Novice

Kako optimizirati spletne obrazce

Kako optimizirati spletne obrazce?

Ponedeljek, 26. februar 2024

Spletni obrazci so morda za naključnega obiskovalca spletne strani nepomemben element spletne strani. Za lastnike in upravljalce spletnih strani pa bi morali biti eden najpomembnejših, če ne celo najpomembnejši element spletne strani. Dokler nimate težav s konverzijo ali pa nimate pričakovanj ne morete vedeti, kako močno orodje so spletni obrazci.

  • Brez učinkovitih spletnih obrazcev:
  • Ni novih sledi / povpraševanj
  • Brez povpraševanj ni nove prodaje
  • Brez nove prodaje ni prihodka
  • Brez prihodka ni posla

V članku pretekli teden smo spoznali, zakaj so pomembni spletni obrazci. Če na hitro obnovimo, so spletni obrazci en od najučinkovitejših načinov, kako lahko podjetja vzpostavijo interakcijo s svojimi strankami.

Kakšen je namen spletnih obrazcev?

Spletni obrazci služijo različnim namenom, kot so:

  • Kontaktiranje podjetja
  • Prijava na demo različico
  • Prijava na obveščanje
  • Itd.

Če želite imeti čim več izpolnjenih obrazcev, morate poskrbeti, da so spletni obrazci optimizirani točno za namen, kateremu služijo.

V tem članku bomo predstavili načine, kako optimizirati spletne obrazce.

Zakaj je pomembno optimizirate spletne obrazce?

Spletni obrazci predstavljajo vhod za nove sledi / povpraševanja, zato jih nikakor ne smemo imeti za samoumevne. Če želite ustvariti veliko povpraševanj (izpolnjenih obrazcev), morate imeti pripravljene dobre spletne obrazce.

Optimizacijo spletnih obrazcev potrebujete zaradi:

  • Izboljšanja konverzij – optimizacija spletnega obrazca = optimizacija konverzij
  • Večjega števila povpraševanj - v primeru, da se število izpolnjenih obrazcev na podlagi obiska strani poveča iz 1% na 2%, je lahko ta sprememba izjemno velika
  • Vidite uspešnost vaše spletne strani ali posamezne podstrani – odstotek števila izpolnjenih obrazcev in števila obiskovalcev nam lahko pove, kako uspešna je posamezna podstran. V primeru, da je ta odstotek visok vemo, da je spletna stran oz. posamezna podstran uspešna
  • Porabite manj denarja za pridobivanje novih strank – če povečate število izpolnjenih obrazcev, brez da povečate število obiskovalcev na strani, ste na ta način zmanjšali stroške pridobivanja novih strank na račun optimizacije obrazca
  • Povečate prihodke - več izpolnjenih obrazcev, več potencialnih povpraševanj --> večji prihodki za podjetje
Spletni obrazci predstavljajo vhod za nove sledi / povpraševanja, zato jih nikakor ne smemo imeti za samoumevne
Spletni obrazci predstavljajo vhod za nove sledi / povpraševanja, zato jih nikakor ne smemo imeti za samoumevne

8 nasvetov za optimizacijo spletnih obrazcev

Za vas smo pripravili 8 nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri optimizaciji obrazcev na vaših spletnih straneh.

1. Določite cilj

Brez določenega cilja ne morete vedeti, ali so vaši spletni obrazci uspešni ali ne. Zato je ključno, da v času izdelave spletne strani ali pa prenove spletne strani določite cilje, na podlagi katerih boste merili vašo uspešnost.

Za vsak obrazec na vaši spletni strani se vprašajte, čemu služi in kaj želite z njim doseči? Primeri:

  • Prijava na e-novice
  • Povpraševanje za specifično storitev ali izdelek
  • Izpolnjevanje podpornih zahtevkov

Zgoraj so našteti razlogi, kaj želite z obrazcem doseči. Primeri postavitve cilja za zgornje razloge pa so sledeči:

  • 2% stopnja konverzije za obrazec prijava na e-novice glede na obisk spletne strani
  • 20% več povpraševanj preko spletne strani za rešitev CRM sistem Kabi
  • 70% več izpolnjenih podpornih zahtevkov, glede na preteklo obdobje

Ko konkretiziramo cilje, je merjenje uspešnosti bistveno lažje.

2. Odstranite ne potrebna polja

Velikokrat se zgodi, da bi radi s pomočjo spletnih obrazcev pridobili kar se da veliko podatkov o potencialnih strankah. Več podatkov o stranki poveča možnost za prodajo, vendar pa to v fazi pridobivanja stranke odsvetujemo. Na spletnem obrazcu je potrebno imeti samo tista polja, ki jih zares potrebujete. Na ta način boste povečali možnost, da bodo obiskovalci vaše spletne strani izpolnili obrazec. Z vsakim dodatnim poljem se določen odstotek ljudi odloči, da obrazca ne bodo izpolnili.

3. Določite CTA

Vsak spletni obrazec mora imeti jasno izražen CTA oz. Call to action. CTA je namreč cilj, ki ga želite doseči. V primeru, da želite doseči več prijav na obveščanje o novih izdelkih, potem to jasno izrazite preko CTA gumba.

Pri pripravi spletnega obrazca vam zato svetujemo, da najprej določite CTA in se nato vrnete na začetek oz. začetna polja obrazca.

4. Obrazec naj bo viden

Če obrazec ni viden, ga obiskovalci vaše spletne strani ne bodo videli. Zato je pomembno, da obrazec postavite na vidno mesto.

Kaj pomeni, da naj bo obrazec na vidnem mestu? To pomeni, da ga uporabniki vidi, brez da se premika dol po strani. Pri tem pa bodite pozorni na dve stvari:

  • Vsebina – ali mora uporabnik pred tem prebrati vsebino, da pride do obrazca
  • Namizna vs. mobilna različica spletne strani – spletni obrazec mora biti prilagojen tako za mobilno različico kot tudi za namizno različico spletne strani

5. Dodajte CTA v naslov obrazca

Kot smo že v točki 3. napisali, mora biti CTA vsakega spletnega obrazca jasno izražen in viden obiskovalcu. Zato priporočamo, da dodate tudi CTA v naslov obrazca.

Primer, ki ga zasledimo v veliko spletnih trgovinah je “Prijavite se na naše e-novice in pridobite 20% popust za vaše naslednje naročilo”.

Obiskovalcu strani mora biti že v nekaj sekundah jasno, čemu služi kontaktni obrazec in kaj pridobi, če ga izpolni.

6. Prilagodite polja namenu obrazca

Vse prevečkrat se zgodi, da so na spletnih straneh za vsako stvar isti obrazci oz. obrazi z istimi vnosnimi polji. Npr. pri prijavi za e-novice se pojavijo polja ime, e-mail, telefon in ta ista polja se pojavijo še pri navadnem kontaktnem obrazcu.

Takšno prakso pri spletnih obrazcih vam močno odsvetujemo.

Spletnim obrazci morajo imeti točno določena polja, glede na njihov namen. V primeru prijave na e-novice je edino potrebno polje e-naslov, ostala polja so nepomembna.

Tudi v vidika GDPR-ja je dobro, da so obrazci prilagojeni glede na namen (ker je to neposredno povezano z zbirko podatkov).

7. Polje e-mail je ključno

Če ne veste, katere podatke zbirati na posameznem obrazcu, vam svetujemo, da vedno zbirate podatek o e-mail naslovu. E-mail ostaja eden najpomembnejših kanalov za komuniciranje in je kot tak za same obrazce ključnega pomena.

8. Testiranje

Če želite doseči najboljše možne rezultate oz. doseči zastavljene cilje spletnih obrazcev, potem boste morali vložiti čas tudi v testiranje.

Pri spletnih obrazcih lahko testirate:

  • Vsebino spletnega obrazca
  • Imena polj spletnega obrazca
  • Naziv CTA-ja
  • Obliko obrazca
  • Barvo obrazca
  • Obliko in barvo CTA-ja
  • Ali je obrazec statičen, ali se prikaže v pop-upu

Zaključek

Optimizirani spletni obrazci so ključ do doseganja ciljev, ki ste si jih zastavili za vašo spletno stran. Ne pozabite, da je izpolnjen spletni obrazec vreden izjemno veliko, saj je oseba, ki je izpolnila obrazec, na najbolj neposreden način povedala, da jo nekaj zanima in to je eden najpomembnejših elementov spletnega poslovanja, ki ga ne smete jemati za samoumevnega.