Novice

Kontrolni seznam za objavo spletne strani

Kontrolni seznam za objavo spletne strani

Petek, 7. maj 2021

Objava na novo izdelane spletne strani ali spletne trgovine je vedno zelo razburljiva. Končno se naporno delo, oblikovanje spletne strani, priprava vsebine, programiranje, usklajevanje z naročnikom, načrtovanje uporabniške izkušnje, predstavi širši javnosti.

Da bo objava spletne strani potekala nemoteno in da se izognete marsikateri nevščnosti, smo za vas pripravili kontrolni seznam za objavo spletne strani.

Kaj je kontrolni seznam?

Kontrolni seznam je seznam točk, ki jih pregledamo predno objavimo spletno stran na domeni.

Pred začetkom izdelave spletne strani naredite načrt in določite datum objave.

Delo brez načrta in z rokom objave je lahko zelo nevarno. Hitro nas lahko zavede, da bo vse narejeno v roku, ne razmišljamo o tem, da je potrebno koordinirati med veliko deležniki, kar je lahko zelo stresno. Rezultat tega je nervoza, ki vpliva na kakovost izvedenega projekta.

Kar se morajo zavedati tako razvijalcih spletnih strani in tudi naročniki je, da je za uspešen izveden projekt izdelave spletne strani potrebno veliko koordinacije. Po naših izkušnjah na projektu izdelave spletne strani sodelujejo najmanj 3 osebe iz našega podjetja: Projektni vodja, oblikovalec in programer. Na strani naročnika pa je po navadi 1 odgovorna oseba, ki skrbi za pregled projekt. Pri večjih projektih je sodelujočih bistveno več. Če želimo, da projekt poteka hitro in brez zapletov, morata obe strani poskrbeti za odzivnost.

Sistem za projektno vodenje Kabi
Sistem za projektno vodenje Kabi Avtor: Kabi

Za načrtovanje projekta uporabljamo sistem Kabi projektno vodenje, ki nam omogoča temeljito pripravo projekta. V sistemu za projektno vodenje si lahko ustvarite opravila, kontrolni seznam in določite vmesne mejnike, s katerimi boste nadzorovali potek projekta.

Poskrbite za pravilno delujoče URL naslove

To zlasti velja za prenovo spletne strani. Pogosta napaka pri prenovah spletne strani je, da se pozabi narediti tako imenovane prevezave “redirects” iz starih na nove URL naslove. V kolikor to ne storite, si lahko naredite medvedjo uslugo, saj bo vaša uvrstitev na spletnih iskalnikih strmoglavila.

Preverite, da so URL-ju delujoči in da poskrbite za ustrezne prevezave.

Preverite hitrost strani

Hitrost strani je eden izmed pomembnejših faktorjev SEO optimizacije in ima velik vpliva na uvrstitev spletne strani, kot tudi na uporabniško izkušnjo. Zato je pomembno, da poskrbite za samo hitrost spletne strani. Izogibajte se “težkim” elementom, ki upočasnjujejo spletno stran. Posvetujte se z vašimi razvijalci spletne strani. Ne pozabite, SEO optimizacija je tek na dolge proge, zato je pomembno, da imate redne aktivnosti v zvezi z SEO optimizacijo vaše spletne strani.

Poskrbite za pravilno nastavljeno Error 404 stran

Error 404 stran se pojavi takrat, ko povezava na spletni strani ne obstaja. Zato je pomembno, da takšna spletna stran vrne odgovor, ki mu pravimo Error 404. Na ta način poskrbimo, da spletna stran sporoči spletnim iskalnikom, da ta stran ne obstaja in da je ni potrebno več indeksirati.

Poskrbite za SEO prijazne URL naslove

SEO prijazni URL naslovi so tisti naslovi, ki so opisni. Naslov: https://www.kabi.info/izdelava-spletne-trgovine/ je primer SEO prijaznega URL naslova, saj se že v URL naslovu vidi temo spletne strani. Primer slabega URL naslova bi bil www.domena.si/item.ds4242vtw5/. Tak naslov nikomur nič ne pomeni, ne uporabniku in ne spletnemu iskalniku. S takšnimi naslovi nimate veliko možnosti, za dobro uvrstitev na strani rezultatov spletnih iskalnikov.

Preverite delovanje spletnih obrazcev

Preverite delovanje spletnih obrazcev. Preverite, da se spletni obrazci pravilno zapišejo oz. pošljejo na e-poštni naslov.

Testirajte nakupni proces

V kolikor ste pred objavo spletne trgovine testirajte nakupni proces. Nakupni proces je najpomembnejša stvar spletne trgovine, zato je pomembno, da ta deluje. Še posebej bodite pozorni, če se povezujete z zunanjimi plačilnimi sistemi. Brez delujočega nakupnega procesa ne boste mogli prodajati vaših izdelkov.

Preverite prilagojenost za telefone

Spletna stran ali spletna trgovina morata biti v današnjem času obvezno prilagojena za mobilne naprave. Preglejte spletno stran na telefonu, da se vsebina pravilno prilagaja in da so povezave v meniju in CTA gumbi delujoči.

Vsebina

Poskrbite za kakovostno vsebino

Vsebina na vaši spletni strani naj bo unikatna. Zaželeno je, da vaša vsebina predstavlja dodano vrednost za uporabnika. Dobra vsebina je pogoj za dobro spletno stran, zato ji posvetite dovolj pozornosti. Kakovostna vsebina pomeni, da je vsebina tudi resnična. V kolikor boste imeli na spletni strani samo senzacionalistične novice oz. vsebino, bodo uporabniki podvomili o njeni resničnosti.

Poskrbite za preglednost

Za preglednost vsebine poskrbite z: 

  • Naslovi 
  • Alinejami 
  • Oštevilčenjem 
  • Krepko/ poševno/ podčrtano pisavo 
  • Slikami

Povežite spletno stran in socialna omrežja

Prisotnost na socialnih omrežjih je zelo pomembna. Ljudje vse več časa preživijo na socialnih omrežjih, kar pomeni, da čez socialna omrežja iščejo tudi določene vsebine, storitve in izdelke. Na socialnih omrežjih boste verjetno najprej objavili, da imate novo spletno stran.

Uredite arhiviranje podatkov spletne strani

Zelo pomembno je, da imate poskrbljeno za redno arhiviranje podatkov spletne strani. To lahko storite sami ali pa imate urejeno samodejno. V Kabiju poskrbimo za redno arhiviranje spletne strani, tako da naročniku ni potrebno skrbeti ali je spletna stran ustrezno arhivirana ali ne.

Zaključne misli

Zgoraj so naštete najpomembnejše točke, katere je potrebno pregledati pred objavo spletne strani. Verjetno smo kakšno še pozabili in jo bomo dodali kasneje. Ne pozabite pa, da je spletna stran živa stvar za katero morate redno skrbeti. Le na ta način se boste lahko pohvalili z dobro spletno stranjo.