Novice

Poenotena uporabniška izkušnja je proces

Kako poenotiti uporabniško izkušnjo na različnih napravah?

Ponedeljek, 14. oktober 2019
Posodobljeno: Četrtek, 16. marec 2023

Danes uporabniki hitro sprejemajo nove tehnologije. Prav tako pa je postalo pravilo, da lahko preko vseh različnih naprav in platform dosežejo iste učinke. 

Na uporabniško izkušnjo pri Kabiju gledamo iz stališča spletnih strani, spletnih trgovin in zalednih rešitev za poslovanje podjetij. Poglejmo na primer, kako se je oblikovanje in izdelava spletnih strani spreminjala in kako je bila pod vplivom novih tehnologij. V Kabiju smo se začeli z izdelavo spletnih strani ukvarjati že v 90ih (izdelali smo tudi prvi spletni portal v Sloveniji Si21). Začetki so bili podobni divjem zahodu. Standardi v tistih časih niti niso obstajali. Najpomembnejša stvar je bila, da se je spletna stran odprla na računalniku. Določeni so šli tako daleč, da je bilo zaradi omejitev v tehnologiji tako, da je bila spletna stran prilagojena samo za točno določene resolucije, ki jih je bilo potrebno ročno nastaviti na posameznem monitorju. 

Časi pa so se spremenili z razvojem mobilnih telefonov, ki smo med leti 2000 – 2010, iz naprav, s katerimi kličemo, postali “hodajoči računalniki”. S tem smo razširili dostop do informacij, ki so dostopne na različnih platformah. Z razvojem tehnologij in programske opreme pa se povečujejo želje uporabnikov, ki si želijo dostopati do istih informacij na različnih napravah. Zato smo v zadnjih letih priča trendu, s katerim spreminjamo naše navade kot so: 

  • Nakupovanje 
  • Iskanje zaposlitve 
  • Prevoz 
  • Gledanje televizije 
  • Poslušanje glasbe
  • Gledanje filmov in serij 

Manj tehnologije, več komunikacije z uporabnikom

Pri oblikovanju in izdelavi spletnih strani smo osredotočeni na spletne strani. Naš cilj je, da želje uporabnikov pretvorimo v uporabno spletno stran, ki ima predstavljene vse pomembne informacije, do katerih končni uporabnik enostavno dostopa. Ker pa so danes spletne strani dostopne iz različnih naprav, moramo pred samo izdelavo spletne strani stopiti še korak nazaj. Ni več dovolj, da razumemo celotni uporabniški tok, pomembno je da razumemo, zakaj je nek uporabnik uporabil to napravo, da je prišel na našo spletno stran. Z razvojem mobilnih naprav, smo umaknili oviro, dostopa do spletnih strani, ki so bile prej dostopne le na računalniku, vendar smo na drugi strani dali uporabniku več svobode, s čimer ni nujno, da bo prišel ravno na našo spletno stran (pri tem veliko vlogo igra tudi optimizacija spletnih strani).  

Odličen primer, kako uspeti s tem, da umaknemo oviro, je ena največjih spletnih trgovin na svetu Amazon. Amazon je umaknil oviro nakupovanja v fizičnih trgovinah in je tako postal svetovno znana blagovna znamka za nakupovanje na spletu s čimer privarčujemo čas in tudi denar. Poleg tega pa je njihova trgovina dostopna iz vseh naprav – računalniki, tablice, telefoni, aplikacije, itd. Kar pomeni, da z uporabnikom komunicirajo enako, ne glede na uporabljen kanal.

Zelo pomembno pri tem je, da je uporabniška izkušnja na vseh različnih platformah poenotena, s čimer so ustvarili zveste uporabnike in kupce. Poenotena uporabniška izkušnja je ključnega pomena, saj bodo uporabniki pričakovali enake možnosti, ne glede na napravo, ki jo uporabljajo.

Konsistentna uporabniška izkušnja na različnih platformah in napravah povečuje prihodke podjetij.

Konsistentnost je ključ do uspeha

Vzemimo primer Netflixa – platforme za ogled filmov in serij. Netfilx je leta 2013 predstavil predelano poenoteno uporabniško izkušnjo, ki jo je začel uporabljati na različnih platformah – spletu, računalnikih, tabličnih računalnikih, telefonih, aplikacijah, televiziji, igralnih konzolah, itd. vseh napravah, ki se povezujejo z internetom. Do takrat je imela vsaka naprava drugačno uporabniško izkušnjo, kar pomeni, da so morali razvijati več uporabniških izkušenj. 

Pri tem pa je potrebno biti izjemno previden. Uporabniki, ko se navadijo na določeno stvar, ne marajo sprememb, tudi če so te spremembe za njih dobre. Tukaj je potrebno narediti podrobno analizo, s katero vidimo, ali se nam sprememba sploh splača. Za Netflix, ki je ogromna korporacija, je predstavljal poenoten videz in uporabniška izkušnja hudo preizkušnjo, ki pa jim je na koncu prinesla veliko uspeha (leta 2013 so imeli 44,35 milijonov uporabnikov, aprila leta 2019 148 milijonov uporabnikov). 

Izpolniti uporabnikova pričakovanja

Najlažji način, kako biti non stop v trendu je, da z novimi tehnologijami prilagajate svoje rešitve. Vendar to ni recept za dolgoročni uspeh, saj na ta način lahko samo sledimo, ker se nove tehnologije spreminjajo izjemno hitro. Zato se je potrebno osredotočiti na drugo konstanto: uporabnika. Uporabniki so center vseh uspešnih odločitev

Kako ugotoviti uporabniška pričakovanja?

Enostavno, vprašajte jih. Z enostavno anketo ali spletnim vprašalnikov ali pa z vpogledom v analitična orodja, boste odkrili pot, do napredka. 

Predstavili vam bomo nekaj metod, s katerimi lahko preverite ali ste izpolnili pričakovanja uporabnikov: 

Poglejte vaš izdelek/storitev z očmi vašega uporabnika

Klasični intervju z uporabnikom vam ne bo dal vseh odgovorov na vaša vprašanja. Zelo dobra metoda je, da uporabnika opazujete, ko uporablja vašo izdelek ali storitev. Na ta način lahko pridobite več koristnih informacij, s katerimi boste zapolnili verzeli, ki jih dobite samo z odgovori na vprašanja. 

Testiranje

Testirajte vaš izdelek/ storitev. Pri izdelavi spletnih strani je potrebno spletno stran testirati. Najboljše je, če spletno stran testirate z vašim ciljnim uporabnikom. S testiranjem boste prejeli tako kvantitativne kot tudi kvalitativne informacije, ki vam bodo pomagale pri razvoju spletne strani in uporabniške izkušnje. 

Ankete in vprašalniki

Ustvarite ankete in vprašalnike in jih pošljite vašim uporabnikom. Na ta način lahko prejmete veliko koristnih informacij od vaših uporabnikov. Edina slabost anket je, da nimate direktne interakcije z uporabnikom. 

Kaj naprej?

Realistično, vaše odločitve bodo povezane z razpoložljivimi sredstvi in časom, ki vam bo na voljo. Za začetek predlagamo, da uporabite metode, s katerimi boste lahko naredili manjše raziskave. To vam bo pomagalo, da primerjate podatke s cilji vašega podjetja. Pred tem pa morate imeti jasne hipoteze, ki jih boste testirali in na podlagi rezultatov prilagodili vašo spletno stran ali izdelek ali storitev. 

Najpomembnejši podatek pri tem je, da se raziskava uporabniške izkušnje nikoli ne konča. Enkrat ko izdelate spletno stran ali spletno trgovino, to še ne pomeni, da mora taka tudi ostati. Z opazovanjem uporabnikov, analiziranjem rezultatov, boste bili primorani redno prilagajati spletno stran. Le na ta način boste lahko ustvarili in prilagajali uporabniško izkušnjo, s katero bodo uporabniki zadovoljni. 

Prihodnost uporabniške izkušnje ni povezana s tehnologijo, ampak z razumevanjem uporabnikov.

Poenotenje uporabniške izkušnje na različnih napravah je ključnega pomena za zagotavljanje dosledne in kakovostne uporabniške izkušnje, ne glede na to, katero napravo uporablja uporabnik. Z uporabo pristopa odzivnega oblikovanja (ang. responsive design) in drugih tehnologij, kot so uporaba enotnega uporabniškega vmesnika, prilagajanje na osnovi velikosti zaslona in zagotavljanje enake funkcionalnosti na vseh napravah, lahko ustvarimo boljšo uporabniško izkušnjo na različnih napravah. Poleg tega je pomembno uporabiti tudi enako vizualno identiteto in slog ter zagotoviti doslednost vsebine in strukture spletnih strani na različnih napravah. S pravilnim poenotenjem uporabniške izkušnje na različnih napravah lahko zagotovimo boljše zadovoljstvo uporabnikov, povečamo obiskanost spletnih strani in izboljšamo učinkovitost marketinških kampanj.