Novice

Popolno optimizirana pristajalna stran

Popolno optimizirana pristajalna stran

Sreda, 14. oktober 2020
Posodobljeno: Sreda, 15. marec 2023

Včasih se nam SEO optimizacija spletnih strani, zaradi veliko različnih tehnik in načinov, zdi že prava mala znanstvena fantastika. Zgodi se, da imamo vse: ključne besede, povezave iz drugih strani, tehnično dovršeno stran pa ne vemo, kje bi začeli? 

Najboljša praksa v tem primeru je, da začnemo z osnovami. Glavni cilj optimizacije spletne strani je, da se bo ta pojavila na strani rezultatov iskanja spletnih iskalnikov. Da pa sam proces ne bo zaman, se ga je potrebno lotiti premišljeno in na pravi način. V nadaljevanju si bomo pogledali točke, ki vplivajo na dobro optimizacijo vaše pristajalne spletne strani.

1. Prečiščeni URL naslovi

Tako ljudje, kot tudi spletni iskalniki, imajo radi, da so URL naslovi prečiščeni in konsistentni:

  • Uporabite ključne besede - čeprav se veliko SEO strokovnjakov s tem ne strinja več, predlagamo, da v URL naslovu uporabite glavno ključno besedo, ki se bo pojavljala na strani. Poleg tega lahko tak URL vpliva na uporabnika, da bo kliknil na vašo stran in posledično bo večji t.i. CTR (procent ljudi, ki klikne na vašo spletno stran na strani rezultatov iskanja spletnega iskalnika)
  • Izogibajte se posebnim simbolom – izogibajte se posebnim simbolom kot so $, %, €, €, saj je URL naslov s temi znaki težje prebrati
  • Bodite konsistentni - prepričajte se, da sledijo vsi vaši URL naslovi istemu pravilu pri ustvarjanju. Na ta način se boste izognili podvajanju URL naslovov. Kabi CMS se izogne podvojenim URL naslovom tako, da vas opozori, da URL naslov že obstaja in dodeli drugačen URL naslov
  • Pazite na dolžino - krajši URL naslovi so po navadi boljši, ni pa potrebno pretiravati. Normalen URL naslov naj bi bil dolg med 50 in 60 znaki. Če imate URL naslove, ki so daljši od 100 znakov razmislite, kako lahko predolg naslov skrajšate
Primer prečiščenega URL naslova
Primer prečiščenega URL naslova

2. Privlačen naslov strani

Privlačen naslov strani (t.i. title tag) je eden najpomembnejših dejavnikov SEO optimizacije, saj pove spletnim iskalnikom kaj je glavna tema strani:

  • Uporabite ključne besede – prej kot se ključna beseda pojavi v naslovu strani, bolj relevantna je za spletni iskalnik. Poizkusite naslov strani vedno začeti s ključno besedo.
  • Pazite na dolžino - spletni iskalniki ne pokažejo celotnega naslova strani, če je ta daljši od 60 znakov. Ni velik problem, če je naslov predlog, poskrbite pa, da se ključna beseda pojavi čimprej in da ostane v vidnem polju
  • Naslov naj prodaja – naslov strani je eden najpomembnejših dejavnikov ali bo uporabnik kliknil na vašo stran ali ne, zato poskrbite, da bo naslov privlačen in prodajno usmerjen.
Primer naslova spletne strani
Primer naslova spletne strani

3. META opis

META opis je kratek opis, ki se pojavi na strani rezultatov iskanja spletnih iskalnikov. Pristop k izdelavi dobrega META opisa je zelo podoben kot pri naslovu strani. Pomembno je, da META opis prodaja in da je privlačen uporabniku. Vključuje naj glavno ključno besedo priporočena dolžina je med 120 in 158 znaki. 

Opozorilo: Google META opisa ne upošteva več kot faktor pri uvrščanju spletne strani, vseeno pa vpliva na to ali bo uporabnik kliknil na vašo spletno stran ali ne. Ni nujno, da bo Google vzel META opis, ki ga vpišete v CMS.

Primer META opisa
Primer META opisa

4. Optimizirani naslovi (H1 – H6)

HTML naslove (oznake H1 do H6) uporabimo zato, da strukturiramo vsebino na spletni strani na več različnih delov (tudi ta članek uporablja optimizirane HTML naslove). Te naslovi so zelo pomemben signal za spletne iskalnike, zato je pomembno, da jih pravilno uporabljamo.

  • H1 naslov - tehnično gledano ima vsaka stran dva naslova in sicer naslov strani in H1 naslov, ki se prikaže na sami strani. Prednost H1 naslova je, da nismo omejeni z njegovo dolžino, kar pomeni, da lahko vanj vključimo več ključnih besed oz. njihovih različic
  • H2 naslovi – razdelijo vsebino na strani na več nivojev. So v pomoč uporabnikom, da se znajdejo na spletni strani. Poleg tega pa pomagajo razumeti spletnim iskalnikom, kaj dejansko je na spletni strani
  • H3 - H6 naslovi – namenjeni so še dodatni kategorizaciji vsebine na strani. Malo je verjetno, da boste zaradi njih dosegli boljše rezultate oz. da bodo imeli večji vpliv na uvrstitev vaše spletne strani.

5. Nasičenost ključnih besed

Spletni iskalnik, kot npr. Google, je vse boljši v analiziranju t.i. naravnega jezika, zato ni potrebe, da vašo vsebino na strani pogosto dopolnjujete s ključnimi besedami. Vendar pa optimizacija ključnih besed še vedno obstaja, vendar se je razvila:

  • Uporabite ključne besede na začetku - to je verjetno nekaj, kar naredite že v osnovi, da uporabite ključne besede na začetku strani. Predlagamo, da to storite v prvih 100 besedah, saj s tem pomagate spletnim iskalnikom razumeti vaše spletno stran
  • Ni nujno, da se ključne besede popolnoma ujemajo s tistimi, ki jih uporabniki vpišejo v iskalnik – spletni iskalniki so že tako napredni, da tega ni potrebno več početi, saj spletne iskalnike predvsem zanima namen iskanja, kot pa same ključne besede.

6. Dolžina vsebine

Verjetno se ste zasledili že mnogo člankov o idealni dolžini vsebine na strani oz. koliko besed naj bi vsebovala. Točna številka se menja in je trenutno pri 2000 besedah na stran. V resnici ni nobenega pravila kako dolga naj bo vsebina na strani oz. koliko besed naj vsebuje. Kar je pomembno je, da na strani pokrijete celotno temo, o kateri pišete.

7. Prilagojena za mobilne telefone

Že v začetku poskrbite, da je spletna stran izdelana oz. prilagojena za mobilne telefone in mobilne naprave. Vemo, da je to v zadnjem času samoumevno, vendar je to zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na vašo spletno stran in njeno uvrstitev. Spletni iskalnik Google je tudi uvedel prioritetno mobilno ideksiranje spletnih strani.

8. Notranje povezave

Dobro strukturirana spletna stran ali pristajalna stran mora vsebovati dobro organiziran tok iz ene strani na drugo. Eden izmed ciljev teh tokov oz. notranjih povezav je, da prenesete pomembnost iz popularnih strani na manj popularne. Drugi cilj pa je, da uporabnike usmerite v vaš prodajni lijak.

Ko ustvarite novo pristajalno stran razmislite, kam želite, da pridejo vaši uporabniki, brez da zapustijo vaši spletno stran. Najboljši scenarij je, da vsaka vaša pristajalna stran vodi na drugo pristajalno stran, ki je relevantna glede na prejšnjo, saj boste na ta način lahko povečali možnost prodaje oz. konverzije.

9. Povezave na zunanje strani

V SEO optimizaciji so zunanje povezave, ki pridejo na vašo stran, eden izmed glavnih virov, ki vplivajo na avtoriteto spletne strani. Vendar pa so pomembne tudi povezave iz vaše strani na zunanje. S povezavo vaše vsebine z zunanjo spletno stranjo, ki je kvalitetna in ima visoko avtoriteto, boste del te avtoritete preusmerili tudi na vašo spletno stran.

Potrebujete pomoč?

Vse zgoraj naštete točke so pomembne, da ustvarite kvalitetno pristajalno stran. Pri izdelavi pristajalne strani oz. pri izdelavi spletne strani, ki ima narejeno kvalitetno SEO optimizacijo vam z veseljem pomagamo mi. Naredimo vaš naslednji projekt skupaj?