, kot so izdelki, ki so pogosto kupljeni skupaj, najbolj prodajani izdelki, izdelki v akciji, drugi so kupili tudi in pogosto kupljeno skupaj. Takšni pristopi lahko prispevajo k povečanju povprečne vrednosti nakupa in k privabljanju novih ter ohranjanju obstoječih strank.

Spletni trgovci, ki še ne uporabljajo priporočilnega sistema izdelkov v potrdilu o naročilu, bi morali začeti z uporabo takoj, saj je to postala standardna praksa v e-trgovini in konkurenčni spletni trgovci že uporabljajo to strategijo.

Če bodo spletni trgovci izkoristili prednosti priporočilnega sistema izdelkov v potrdilu o naročilu, bodo lahko izboljšali svojo prodajo, pridobili nove stranke in povečali zadovoljstvo obstoječih strank.