Novice

Gladek prehod na nov sistem spletne strani

Gladek prehod na nov sistem spletne strani

Četrtek, 20. februar 2020
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Ključne stvari, na katere morate biti pozorni, pri prehodu vaše spletne strani na nov sistem.

Projekti prehod spletne strani na nov sistem, so po navadi polni pričakovanj. Sprememba sistema oz. platforme se zgodi zaradi omejitev starega sistema, ki jih ni mogoče preskočiti ali se jim na kakšen drugačen način izogniti.

V Kabiju smo zagovorniki robustne platforme, ki sledi načelu vse v enem (all in one concept), zato smo razvili našo lastno platformo Bananacloud.

Predstavljamo vam ključne stvari, na katere morate biti pozorni pri prehodu na nov sistem.

Zakaj prehod na novo sistem?

Obstaja veliko razlogov, zakaj se odločiti za prehod na nov sistem spletne strani. Identifikacija ciljev in željna funkcionalnost sta pomembna razloga, ki vplivata na odločitev, kateri sistem spletne strani boste izbrali. Poleg tega je pomembno, da vam sam sistem omogoča enostavno povezljivost z drugimi sistemi in je dovolj fleksibilen, da vam omogoča izdelavo “unikatnih” funkcionalnosti, ki niso standardne. Pri tem pa je potrebno paziti tudi na GDPR. V kolikor uporabljate več sistemov, pomeni, da so podatki deljeni med več deležnikov, kar lahko povzroča preglavice. Najboljša rešitev pri tem je, da vam sistem oz. platforma omogoča vsa orodja v eni rešitvi - Kabi oblak rešitev Bananacloud.

Sama menjava sistema pa vam ne bomo pomagala pri slabih delovnih procesih. Z novim sistemom ne boste napisali več novic ali blog objav. Sam sistem vam bo olajšal delovni proces, še vedno pa ja na vsakemu, da to proces sprovede.

Izbira pravega sistema ni lahka odločitev. Pomembno je, da veste kaj hočete in si pri tem izberete partnerja, ki vam bo pri tem pomagal in vam znal svetovati.

Nekaj ključnih dejavnikov prehoda na nov sistem:

  • Ključne funkcionalnosti
  • Seznam pomembnih lastnosti stare platforme, ki bi jih želeli obdržati
  • Povezljivost med orodji
  • Varnost sistema
  • Varnost podatkov
  • Lastništvo podatkov
  • Uporabniška izkušnja
  • Cena

 

Obdržite dobre lastnosti starega sistema

Uporabniki novega sistema bodo po vsej verjetnosti uporabniki, ki so že uporabljali star sistem za urejanje spletne strani. Oni so tisti, ki vejo, kaj so bile omejitve starega sistema in kaj si želijo v novem sistemu. Poleg tega je potrebno predvideti tudi koristne stvari starega sistem in kako jih uporabiti v novem sistemu. 

Preglejte vse

Nov sistem nas lahko hitro zanese, saj je v njem veliko novih funkcionalnosti, odpirajo se nam možnosti, ki jih prej nismo imeli, itd. Pomembno je, da preverimo vse funkcionalnosti, da dejansko delujejo, še posebej povezave z drugimi orodji, kot so analitike, Tag Manager, seo optimizacija spletne strani, itd. Šele takrat, ko se prepričate, da vse deluje, lahko dejansko ocenite nov sistem. 

SEO optimizacija

SEO optimizacija je eden ključnih dejavnikov pri prehodu na nov sistem. Z novim sistemom lahko izboljšamo samo optimizacij spletne strani, pri tem pa ne smemo pozabiti na vse kar že obstaja na strani, kot so URL naslovi, ki morajo delovati tudi pri prehodu na novo stran. Zelo pomembno je, da naredimo t.i. redirect povezave, če bo stran na novem sistemu dosegljiva na drugem URL nasovu (obvezno je potrebno narediti redirect povezave status 301 – trajno spremenjene, kar pomeni, da je stran dosegljiva na novem naslovu). 

Pripravite se na aktivacijo novega sistema

Predno naredite prehod na nov sistem je pomembno, da zaustavite vse oglaševalske kompanije in da ne menjate URL naslovov, saj lahko to negativno vpliva na vašo oglaševalsko kampanjo. Še enkrat preverite URL naslove, da le-ti delujejo. Pri pregledu spletne strani si lahko pomagate z orodjem, kot je Google Search Console.

google serach console

Prenova spletne strani brez izgube uvrstitve na strani rezultatov iskanja