Novice

 Ali je čas za prilagajanje spletnih strani glede na starost obiskovalca?

Ali je čas za prilagoditev spletnih strani glede na starost obiskovalca?

Age-responsive design

Ponedeljek, 6. maj 2019
Posodobljeno: Ponedeljek, 6. marec 2023

Večina spletnih strani je narejena za popolnega uporabnika spleta. To je oseba, ki razume principe interneta in spletnih strani, ki je seznanjena z vsemi trendi v spletni industriji. Vse premalo pa se zavedamo, da spletne strani uporabljajo ljudje različnih starosti in različnih računalniških oz. tehničnih znanj. To pozabimo že v fazi načrtovanja oblikovanja in izdelave spletne strani

Vse starostne skupine ljudi uporabljajo spletne strani precej različno. Predvsem najstarejši in najmlajši uporabniki so tisti, ki se podpovprečni uporabniki spletnih strani. V prihodnjih letih, se bo potrebno prilagoditi spletne strani takšnim uporabnikom in ena od teh rešitev je t.i. age-responsive design oz. prilagoditev spletne strani, glede na starost uporabnika

Spletne strani, ki že uporabljajo t.i. age-responsive design se zavedajo ravni znanja uporabnikov spletne strani, kar se odraža tudi v dizajnu spletne strani. Npr. Prilagojena spletna stran za otroke je po navadi polna barv, pregledna in z enostavnim uporabniškim vmesnikom. Otroci morajo biti po spletni strani vodeni. Potrebno je poskrbeti, da je oblika oz. Dizajn spletne strani konsistenten, kar pomeni, da si morajo biti nova podstrani podobne, da ni prevelikih odstopanj. V primeru, da poskrbimo za našteto na spletni strani, bomo poskrbeli za odlično uporabniško izkušnjo otrok na spletni strani. 

Drugi primer so starejši uporabniki spletnih strani. Le ti imajo kar nekaj podobnosti z otroci, glavna je ta, da nimajo veliko izkušenj s spletnimi stranmi. Poleg tega, nobena od teh dveh starostnih skupin ne potrebujeta super modernega dizajna, ker jih lahko to zmoti.

Glavna razlika pri starejših uporabnikih spletnih strani je, da le-tem omogočimo: 

  • Da povečajo velikost pisave na spletni strani 
  • Zmanjšamo kontraste barv (na starejše imajo obraten efekt kot na otroke) 
  • Poenostavljena navigacija spletne strani 

Razlika v izdelavi spletne strani za uporabnike med 20-45 let v primerjavi z otroci ali starejšimi je ogromna. Zato je potrebno pri izdelavi spletne strani biti zelo pozoren, kdo so ciljni obiskovalci spletne strani.  

V prihodnosti bo razvoj izdelave spletnih strani šel v smeri, kjer bo spletna stran prilagojena glede na starost posameznega uporabnika. To pomeni, da bo ena spletna stran imela več različic, ki se bodo prikazale glede na starost uporabnika.  

Prilagajanje spletnih strani glede na starost uporabnika je pomembno zaradi naslednjih razlogov v letu 2023:

Boljša uporabniška izkušnja: Spletne strani, ki so prilagojene glede na starost uporabnika, ponujajo boljšo uporabniško izkušnjo, saj so oblikovane tako, da ustrezajo potrebam in zanimanjem posamezne starostne skupine. Na primer, mlajši uporabniki so navdušeni nad interaktivnimi funkcijami, animacijami in igrivim vmesnikom, medtem ko se starejši uporabniki raje osredotočajo na funkcionalnost in jasnost.

Večja varnost: Prilagojene spletne strani za otroke in mladostnike lahko zagotavljajo večjo varnost, saj jih zaščitijo pred neprimernimi vsebinami in nevarnimi spletnimi vedenji. Na primer, spletna stran za otroke bi lahko blokirala dostop do spletnih mest, ki vsebujejo nasilno ali spolno vsebino.

Ohranjanje zasebnosti: Prilagojene spletne strani lahko pomagajo ohranjati zasebnost uporabnikov, še posebej otrok in mladostnikov.