Novice

Zakaj morate imeti spletno stran?

Zakaj morate imeti spletno stran?

Ključna vloga spletnih strani pri uspešnosti in širjenju vašega poslovanja

Torek, 19. december 2023

V času, ko vladajo družbena omrežja, je vprašanje, zakaj imeti spletno stran bolj relevantno kot kadarkoli prej. V podjetju Kabi se že 30 let ukvarjamo z razvojem spletnih rešitev, digitalizacijo poslovanja in izdelavo spletnih strani, zato razumemo, kako ključna je vloga spletne strani pri rasti in razvoju poslovanja vsakega podjetja.

V tem članku boste spoznali najpomembnejše razloge, zakaj morate imeti spletno stran in kakšne prednosti v poslovanju vam prinaša.

Ali moje podjetje potrebuje spletno stran?

Predvsem podjetja, ki mislijo, da spletne strani ne potrebujejo, si zastavljajo to vprašanje. Ali potrebujete spletno stran je odvisno od različnih dejavnikov, kot so npr.:

  • Vaši poslovni cilji
  • Vaša ciljna publika oziroma kdo so vaše stranke
  • Konkurenca

Spletna stran je vaša digitalna poslovalnica, ki ne samo predstavlja vaše izdelke in storitve, ampak vzpostavlja spletno prisotnost vaše blagovne znamke in na splošno vašega podjetja. Ne smete pozabiti, da vaši uporabniki skoraj zagotovo iščejo izdelke ali storitve, ki jih ponujate vi, preko spleta ali različnih drugih spletnih kanalov (npr. družabna omrežja). V kolikor vaše podjetje nima spletne strani lahko izgubite pomemben delež potencialnih strank, saj enostavno ne bodo prišle do vas.

Obstaja tudi scenarij, kjer spletna stran ni tako nujna (jo pa zaradi razlogov, ki jih najdete v poglavju Prednosti spletne strani, vsekakor morate imeti). V kolikor v vašem poslovanju nimate konkurence (imate monopol) in dovolj povpraševanj, potem bi načeloma brez spletne strani lahko preživeli. Toda za večino podjetij, ki si želijo biti verodostojna in ciljajo na vedno boljše poslovanje, je spletna stran temeljno orodje za dosego zastavljenih ciljev.

Prednosti spletne strani

Spodaj najdete najpomembnejše prednosti spletne strani:

Povečana verodostojnost in zaupanje

Spletna stran je pogosto prvi stik med vašim podjetjem in potencialnimi strankami. Služi kot digitalni dokaz legitimnosti in profesionalnosti vašega podjetja. Dobro zasnovana, informativna spletna stran lahko znatno poveča vašo verodostojnost, zaradi česar vam bodo potencialne stranke bolj zaupale in se lažje odločile za sodelovanje z vami. Na vaši spletni strani namreč predstavite vaše strokovno znanje, dosežke, kaj o vas menijo vaše stranke, itd. Na nobenem druge kanalu, kot na vaši spletni strani, ne morete tega tako dobro in kvalitetno predstaviti, kot lahko storite na lastni spletni strani. Če povzamemo, dobra in informativna spletna stran je izjemno pomembna pri gradnji vaše verodostojnosti in zaupanja pri strankah.

Boljša izpostavljenost in večji doseg

Spletna stran je dobesedno vaše okno v svet. S spletno stranjo rušite geografske ovire, kar vam omogoča, da pridobite stranke onkraj vaše lokacije poslovanja. Kvalitetna spletna predstavitev vam omogoča povečati število potencialnih strank. Seveda to ni enostaven proces. Tukaj vam je v veliko pomoč strategija SEO optimizacije spletne strani, s katero boste izboljšali vidnost in uvrstitev vaše spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika na iskalne nize, za katere menite, da bi vas vaše stranke morale najti. Boljša vidnost in višja uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika je ključna za privabljanje novih strank in vstop na nove trge.

Učinkovito trženje in promocija blagovna znamka

Vaša spletna stran je temelj vaših marketinških kampanj. Je kraj, kjer lahko nadzorujete vsebino in komunicirate potencialnim strankam vaše unikatne prednosti. S kvalitetno vsebino, privlačnim dizajnom in uporabniku prijazno navigacijo spletne strani lahko ustvarite nepozabno uporabniško izkušnjo. Vaša spletna stran služi tudi kot platforma, kamor kanalizirate vse vaše marketinške kampanje. Prav tako pa lahko v spletno stran integrirate različna marketinška orodja in analitiko za sledenje vaše marketinške uspešnosti.

Generiranje sledi in prodaje

Spletna stran je lahko pomemben generator sledi in v naslednji fazi generiranje prodaje. Z zagotavljanjem jasnih pozivov k dejanju (Call-to-Action - CTA) (ustvarjanju konverzij), kot so obrazci za povpraševanje, prijave na novice in možnosti spletnega nakupa, lahko obiskovalce pretvorite v stranke (v primeru spletne prodaje oz. spletne trgovine) in v potencialne stranke / sledi v primeru izpolnjenega obrazca. Pri tem vam priporočamo uporabo CRM sistema, s katerim boste povezali vašo spletno stran s CRM-jem in na ta način olajšali delo vašim prodajalcem.

Spletna stran je osnovna higiena vsakega resnega podjetja
Spletna stran je osnovna higiena vsakega resnega podjetja

Podpora strankam

Spletna stran ponuja različne načine za izboljšanje storitev za stranke in podpore. Funkcije, kot so pogosta vprašanja, klepet v živo, ticketing sistem in kontaktni obrazci lahko strankam zagotovijo hitro in učinkovito pomoč. To ne samo izboljša izkušnjo strank, ampak tudi zmanjša obremenitev vaše ekipe za podporo strankam, kar jim omogoča, da se osredotočijo na pomembnejša vprašanja in naloge.

Za podporo strankam priporočamo povezavo spletne strani s CRM sistemom za podporo.

Zbiranje podatkov in analitika

Spletne strani so neprecenljiv vir za zbiranje podatkov o vaših obiskovalcih, njihovemu vedenju, preferencah, demografiji, itd. Z analizo teh podatkov dobite odlične povratne informacije o tem, kako morate prilagoditi vaše marketinške kampanje in na splošno vašo strategijo spletne strani. Orodja za spremljanje obiska spletne strani oz. spletna analitika omogočajo spremljanje uspešnosti spletne strani, angažiranosti obiskovalcev in stopnje konverzije, kar zagotavlja jasno sliko o uspehu vaše spletne strani.

Konkurenčna prednost

V mnogih panogah je imeti spletno stran osnova poslovanja. V kolikor je nimate, lahko to vaše podjetje postavi v znatno slabši položaj od vaše konkurence. Spletna stran vam omogoča tekmovanje z vašimi konkurenti. V kolikor je spletna stran pravilno optimizirana (vsebinsko in tehnično!) potem boste z njo dosegli boljše rezultate na strani rezultatov spletnega iskalnika, kar pomeni, da boste bolj vidni od konkurence. Je edina platforma, kjer lahko izpostavite svoje edinstvene prednost, predstavite svoje dosežke in ostanete v koraku s trendi v panogi.

Stroškovno učinkovito marketinško orodje

V primerjavi s tradicionalnimi metodami oglaševanja spletna stran ponuja stroškovno učinkovitejši način za promocijo vašega podjetja. Z digitalnim trženjem lahko dosežete ciljno publiko po nižji ceni, spremljate uspešnost vaših kampanj v realnem času in prilagodite svoje strategije za doseganje maksimalne učinkovitosti. Spletna stran je osrednje prizorišče za vso vašo marketinško vsebino od opisov storitev, izdelkov, novosti, člankov, blogov, predstavitev ekipe, video posnetkov, promocijskih pasic, posebnih ponudb, itd.

Spletna trgovina

Za podjetja, ki prodajajo izdelke ali storitve, lahko spletna stran deluje kot spletna trgovina, ki je odprta 24/7. Na ta način omogočite, da je vaša ponudba vedno na voljo, hkrati pa strankam omogočite nakupovanje po še enem kanalu. Z razno raznimi naprednimi funkcionalnostmi lahko zagotovite odlično uporabniško izkušnjo, hkrati pa zaslužite, saj ste izdelek ali storitev prodali preko spletne trgovine.

Prilagodljivost in nadzor

Lastništvo spletne strani vam daje popoln nadzor nad vašo prisotnostjo na spletu. Za razliko od družbenih omrežij (Facebook, Instagram, TikTok, itd.), kjer ste podvrženi njihovim pravilom in algoritmom, vam spletna stran omogoča, da predstavite svoje podjetje točno tako, kot si želite. Lahko posodobite vsebino, spremenite dizajn, dodate nove funkcionalnosti, itd. Prav tako pa lahko z razvojem podjetja zagotovite, da vaša spletna stran sledi razvoju.

Profili na družabnih omrežjih ne smejo nikoli postati zamenjava za spletno stran. Družabna omrežja vam morajo služiti za to, da potencialne uporabnike / stranke / kupce iz njih preusmerite na vašo spletno stran, kjer opravijo konverzijo!

Zaključek

Ne glede na to, da v nekaterih izjemnih primerih spletna stran ni nujno potrebna, v Kabiju menimo, da je spletna stran osnovna higiena vsakega resnega podjetja ali organizacije. Spletna stran je okno v svet za vsako podjetje in vsako resno podjetje se zaveda, da je vlaganje v razvoj spletne strani izjemno pomembno za uspešno poslovanje. Imeti lastno spletno stran ima številne prednosti: od povečane verodostojnosti, dosega novih strank, dodatnega prodajnega kanala, glavnega trženjskega kanala, itd. Vse to nas pripelje do tega, da morate spletno stran obravnavati kot pomemben del vaše poslovne strategije.