Novice

Novosti v algoritmu Google iskalnika: Google MUM

Novosti v algoritmu Google iskalnika: Google MUM

Ponedeljek, 22. november 2021

Iskalnik Google ob koncu letošnjega leta objavlja že drugo večjo spremembo algoritma za iskanja, ki bo močno vplivala na način iskanja, predvsem na predstavitev rezultatov iskanja. Google je tehnologijo za nov algoritem poimenoval Google MUMMultitask Unified Model. Glavni vprašanji, ki se pojavljata sta, kako bo to vplivalo na samo iskanje in kaj to pomeni za SEO optimizacijo spletne strani?

V članku vam bomo predstavili idejo v ozadju novega algoritma Google MUM in poskušali bomo odgovoriti na zgoraj zastavljeni vprašanji.

Kaj je Google MUM?

Google MUM  je nova tehnologija s katero želi Google za določena iskanja zmanjšati število iskanj in prikazati t.i. združene rezultate, ki bi uporabniku prihranile čas pri iskanju. Za lažjo predstavo poglejmo primer. Lansko leto ste smučali v Kranjski Gori. Letos pa načrtujte smučanje na Mariborskem Pohorju in vas zanima kaj vse potrebujete za pripravo. Danes bi morali za načrtovanje opraviti več različnih iskanj, kot npr.:

  • cena smučarske vozovnice
  • povprečna temperatura v mesecu januarju
  • zahtevnost smučarskih prog
  • namestitev
  • cena namestitve
  • Itd.

Šele po vseh teh iskanjih, bi dobili odgovor s katerim bi lahko primerno načrtovali letošnje smučanje.

Zgornji primer ni edini. V povprečju porabimo 8 iskanj za odgovor na kompleksnejše opravilo (primer smo predstavili zgoraj).

Sistem MUM vam bo tako pomagal, da pridete hitreje do želenih odgovorov in boste za to v prihodnosti potrebovali manj iskanj.

MUM je multimodalen, kar pomeni, da razume informacije iz različnih formatov, kot npr.:

simultano.

V praksi to pomeni, da boste lahko fotografirali vaše športne copate in vprašali, ali so športni copati primerni za igranje košarke? MUM bo razumel fotografijo in jo povezal s postavljenim vprašanjem. Na podlagi obeh informacij vam bo nato Google ponudil odgovor ali pa vas napotil na blog zapis, ki bo odgovoril na vaše vprašanje.

Kako se bo iskanje spremenilo zaradi MUM tehnologije?

Glavni cilj Google MUM je, da odgovori na kompleksna vprašanja oz. iskalne nize ter da ponudi primernejše rezultate glede na to, kje v nakupnem procesu se nahaja uporabnik, na eni strani rezultata iskanja. Spodaj vam predstavljamo nekaj novosti, za katere je znano, da bodo kmalu v uporabi:

Nove možnost iskanja s pomočjo Google Lens

S pomočjo Google Lens boste lahko kmalu naredili zaslonsko sliko in vprašali, kaj je to. Še več, lahko boste odrezali samo del slike (npr. del majice z zanimivim vzorcem) in enostavno poiskali izdelke s podobnim vzorcem.

Večje slike/ fotografije na strani rezultatov iskanja

Za točno določene iskalne nize, kot npr. inspiracije, ideje, oblačila, … bo rezultat iskanja v obliki galerije slik/ fotografij.

Napredna video analiza

Tehnologija MUM bo Google omogočala boljšo analizo in razumevanje videoposnetkov ter posledično identificiranje različnih delov videa, glede na teme. To bo omogočalo boljše predloge, kaj pogledati/ prebrati po končanem videu.

Nov sistem priporočil

Na stran rezultata iskanja bo Google dodal nov sistem priporočil, ki se imenuje Things to know. V osnovi je to napredni sistem priporočil, ki deluje na podoben način kot Ljudje se vprašali tudi.

Nič več 10 modrih povezav

Do sedaj je bila stran rezultatov iskanja sestavlja iz 10 modrih povezav (sicer temu več ni tako). Sedaj bodo v ospredje stopili t.i. obogateni rezultati (rich snippets), ki bodo iskalce bolj pritegnili. Spodaj vam predstavljamo primer rezultatov iskanja za iskalni niz: Kako zavezati kravato:

Primer obogatenih povezav za iskalni niz: Kako zavezati kravato
Primer obogatenih povezav za iskalni niz: Kako zavezati kravato

Kljub temu, daj je 10 modrih povezav še vedno prisotnih v iskanju, niso več tako izpostavljene. S tehnologijo MUM bo pomembnost oz. izpostavljenost obogatenih rezultatov še pomembnejša, kar bo vplivalo na manjšo pomembnost 10 modrih povezav.

Kako bo to vplivalo na SEO optimizacijo spletnih strani?

Tehnologija MUM bo močno vplivala na stran rezultatov iskanja. Le ta se bo premaknila iz dosedanjih modrih povezav v bolj obogatene rezultate, ki bodo tematsko in vsebinsko razdeljeni. To pa še ne pomeni, da boste opustili SEO optimizacijo spletne strani. SEO optimizacija spletne strani bo ostala več ali manj enaka. Malo večji poudarek bo na obogatenih rezultatih in označevanju vsebine (content markup). Spodaj smo pripravili nekaj predlogov, ki jih lahko uporabite v strategiji SEO optimizacije.

Ne pozabite na osnove

Brez osnov v SEO optimizaciji, ne boste bili uspešni. O osnovah smo veliko pisali že v naših preteklih objavah: 

Nadgradite osredotočenost na ključne besede

Ključne besede so osnova v SEO optimizacije. Včasih je veljalo večkrat, ko se ključna beseda ponovi na spletni strani, bolj relevantna je spletna stran. Danes temu več ni tako, bolj kot sama ključna beseda je pomembna celotna vsebina na strani in kako je ključna beseda vključena v to vsebino. Ali je vsebina strokovna, ali je povezana z drugimi članki in temami, kdo je avtor itd.

Osredotočite se na to, kje v procesu nakupa se nahaja uporabnik

Vsebina na strani mora biti pripravljena tako, da zajema celotni proces nakupa uporabnika. Od prvega informativnega koraka, do zadnjega nakupnega koraka. V kolikor vsebina na strani ne bo pripravljena na tak način, lahko izgubite uporabnika, saj le ta ne bo našel vsega kar želi na eni strani. 

Primer, če se ukvarjate s servisom avtomobila, bodo vaše stranke iskale kako zamenjati olje v avtomobilu. Vsebina na vaši spletni strani mora odgovoriti na naslednja vprašanja: 

  • Katero motorno olje je primerno za moj avtomobil?
  • Koliko motornega olja potrebujem za zamenjavo?
  • Kakšna je cena motornega olja?
  • Kje lahko zamenjam motorno olje v avtomobilu?
  • Koliko stane zamenjava motornega olja v avtomobilu?
  • itd.

V prihodnosti bodo lahko odgovori na zgornja vprašanja predstavljena v obliki novih priporočil.

Uporabite sistem za označevanje vsebine

Označevanje vsebine je koristno, saj s tem poveste Google iskalniku, kaj naj bi predstavljala določena vsebina na vaši spletni strani. Z označevanjem vsebine ustvarite t.i. obogatene rezultate, ki je izpostavljena na strani rezultatov spletnega iskalnika. Primer takšne vsebino so: novice, vprašanja in odgovori, ocene, izdelki, video posnetki, itd.

Ustvarite multimodalno vsebino

Kot smo že omenili na začetku, Google bo s tehnologijo MUM razumel vsebino iz različnih formatov. To lahko izkoristite že pri ustvarjanju vsebine na vaši spletni strani, ki ne rabi biti sestavljena samo iz enega formata. Zaželeno je, da kombinirate vsebino s teksti, slikami in videoposnetki.

Strukturirajte vsebino na spletni strani

Vsebina na spletni strani ne sme biti predstavljena kot samo goli tekst. Za predstavitev vsebine uporabite tekste, slike in videoposnetke. Poleg tega pa vsebino smiselno razčlenite na poglavja in podpoglavja. Na ta način boste olajšali uporabniku in Google iskalniku razumevanje vaše spletne strani.

Zaključek

Tehnologija MUM bo močno vplivala na videz strani rezultatov iskanja in posledično na naše iskanje. Iz seznama rezultatov, bo tako nastala stran rezultatov, ki bo sestavljena iz različnih sklopov. Nov seznam rezultatov bo nastal, ker želi Google s tehnologijo MUM odgovoriti na kompleksna vprašanja in iskalne nize, brez, da bi za to potrebno bilo opraviti več iskanj.