Novice

Pogoste napake naročnikov pri izdelavi spletne strani

Pogoste napake naročnikov pri izdelavi spletne strani

Ponedeljek, 6. december 2021
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Spletna stran in spletna trgovina predstavljata obraz podjetja in ponavadi prvi stik obiskovalca s podjetjem. Zato je pomembno, da spletni strani vašega podjetja posvetite dovolj časa in sredstev, saj je to edini način, da naredite uspešno spletno stran.

Za konec leta smo se pri Kabiju odločili, da vam predstavimo najpogostejše napake, ki jih delajo naročniki pri izdelavi spletnih strani. Sami se z oblikovanjem in izdelavo spletnih strani ukvarjamo že od leta 1994 in smo se do danes srečali z več tisoč naročniki in prav vsak od njih je imel svojo posebnost ter unikatne želje. Nekateri od njih pa so naredili tudi napake, ki so se večinoma ponavljale. Te napake lahko spoznate v nadaljevanju.

1. Najprej oblika spletne strani, nato vsebina

Najpogostejša napaka, ki jo naredijo naročniki, je, da želijo imeti dizajn (oblikovanje spletne strani) predno sami priskrbijo vsebino. Zakaj je to napaka, se verjetno sprašujete? Saj bomo tam, kjer je predvidena vsebina, potem dodali našo vsebino.

Trditev delno drži, vendar je v praksi rezultat ponavadi popolnoma drugačen. Zgodi se, da je narejen dizajn in potem sledi programiranje spletne strani, kjer se preko CMS vmesnika doda najprej testna vsebina. Potem se ta vsebina zamenja z vsebino, ki jo pripravi naročnik. Napaka, ki so dogaja je, da vsebina sledi dizajnu spletne strani in ne obratno. Tako dobimo predolge ali neustrezne tekste, ki ne ustrezajo prostoru, ki je bil predviden v dizajnu.

V Kabiju poskušamo s stranko, predno naredimo dizajn, narediti načrt vsebine oz. vsaj okvirno strukturo. To pa zato, ker zagovarjamo, da mora oblika spletne strani slediti vsebini in ne obratno. Seveda je včasih nemogoče predvideti, kakšna bo točno vsebina na strani. Vendar pa je zaželeno, da nastavimo vsaj osnovo, ki bo vodilo za nadaljnjo vsebino na vaši spletni strani. Ko dizajn oz. oblika spletne strani sledi vsebini, so rezultati takšne spletne strani bistveno boljši.

2. Prevelika ambicioznost

Druga pogosta napaka naročnika je prevelika ambicioznost. Prevelika ambicioznost pomeni, da želi naročnik imeti na spletni strani ali trgovini veliko različnih funkcionalnosti, ki pa jih sam ne uspe upravljati. Pogosto se to zgodi pri spletnih trgovinah, kjer si vsi že na začetku želijo Amazon funkcionalnosti. Prva težava, ki se pojavi, je v zmožnostih naročnika. Še posebej to velja za manjše trgovce, ki se šele srečujejo s spletno prodajo. Dodatne funkcionalnosti, kot npr. cross-sell, up-sell, seštevanje popustov, obročno odplačevanje, povezava z različnimi dostavnimi službami, povezovanje z računovodskimi in ERP sistemi, itd., ne zahtevajo samo dodatnega dela s strani razvijalcev, pač pa več dela in časa samega naročnika. Naročnik mora znati upravljati z vsemi temi orodji. Več orodij zahteva tudi več časa, ki ga je potrebno posvetiti upravljanju spletne trgovine. Poleg tega dodatne funkcionalnosti zahtevajo dodatne stroške razvoja, ki jih naročniki običajno ne predvidijo.

V takih primerih pogosto svetujemo, da se naročniki odločijo za t.i. step-by-step proces. Na ta način se privadijo na spletno trgovino in dodajajo funkcionalnosti, ko tudi sami dosežejo to stopnjo v spletnem poslovanju.

3. Premalo časa posvečenega spletni strani ali spletni trgovini

Tretja pogosta napaka, ki jo delajo naročniki, je, da posvečajo premalo časa svoji spletni strani ali spletni trgovini. Kolikor časa vložite v vašo spletno stran (po navadi je to priprava vsebin), takšen uspeh strani lahko pričakujete. Za dobro spletno stranjo, ki ima sveže vsebine in novosti, stoji ekipa, ki skrbi za celovito delovanje. Lokomotiva te ekipe je naročnik, ki skrbi za sveže vsebine. Razvijalci sodelujemo z naročnikom in jim predlagamo, kaj se lahko s tehničnega vidika dopolni na spletni strani. V Kabiju izvajamo tudi redne preglede spletne strani v obliki SEO optimizacije spletne strani, s čimer priporočamo naročnikom, za katere stvari je potrebno poskrbeti z vidika on-site, off-site optimizacije ter tudi vsebinske optimizacije spletne strani. Zraven nudimo tudi storitev digitalnega marketinga v obliki Google, Facebook in Instagram oglaševanja ter vodenja profilov na socialnih omrežjih.

Uspešnost vseh aktivnosti pa je seveda odvisna od samega naročnika. Če naročnik ne skrbi za vsebino, ni mogoče pričakovati dobrega rezultata. Zapomniti si je potrebno, da je vsebina osnova za vse.

Vsebina je osnova za oblikovanje spletne strani, SEO optimizacijo spletne strani in tudi za oglaševanje.

Pomanjkanje časa za urejanje spletne strani
Pomanjkanje časa za urejanje spletne strani Avtor: Photo by Veri Ivanova on Unsplash

4. Ne razlikovanje med spletno stranjo in socialnimi omrežji

Pogosto se zgodi, da so naročniki bolj aktivni na socialnih omrežjih, kot na lastni spletni strani. Prisotnost na socialnih omrežjih je dobra, vendar pri tem ne smete pozabiti na spletno stran. Glavna razlika med socialnimi omrežji je, da je spletna stran vaša in imate tam podrobno predstavljene vaše storitve, izdelke, novosti, zanimivosti, kontaktne podatke, itd. Na socialnih omrežjih (družabna omrežja) pa imate omejen prostor za predstavitev, poleg tega pa tam uporabniki hitro najdejo informacije drugih podjetij, ki so v isti branži, kot je vaše. Na vaši spletni strani bodo obiskovalci pustili kontakt, oddali povpraševanje ali pa kupili izdelek. Spletna stran oz. spletna trgovina je prostor, kjer bo uporabnik naredil konverzijo in iz nje ustvaril potencialno sled ali opravil nakup.

Socialna omrežja so en od kanalov, ki uporabnika pripeljejo na vašo spletno stran, kjer bo nato uporabnik izvedel več informacij, ali pa opravil konverzijo oziroma nakup.

5. Podcenjevanje potenciala

Določene branže še vedno podcenjujejo potencial spleta in spletnih strani. Veliko podjetij v Sloveniji sploh še nima spletne strani oz. imajo na spletni strani samo "vizitko". Čas, ko je bila spletna stran vizitka, je že zdavnaj minil. V kolikor obiskovalci na vaši spletni strani ne najdejo koristnih informacij o vašem podjetju, storitvah ali izdelkih, ne bodo več obiskali vaše spletne strani in se bodo raje odločili za konkurenco. Tudi statične spletne strani so preteklost. Če mislite, da se v vašem podjetju ali branži ne dogaja nič in da ni vredno objavljati novosti, projektov, referenc ali mnenj, potem je težava v vas in ne v spletni strani. Na ta način izgubljate morebitne nove stranke, ki iščejo vaše storitve ali izdelke, pa vas ne najdejo oz. ste jim nezanimivi, ker na spletni strani ne najdejo tistega, kar želijo, ali pa ste zadnjo novico objavili leta 2015.

Zaključne misli

Najpogostejša napaka je torej vsebina. Vsebina je osnova za spletno stran. Kvalitetna vsebina je tista, ki dela razliko in zaradi katere se bodo uporabniki vračali na spletno stran. Skoraj vsi zgoraj našteti primeri so neposredno povezano z vsebino (tisti, ki niso, pa so posredno).

Splet predstavlja za vse nas ogromen potencial. Nove generacije drugače iščejo storitve kot stare. Poleg tega pa so tudi stare spremenile svoje navade in vse več informacij iščejo na spletu. Priporočilo od ust do ust še vedno nosi veliko težo, vendar pa še ne pomeni, da naj to ostane edini način, kako vas najdejo potencialni kupci.

Vabimo vas, da skupaj z nami raziščete svoj potencial na spletu in se pridružite uspešnim podjetjem, ki nam zaupajo.