Novice

Kako optimizirati vsebino na vaši spletni stran

Kako optimizirati vsebino na vaši spletni strani?

Torek, 26. januar 2021
Posodobljeno: Sreda, 15. marec 2023

Vse se začne in konča pri vsebini. V kolikor nimate vsebine, ne morete predstaviti vašega podjetja, vaših storitev ali vašega izdelka. Če gremo še dlje, brez vsebine ne morete imeti spletne strani. Oblikovanje in izdelava spletne strani je tesno povezana z vsebino. Brez ključne vsebine ni mogoče pripraviti dobre spletne strani. Samo oblikovanje in kasneje izdelava spletne strani samo sledi vsebini, s katerimi jo vizualiziramo za uporabnike.

 O sami pomembnosti vsebine smo pisali že v enem izmed preteklih člankov.

 V tem članku se bomo lotili pomembne teme in sicer, kako optimizirati vsebino za vaši spletno stran. Predstavili vam bomo na kaj se je potrebno osredotočiti in katera pravila morate pri upoštevati. Z optimizacijo vsebine med drugim poskrbite tudi za vsebinsko SEO optimizacijo, ki je izjemno pomembna, če se želite uvrščati visoko na strani rezultatov spletnih iskalnikov.

Ustvarite unikatno in časovno primerno vsebino

Za spletne iskalnike (tukaj imamo v mislih zlasti Google) je izjemno pomembno, da imate na vaši spletni strani unikatno vsebino, ki pokriva trenutne trende in zanimanja ljudi. Takšna vsebina se po navadi deli na dva dela:

  • Aktualna vsebina – povezana z aktualnimi dogodki, novicami ter novostmi
  • Večna “evergreen” vsebina - tema, ki je vedno zanimiva in aktualna

Aktualna vsebina je nova, sveža vsebina, ki pokriva novice, novitete (iz vašega področja) ter aktualne dogodke. Zaradi takšne vsebine je spletna stran obiskana večkrat v krajšem časovnem obdobju, po navadi samo nekaj dni po objavi. Kasneje, ko ta vsebina ni več aktualna in je obiskanost takšnih strani izjemno nizka ali pa je sploh ni.

T.i. evergreen vsebina je lahko vsebina, ki se je že pojavila v preteklosti, vendar pa jo želimo ohranjati, ker je iz določenih razlogov pomembna za naš produkt ali storitev. Zato jo je potrebno redno osveževati, ji dodajati nove relevantne teme in odkritja. Takšna vsebina vam prinese reden in konstanten promet obiskovalcev skozi daljše časovno obdobje.

 Povedano z drugimi besedami imate izbiro med dvema strategijama:

  1. Ali ste prvi, ki boste poročali o nečem - aktualna vsebina
  2. Ali pa boste nekaj predstavili najboljše in najbolj temeljito – evergreen vsebina

Optimizirajte vašo spletno stran za mobilne naprave

Zavedamo se, da frazi optimizacija spletne strani za mobilne naprave in mobile – first že dodobra poznate. Vendar vas moramo na to opozoriti še enkrat (bolje enkrat več, kot enkrat premalo :)). Več informacij o optimizaciji spletne strani in mobile-first najdete v eni izmed prejšnjih objav.

Optimizirajte vašo spletno stran za mobilne naprave
Optimizirajte vašo spletno stran za mobilne naprave Avtor: Kabi

Ustvarite dobro uporabniško izkušnjo

Ena izmed glavnih prioritet spletnega iskalnika je, da prikaže najbolj ustrezne informacije kar se da hitro. Zato ima spletni iskalnik Google zelo rad izjemno hitre spletne strani. Za hitro spletno stran poskrbimo že pri izdelavi spletne strani, v fazi programiranja. Določene podrobnosti se uredijo tudi po aktivaciji spletne strani, saj šele takrat lahko v živo testiramo hitrost. Hitrost spletne strani je tesno povezana z vsebino. Predvsem s fotografijami, grafikami in videji – vsi te vizualni gradniki spadajo namreč med podatkovno “težje” elemente in so po navadi razlog za počasnejše nalaganje spletne strani.

Vsekakor pa je potrebno razmisliti, kako naj se prikaže vsebina, ki jo želite izpostaviti. Še posebej se je potrebno osredotočiti na vsebino, pri kateri pričakujete kontakt s strani uporabnika (konverzija).

Uporabljajte fotografije visoke resolucije

Nihče ne želi videti majhnih zamegljenih fotografij na vaši spletni strani. Takšne fotografije so enostavno premajhne, da bi bile koristne za uporabnika. Zato vam svetujemo, da uporabljajte fotografije visoke resolucije, ki pa so optimizirane za prikaz na spletni strani. V kolikor fotografij ne boste optimizirali, se boste morali soočiti s počasno spletno stranjo.

Uporabljajte fotografije visoke resolucije
Uporabljajte fotografije visoke resolucije Avtor: Photo by ShareGrid on Unsplash

Spoštujte pravilnik o vsebini

Spoštujte pravilnik o vsebini, ki ga Google predlaga za upravljalce spletnih strani. Večina smernic je že samoumevnih:  

  • Transparentnost – vsebina mora vsebovati datum objave, avtorja in kontaktne informacije
  • Izognite se vabam za klike – senzacionalni ali zavajajoči naslovi (znani tudi kot vabe za klike) niso dovoljeni
  • Brez pretiranega oglaševanja - oglasi ali sponzorstva ne smejo biti glavni del vaše vsebine
  • Brez zavajujočih informacij – vsebina mora vsebovati preverjena dejstva
  • Brez eksplicitne (seksualne) vsebine – vsebina ne sme vsebovati fotografij, grafik ali posnetkov, ki bi povzročile kakršnokoli kakršnokoli spolno reakcijo
  • Brez kletvic – vsebina ne sme vsebovati kletvic ali vulgarizmov
  • itd.

Vzpostavite varno povezavo

Varnost je ena glavnih tem povezanih s spletom in spletnimi stranmi. Zato poskrbite za varnost vaše spletne strani.  

V Kabiju dajemo velik poudarek na varnosti naših spletni strani, trgovin, CRM-platform, pravzaprav na celotno platformo Kabi Cloud.

Najmanj, kar morate storiti je, da poskrbite za SSL certifikat, to pomeni, da se bo vaše spletna stran naložila preko protokola HTTPS (črka S pomeni, da je povezava varna, S = secure).

Zaključne misli

Optimizacija vsebine na spletni strani je pomemben proces, s katerim lahko prispevate k izboljšanju obiskanosti vaše spletne strani. V kolikor imate dodatna vprašanja in vas zanima, kako izboljšati vašo spletno stran ali spletno trgovino, nas kontaktirajte.