Novice

Razumevanje obiskovalcev spletnih strani je danes eden ključnih dejavnikov, s katerim poskrbimo za kvalitetno uporabniško izkušnjo na spletnih straneh.

Razumevanje obiskovalcev spletnih strani

Četrtek, 25. julij 2019
Posodobljeno: Četrtek, 16. marec 2023

Razumevanje obiskovalcev spletnih strani je danes eden ključnih dejavnikov, s katerim poskrbimo za kvalitetno uporabniško izkušnjo na spletnih straneh. Na ta način se prilagajamo uporabniku spletne strani, s čimer pozitivno vplivamo tako na uporabnika kot tudi na SEO optimizacijo spletne strani. Posledično se poveča zadovoljstvo uporabnikov in potencialni prihodki iz naslova spletne strani. 

V tem članku smo pripravili 6 korakov, ki nam olajšajo razumevanje obiskovalcev spletnih strani, katere lahko uporabite pred izdelavo spletne strani

1. Bodite “odprte glave” 

Prva in najpomembnejša stvar je, da ne podležete nobenim predsodkom in predpostavkam. Vaši potencialni obiskovalci so lahko ljudje, za katere sploh ne veste, da se zanimajo za vas. Poleg tega se izogibajte tudi raznim ugibanjem, saj na ta način delate stvari na pamet. Zato ostanite odprte glave in bodite odprti za nova spoznanja. 

2. Raziskava trga 

Brez raziskave trga lahko ustrelimo v prazno. Spletno stran je lahko videti super, vendar, če ne zadovoljuje trga, si s tako spletno stranjo ne moremo pomagati nič. Raziskava trga ni več težavna, saj jo lahko naredimo  v kratkem času, s pomočjo spleta, anket, fokusnih skupin, itd. Tako pridobite kvalitetne informacije, ki vam pomagajo izstopati pred konkurenco. 

3. Spremljajte digitalne trende 

Splet in trendi pri spletnih straneh ter trgovinah se bliskovito spreminjajo. Zato je pomembno, da te trende redno spremljamo in jih tudi implementiramo v naše spletne strani. Paziti je potrebno že pri osnovnih stvareh, kot sta izbira fonta in barv. Le ta morata biti v skladu z vašo blagovno znamko, poleg tega pa morata pozitivno vplivati še na uporabnike spletne strani. 

4. Jezik na spletni strani 

Jezik na spletni strani, s tem mislimo način kako je napisana vsebina na spletni strani. Vsebina mora biti napisana za ljudi in ne za spletne iskalnike. Pišite za vaše uporabnike na način, s katerim boste pritegnili njihovo pozornost. Pri tem pa se poizkušajte držati nekaj osnovnih smernic SEO optimizacije. Če ste ugotovili, da so vaša ciljna publika mladi, razmislite o uporabi slenga ali emotikonov. 

5. Mikro animacije 

Z mikro animacijami poskrbimo za zanimivejšo spletno stran. S tem boste pritegnili uporabnike spletne strani, s čimer bodo na vaši spletni strani preživeli več časa. Dodajte možnost, da so uporabniki interaktivni na spletni strani. Tako boste poskrbeli tudi za več konverzij. Ne pozabite na animacije še na mobilnih napravah (responsive design). Upoštevajte tudi, da je uporabniška izkušnja na spletni strani na namiznem računalniku in na telefonu lahko drugačna, zato je potrebno narediti ustrezne prilagoditve. 

6. Nadgrajujte spletno stran 

Enkrat, ko je spletna stran izdelana in objavljena, je ne smemo zanemariti. Spletna stran je “živa”, kar pomeni, da se mora razvijati. Na spletni strani moramo redno skrbeti za novosti in izboljšave. Vaše aktivnosti naj bodo redne. To pomeni, da ne smete imeti obdobja, ko objavljate ogromno vsebine in potem obdobja, ko vsebine ne objavljate.  

Spremljati je potrebno vedenje obiskovalcev, kaj jim je všeč in kaj ne. Na podlagi ugotovitev naredite tudi nadgradnje spletne strani. Le na ta način, boste poskrbeli, da bo spletna stran aktualna. Na ta način boste poskrbeli za več konverzij in boljšo uporabniško izkušnjo.