Novice

Kaj je poddomena in kako jo uporabiti?

Kaj je poddomena in kako jo uporabiti?

Ponedeljek, 22. februar 2021
Posodobljeno: Sreda, 15. marec 2023

Ko brskate po spletni strai, lahko opazite, da se URL naslov v vrstici brskalnika spreminja, glede na podstran na kateri se nahajate.

Npr. lahko obiščete spletno stran kabi.info, kjer si lahko ogledate naše storitve in rešitve. Ali pa obiščete stran crm.kabi.info, kjer boste našli vsebino, ki je povezana z našim Kabi CRM sistemom. Ne glede na to, da se je URL spletne strani spremenil, ste še vedno na spletni strani Kabija z domeno kabi.info.

V tem članku si bomo podrobneje ogledali zgornjo razliko v spremembi URL naslova, ki jo imenujemo poddomena.

Kaj je poddomena?

Poddmena je ime oz. informacija, ki jo dodamo na začetku glavne domene spletne strani. Poddomena omogoča, da ločite vsebino in organizacijo vaše spletne strani, glede na različne namene, kot npr. blog ali spletna trgovina, od ostale vsebine na spletni strani. Izdelate lahko spletno stran ali spletno trgovino, ki je ločena od vaše glavne strani in jo postavite na poddomeno.

Poddomena je brezplačna in je ni potrebno posebej dokupiti.

Poddomene so največkrat uporabljene, ko želimo ločiti različne sekcije spletne strani od glavne strani. Npr. nepremicnine.si21.com od spletne strani si21.com in crm.kabi.info od spletne strani kabi.info.

Spodaj si lahko ogledate grafični primer razčlenitev posameznega URL naslova domene:

Primer domene: https://crm.kabi.info
Primer domene: https://crm.kabi.info Avtor: Kabi

Zakaj uporabljamo poddomene?

Kot smo že omenili zgoraj, se poddomene uporabijo za boljšo organizacijo spletne strani, ki jo lahko s pomočjo poddomen razčlenimo na vsebinsko (tudi funkcionalno) različne strani, s čimer poskrbimo za boljšo uporabniško izkušnjo za uporabnika, ki mu olajšamo iskanje na strani.

V kolikor želite dodati več možnosti na vaši spletni strani, npr. trgovino, forum ali blog, je vredno razmisliti, da za to uporabite poddomene in da ne kupiti za vsako različico novo domeno.

Poddomeno je dobro uporabljati tudi s stališča SEO optimizacije spletne strani in tudi lokalne optimizacije spletne strani (več o lokalnem SEO optimizaciji si lahko preberete tukaj).

S poddomeno lahko delate tudi SEO optimizacijo vaše spletne strani, saj lahko vsebinsko povezujete različne strani s pomočjo povezav.

V primeru, da imate poslovalnice v različnih mestih, lahko za vsako poslovalnico odprete svojo poddomene. Primer: ljubljana.kabi.info, maribor.kabi.info ali pa koper.kabi.info. Zelo pomembno je, da so te strani vsebinsko razčlenjene in da so na vsaki strani dostopne relevantne informacije za tisto stran. Vsekakor pa se izognite podvajanju vsebino, saj bo to negativno vplivalo na samo SEO optimizacijo spletne strani in posledično na uvrstitev vaše spletne strani v spletnih iskalnikih.

Uporabite poddomeno na vaši spletni strani

Če niste prepričani, ali bi določeno vsebino objavili na vaši primarni spletni strani ali pa bi jo objavili na poddomeni, je vredno razmisliti o primarnem cilju spletne strani. V kolikor je te vsebine malo in se iz nje ne more razviti bistveno več vsebine, potem verjetno ni potrebe, da bi za ta namen odprli novo poddomeno. V kolikor pa je te vsebine več in jo lahko razširite, dodate, itd. ali pa je to vaša nova storitev ali produkt, ki potrebuje povsem različno predstavitev, potem je zaželeno, da za to odprete novo poddomeno.

Z imeplementacijo poddomen na vašo spletno stran, lahko ustvarite različne sekcije glede na vsebino, storitve, itd., brez da bi za to kupili novo domeno oz. domene. Dobro razčlenjena spletna stran na poddomene, bodo pomagale uporabnikom strani, da lažje najdejo vsebino, ki jo iščejo. V kolikor pa na ta način poskrbite za boljšo uporabniško izkušnjo, je definitivno vredno narediti ta korak.