Novice

Metrike, ki jih morajo spremljati lastniki spletnih strani

Metrike, ki jih morajo spremljati lastniki spletnih strani

Ponedeljek, 28. februar 2022

Spremljanje statistike spletne strani je izjemno pomembna naloga, saj je to osnova, ki nam pomaga pri izboljšanju spletne strani. Ko analizirate spletno stran je pomembno, da razumete, kaj delajo uporabniki na vaši spletni strani. Ne želite izvedeti samo koliko obiskovalcev imate, ampak od kod prihajajo, koliko časa se zadržijo na vaši spletni strani, katere strani gledajo, na katerih napravah pregledujejo spletno stran, itd.

Za vas smo pripravili seznam metrik, ki vam bodo v pomoč pri analiziranju uporabnikov na vaši spletni strani. Na ta način boste lažje razumeli uporabnike in ustrezno urejali nadgradnje spletne strani, ne glede na to, ali so to tehnične nadgradnje, ki jih uredite z izdelavo spletne strani, ali vsebinska optimizacija spletne strani.

Glavni cilj vsake spletne strani je, da iz obiskovalca ustvarite t.i. sled (lead). Vendar je pot do tega lahko zahtevna. S pomočjo spodaj predstavljenih metrik, ki jih lahko spremenite s pomočjo spletnih analitik (Matomo, Google Analytics, itd.), boste lažje razumeli obiskovalce spletnih strani, s čimer boste pripravili spletno stran tako, da ustvarite sledi.

1. Ogledi strani

Ogled strani pomeni, kolikokrat v določenem obdobju je bila obiskana določena podstran na vaši spletni strani. Vsakič, ko obiskovalec spletne strani pride na to podstran, se v statistiki to zabeleži kot 1 ogled strani. Če obiskovalec te določene podstrani osveži stran, se bo ogled strani zabeležil 2x v statistiki spletne strani.

Analiza ogledov strani se ne more delati samo na podlagi ogledov strani. V teoriji bi to lahko pomenilo, več kot je ogledov posamezne strani, boljša je stran, vendar to ni nujno, če v obzir ne vzamemo še ostalih parametrov.

2. Povprečen čas na strani

Povprečen čas na strani pomeni, koliko časa se v povprečju uporabnik zadrži na vaš spletni strani. Za spletno stran in SEO optimizacijo spletne strani je zaželeno, da se uporabnik zadrži na strani čim dlje. To je tudi odličen kazalnik - več časa na strani pomeni, da je uporabniku stran/ vsebina na strani zanimiva.

3. Povprečno trajanje seje

Seja je skupek interakcij na vaši spletni strani, ki jih uporabnik opravi v določenem časovnem obdobju. Eno sejo uporabnika na spletni strani enačimo z obiskom uporabnika ne glede na to ali si ogleda eno stran ali več strani na spletni strani.

4. Število strani na sejo

Še ena metrika, ki je povezana s sejo strani, je število strani, ki si jih na posamezni spletni strani ogleda uporabnik. To je pomemben podatek, saj s tem ugotovite, ali si uporabniki v povprečju ogledajo eno ali več podstrani na vaši spletni strani, kar je zelo pomembno za vašo strategijo. 

5. Stopnja odboja

Stopnja odboja (ang. bounce rate) je odstotek obiskovalcev, ki obišče samo eno stran na vaši spletni strani in nato zapusti vašo spletno stran, brez da bi obiskal katerokoli drugo podstran. Sama stopnja odboja je izjemno pomemba. Visoka stopnja odboja lahko pomeni, da vaša spletna stran ne zadovolji uporabnika spletne strani in da morate razmisliti o celoviti prenovi spletne strani.

Primer stopnje odboja iz Google analitike
Primer stopnje odboja iz Google analitike

6. Vir prometa

Vir prometa na spletni strani nam pove, kateri je vir, preko katerega so obiskovalci spletne strani prišli na vašo spletno stran. Poznamo naslednje vire, ki jih razdelimo na: 

  • Organski promet – obiskovalci, ki obiščejo spletno stran preko spletnega iskalnika (ne preko oglasov)
  • Referenčni promet – obiskovalci, ki obiščejo spletno stran preko povezav iz drugih spletni strani
  • Plačljiv promet – obiskovalci, ki obiščejo spletno stran preko oglasov (npr. Google oglasi)
  • E-mail – obiskovalci, ki obiščejo spletno stran preko sistema obveščanja (E-Poštar)
  • Direktno – obiskovalci, ki obiščejo spletno stran tako, da v spletni brskalnik vpišejo naslov spletne strani

7. Novi in vračajoči obiskovalci

Novi obiskovalcev je nekdo, ki prvič obišče vašo spletno stran. Vračajoč obiskovalec pa je nekdo, ki je že enkrat prej obiskal vašo spletno stran. Ta metrika nam pove procent novih v primerjavi s procentom vračajočih. Cilj vsake strani je, da ima čim višji procent vračajočih obiskovalcev, kajti to je znak kvalitetne spletne strani z vsebino, ki pritegne obiskovalca, da se vrne na spletno stran.

Novi in vračajoči obiskobalci - Google analitika
Novi in vračajoči obiskobalci - Google analitika

8. Stopnja konverzije

Stopnja konverzije je ključna metrika za vse tržnike. Ta metrika nam pove procent obiskovalcev, ki so opravili ciljano akcijo na vaši spletni strani. Primer konverzije je izpolnjen spletni obrazec, prenos kataloga, prodaja izdelka, itd.

9. Izhodne strani

Cilj vsake spletne strani je zadržati obiskovalca na strani čim dlje. Vendar kljub vsem trudom bodo obiskovalci v nekem trenutku zapustili vašo spletno stran. V tem primeru je pomembno, da bežite, katere so bile izhodne strani obiskovalcev spleten strani. Ta podatek je pomemben, ker je to zadnja stran s katero so se srečali obiskovalci vaše spletne strani.

Zgoraj opisane metrike so le del metrik, ki vam povejo uspešno spletne strani. So pa ključne za razumevanje obiskovalcev. Bolj kot boste razumeli te metrike, bolj boste razumeli vaše obiskovalce in lažje boste izboljšali vašo spletno stran.

Kot smo že omenili na začetki članka je ključno, da pregledate več metrik hkrati. Posamezna metrika je lahko zavajajoča in lahko na podlagi nje pridete do napačnih interpretacij. Priporočamo, da preverite več metrik hkrati, ki vam bodo prikazale jasno sliko in stanje vaše spletne strani.