Novice

Kako se uvrščati med rezultate Google Maps iskanja?

Kako se uvrščati med rezultate Google Maps iskanja?

Ponedeljek, 4. april 2022
Posodobljeno: Ponedeljek, 20. marec 2023

Google maps (v nadaljevanju Google zemljevidi) je aplikacija, ki je vsi kar pogosto uporabljamo. Osnovni namen aplikacije je, da nam pokaže pot do želene lokacije. V zadnjih letih se je način iskanja v aplikaciji Google zemljevidi spremenil. Iskalni niz ni več sestavljen iz ulice in hišne številke, ampak po navadi vtipkamo kar ime podjetja / trgovine / restavracije, kamor želimo iti. Rezultat iskanja pa ni več samo prikaz koordinat lokacije, pač pa je bistveno bolj informativen, saj v njem najdemo:

  • Delovni čas
  • Ali je odprto
  • Kontakt
  • Povezavo do spletne strani
  • Ocene
  • Fotografije
  • Itd.

Uvrščanje spletne strani podjetja na strani rezultatov Google iskalnika je tesno povezano z rezultati iskanja na Google zemljevidi iskalniku. Glavna razlika pri tem je, da se Google zemljevidi zaradi uporabe zemljevida osredotočajo predvsem s prikazovanjem relevantnih lokalnih rezultatov iskanja.

V tem članku si bomo pogledali, kako se uvrščati med rezultate v Google zemljevidi iskalniku in kako to vpliva na SEO optimizacijo spletne strani.

Google zemljevidi - dejavniki razvrščanja

Google zemljevidi dejavniki razvrščanja so poznani tudi kot lokalni dejavniki razvrščanja, saj so močno povezani z lokacijo, tako vašega podjetja, kot z lokacijo iskalca. Obstajajo trije glavni dejavniki lokalnega razvrščanja:

  • Ustreznost – kako se vaše podjetje ujema z iskalnim nizom uporabnika
  • Razdalja – kako blizu je vaše podjetje / dejavnost uporabniku
  • Prominentnost – kako ugledno in poznano je vaše podjetje

Ustreznost

Ustreznost je dejavnik, ki ga najlažje predstavimo. Gre za to, kako se podjetje / dejavnost ujema z vpisanim iskalnim nizom uporabnika. Najlažje ponazorimo, če vtipakmo v iskalni niz ime podjetje, npr. Kabi:

Primer dejavnika ustreznost za iskalni niz Kabi
Primer dejavnika ustreznost za iskalni niz Kabi

Google zemljevidi nam v tem primeru pokažejo najbolj relevanten rezultat, ki je v tem primeru podjetje Kabi.

Razdalja

Razdalja je dejavnik, na katerega ne morete vplivati, saj je pogojen z vašo lokacijo in lokacijo uporabnika / iskalca. Google je povečal pomembnost tega dejavnika v eni izmed preteklih nadgradenj algoritma. Tudi če lokacija ni dobro opisana in urejena, ima zaradi razdalje velike možnosti, da se pojavi med rezultati iskanja.

Prominentnost

Najzahtevnejši dejavnik je vsekakor prominentnost. Osnova dejavnika prominentnost je, kako dobro je podjetje splošno poznano. Na prominentnost vplivajo mnenja strank / ocene, uspešnost v organskem iskanju in povezave iz drugih strani.

Moč dejavnika prominentnost lahko testirate tako, da najdete vaše podjetje na strani rezultatov, ko ga iščete iz druge lokacije, kot je vaša trenutna.

Optimizirajte vašo spletno stran

Čeprav tehnično ne potrebujete spletne strani za uvrščanje na strani rezultatov Google zemljevida, lahko ne optimizacija vaše spletne strani negativno vpliva na vašo uvrstitev. SEO optimizacija spletne strani je izjemno pomembna, saj je tesno povezana s prominentnostjo, ki je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na razvrščanje podjetja / dejavnosti na prikazu rezultatov Google zemljevidov.

V enem izmed prejšnjih člankov smo pripravili Nasvete za izboljšanje rezultatov iskanja na lokalni ravni.

Dodajte lokalne ključne besede

Če želite izboljšati vašo uvrstitev v lokalnem iskanju in Google zemljevidih, uporabite t.i. lokalne ključne besede. Lokalne ključne besede so tiste ključne besede, ki so tesno povezane z lokacijo podjetja / dejavnosti, kar poveča pomembnost za Google in seveda za uporabnika.

Po navadi pomaga že, če dodate v splošne ključne besede ime kraja. Npr. Izdelava spletnih strani Ljubljana, ali kitajska hrana Ljubljana, itd.

V primeru, da ima vaše podjetje več poslovnih enot na različnih lokacijah, je potrebno za vsako lokacijo pripraviti izdelati pristajalno spletno stran, ki vključuje relevantne ključne besede, ki so pomembne za to lokacijo.

Primer dodajanja lokalne ključne besede
Primer dodajanja lokalne ključne besede

Uporabite Google zemljevid

Dodajanje Google zemljevidov na vašo spletno stran je drug način, kako poveste Googlu, da poveže vaše podjetje z lokacijo. Zaželeno je, da povežete vašo lokacijo z drugimi pomembnimi lokacijami in dodate pot iz te lokacije do vašega podjetja (npr. pot iz letališča, glavne postaje, centra mesta, itd.).

Ne pozabite, da je uporaba Google zemljevidov preko API-ja od leta 2018 ni več brezplačna (to velja za tiste strani, ki imajo veliko prometa in uporabljajo Google zemljevide).

Vaša spletna stran mora biti prilagojena za mobilne naprave

Osnova za dobro uvrščanje je tudi, da je vaša spletna stran izdelana tako, da je prilagojena za mobilne naprave – odzivni dizajn. V povprečju je že več kot 60% iskanj opravljenih preko mobilnih naprav, v Google zemljevidih pa je ta odstotek še bistveno višji.

Za zaključek

Zgoraj niso predstavljeni vsi dejavniki, ki vplivajo na uvrstitev v Google zemljevidih. So pa dovolj dobra osnova za začetek. Dobro uvrščanje v Google zemljevidih je lahko strategija, ki bo pozitivno vplivala na SEO optimizacije spletne strani.

Če še nimate urejenega profila za Google zemljevide, vam na pomoč priskočimo mi. Začnite že danes pridobivati večji lokalni obisk s pomočjo dobre uvrstitve na strani rezultatov Google zemljevidov.