Novice

Kontrolni seznam za raziskovanje ključnih besed

Kontrolni seznam za raziskovanje ključnih besed

Ponedeljek, 21. februar 2022
Posodobljeno: Ponedeljek, 20. marec 2023

V začetku leta smo objavili članek z naslovom SEO kontrolni seznam ob objavi spletne strani, kjer smo izpostavili kontrolni seznam točk, ki jih je potrebno preveriti ob objavi spletne strani. Ta članek je bil prvi izmed serije člankov, s katerimi bomo zaokrožili SEO kontrolni seznam za leto 2022.

Današnja tema članka je priprava kontrolnega seznama za raziskovanje ključnih besed. Ključne besede so izjemno pomembne za vašo spletno stran in SEO optimizacijo spletne strani. Na podlagi ključnih besed pripravite:

Raziskava ključnih besed še vedno ostaja eden od temeljev vaše SEO strategije. S pomočjo ključnih besed lahko vidite, kako se uvršča vaša spletna stran na strani rezultatov spletnega iskalnika in so tako osnova za ugotavljanje učinkovitosti vaše spletne strani ter strategije SEO optimizacije. Za lažjo pripravo vaše SEO strategije smo za vas pripravili seznam kontrolnih točk, ki vam bodo pomagale pri raziskovanju ključnih besed, primernih za vašo branžo / podjetje:

1. Poiščite ključne besede, na katere se uvrščate najboljše

Ključne besede določajo vašo celotno SEO strategijo, zato je pomembno, da redno spremljate uvrstitev vaše spletne strani za različne ključne besede. Za začetek je potrebno ugotoviti, na katere ključne besede se vaša spletna stran uvršča najboljše. Tako boste ugotovili, katere so tiste ključne besede, ki vam prinesejo največ obiska.

2. Identificirajte vaše organske konkurente

Identifikacija vaših organskih konkurentov vam bo pomagala pri:

  • Razumevanju njihove SEO strategije
  • Izboljšanju vaše lastne SEO strategije

Organski konkurenti so tisti, ki se pojavljajo na strani rezultata spletnega iskalnika za enake ključne besede, kot vi/ vaše podjetje. Ni nujno, da so to vaši direktni konkurenti v poslu, vendar pa ponujajo enako storitev/ izdelek, kot ga ponujate vi.

3. Poiščite nove ključne besede

S pomočjo novih ključnih besed, bo vaša spletna stran lahko pridobila več obiska in posledično konverzij, saj boste obiskovalcem ponudili nekaj novega. Običajno najdemo nove ključne besede na podlagi identificiranja konkurentov. Na ta način boste lahko še bolj izpostavi svoje edinstvene prednosti pred njimi.

Nove ključne besede lahko poleg identificiranja konkurentov najdete s pomočjo spletnih iskalnikov (na strani rezultatov iskanja ponujajo rubrike kot so, ljudje so tudi iskali, itd.) ter Googlovim planerjem ključnih besed.

4. Izberite dobičkonosne ključne besede

Dobičkonosne ključne besede boste težko našli brez podrobnejših analiz. V kolikor ne delate redne SEO optimizacije spletne strani, boste takšne besede najlažje našli, če oglašujete določene ključne besede preko sistema Google Ads.

5. Poiščite dolge in kratke ključne besede

Zelo pomembno je, da v vašo SEO strategijo vključite tako dolge, kot kratke ključne besede. Kratke ključne besede so po navadi sestavljene iz ene besede, kot npr. “nepremičnine”. Dolge ključne besede pa so sestavljene iz dveh ali več ključnih besed, kot npr. “izdelava spletnih strani”. Daljše ključne besede imajo po navadi manj iskanj, vendar pa je več možnosti, da se bo vaša spletna stran na njih uvrščala boljše.

6. Gradite strategijo okoli težkih ključnih besed

Za vse, ki imate izdelano novo spletno stran (pa tudi za tiste, ki so na obstoječih straneh malo aktivni), se je potrebno zavedati, da se za določene ključne besede, vsaj na začetku, ne boste uvrščali visoko. Razlog za to je po navadi velika konkurenca, premalo resursov, znanja, itd. Verjetno najpomembnejši razlog za to pa je, da lahko predstavlja velik strošek, saj boste morali za dobro uvrstitev nameniti veliko denarja oglaševanju (pa še to bo učinkovito le za čas oglaševanja).

Namesto tega se osredotočite na ključne besede, ki so v povezavi s “težko” ključno besedo. Tako boste pokrili vsebino okoli te ključne besede, kar vam na dolgi rok omogoča dvig uvrstitve tudi za težko ključno besedo.

7. Upoštevajte namen ključne besede

O namenu iskanja smo se že razpisali. Podobno kot namen iskanja, deluje namen ključne besede. Le tega morate obvezno upoštevati, saj lahko vsak namen zahteva pripravo različne vsebine za vaši spletno stran. Obstajajo štirje nameni ključnih besed: 

  • Informacijski
  • Primerjalni
  • Prodajni
  • Navigacijski

Na podlagi namena ključne besede lahko ustvarite točno določeno vsebino, ki se bo skladala z namenom iskanja uporabnika.

Ključne besede ostajajo ključen del vsake SEO strategije. Iskanje ključnih besed in priprava vsebine je lahko naporno delo, ki ga vsekakor ne smemo jemati z levo roko. Še posebej zahtevno je, ker se navade in način iskanja uporabnikov spreminja izjemno hitro. Če želite držati korak s konkurenco, je potrebno dober del časa posvetiti ključnim besedam in vsebini.

Da bo proces iskanja / identificiranja ključnih besed enostavnejši, lahko ta del za vas opravimo tudi mi. V podjetju Kabi imamo tim SEO strokovnjakov, ki vam bodo pomagali pri identificiranju ključnih besed za vaše podjetje. Od pomoči vas loči le en klik.