Novice

Kako raziskati SEO konkurenco?

Kako raziskati SEO konkurenco?

Praktični vodnik prepoznavanja SEO in poslovne konkurence

Petek, 28. avgust 2020
Posodobljeno: Petek, 17. marec 2023

Raziskovanje SEO konkurence je ključno za uspešnost na področju optimizacije iskalnikov. Analiza ključnih besed, iskalnih trendov in iskalnih nizov lahko pomaga ugotoviti, katere ključne besede so pomembne za ciljno občinstvo in kako se te besede uporabljajo v vsebini spletnih strani konkurence. Analiza vsebinskega marketinga in gradnje povezav konkurence lahko zagotovi vpogled v najbolj uspešne strategije, ki jih je mogoče uporabiti za izboljšanje lastne SEO strategije. Orodja za SEO analizo in spletna analitika lahko pomagajo pri merjenju uspešnosti spletnih strani konkurence in identifikaciji priložnosti za izboljšanje lastne spletne strani.

Raziskovanje SEO konkurence lahko pomaga pri odkrivanju tržnih niš in ciljne publike ter izboljšanju uporabniške izkušnje na spletni strani.

SEO optimizacija spletnih strani se v vsakem podjetju v veliki meri odraža v sledenju najboljšim praksam. Vendar se velikokrat zgodi, da kljub temu, da sledimo vsem najboljšim praksam in Googlovim SEO smernicam, še vedno ne dosežemo top 3 položaje v Google zadetkih.

Ravno zato pa obstaja raziskava konkurence. Nekatere najboljše prakse ne delujejo za vas, druge tudi niso zapisane, tretje pa so mogoče samo za določene niše.

Obstaja pa samo ena resnica, spletne strani, ki se uvrščajo višje kot vi, delajo nekaj boljše. K sreči je mogoče s pravimi navodili najti zakaj.

V tej objavi bomo predstavili razliko med poslovno in SEO konkurenco in kako identificirate vaše SEO konkurente.

1. SEO konkurenca vs. poslovna konkurenca

Kdo so vaši SEO konkurenti?

Dejstvo je, da vaši poslovni konkurenti niso vedno vaši SEO konkurenti in tudi obratno vaši SEO konkurenti niso vedno vaši poslovni konkurenti.

Ko govorimo o SEO konkurenci, govorimo o tistih, s katerimi tekmujete na strani rezultatov spletnih iskalnikih za določene ključne besede.

Vaši poslovni konkurenti so tista podjetja, ki ponujajo enak nabor produktov ali storitev, kot vaše podjetje.

Na koga se osredotočiti?

Na spletu se je potrebno osredotočiti na vašo SEO konkurenco, saj z njo tekmujete za klike potencialnih strank, ki iščejo produkte ali storitve, ki jih ponujate vi in še ostali SEO konkurenti. V tem primeru je osredotočanje na poslovno konkurenco brezpredmetno, v kolikor le te niso vaši SEO konkurenti.

SEO vs. poslovna konkurenca
SEO vs. poslovna konkurenca

2. Kako prepoznati SEO konkurenco?

Obstajata dve vrsti SEO konkurence:

  1. Domenska konkurenca – to so spletne strani, ki targetirajo iste ključne besede kot vi na njihovi spletni strani. Da najdete domenske konkurente, vpišete vašo domeno v spletni iskalnik in vse ključne besede, ki so relevantne za vašo nišo oz. branžo in našli boste domene spletnih strani, ki so vaši konkurenti.

  1. Tematska konkurenca – to so specifične spletne strani, ne celotne spletne strani, ki se uvrščajo na določene teme. Da najdete tematske konkurente, boste v spletni iskalnik vpisali ključne besede določene teme in našli boste spletne strani/ konkurente, ki se uvrščajo nanje.

Obe vrsti SEO konkurence sta ključni za vašo SEO strategijo.

S tem ko prepoznate in sledite vašim domenskim konkurentom, boste lahko opazili veliko nihanj v uvrstitvi v vaši niši. Dobro je, da pregledate, kako vaša konkurenca gradi svojo vsebino.

Prepoznavanje tematskih konkurentov je izjemno pomembno, ko izdelate nove spletne strani. Vedno poizkusite dobiti seznam najbolj uvrščenih in obiskanih spletnih strani, predno začnete z izdelavo spletne strani.

Na ta način boste dobili tudi idejo kaj pričakujejo spletni iskalniki, še bolj pomembno pa kaj pričakujejo uporabniki.

SERP - stran rezultatov spletnih iskalnikov - tukaj najdete vašo konkurenco
SERP - stran rezultatov spletnih iskalnikov - tukaj najdete vašo konkurenco

Zaključne misli

Konkurenca obstaja v vsaki branži. To je povsem normalno in tudi zaželeno, saj nas konkurenca sili, da nenehoma izboljšujemo svoje poslovanje, produkte, storitve, sodelovanje s strankami, itd.

Zgoraj smo predstavili razliko med SEO in poslovno konkurenco. Zelo pomembno je, da identificirate vaše konkurente, saj je to prvi korak k boljši SEO optimizaciji. Z identificiranjem in kasneje s sledenjem konkurenci boste videli kaj počnejo in na kakšen način. Še bolj pomembno pa je, da boste na ta način ugotovili, kako spremeniti in ustvarjati novo vsebino za spletno stran. Ne pozabite, vsebina je ključna in osnova za dobro uvrstitev!