Novice

Vodnik za začetnike o strategiji uporabniške izkušnje za spletne strani

Vodnik za začetnike o strategiji uporabniške izkušnje za spletne strani

Četrtek, 19. oktober 2023

Uporabniška izkušnja (angleški izraz User experience ali na kratko UX) govori o tem, kako se uporabniki počutijo, ko uporabljajo določeno spletno stran. Dobra uporabniška izkušnja pomaga uporabniku, da hitro najdejo vsebino, ki jo iščejo, hkrati pa je ta proces enostaven, kar pozitivno vpliva na vsa bodoča srečanja z dotično spletno stranjo. Strategija uporabniške izkušnje pa je enostavno povedano načrt za ustvarjanje pozitivne izkušnje z uporabo spletne strani ali spletne trgovine.

Kaj je strategija uporabniške izkušnje - UX?

Strategija UX ali strategija uporabniške izkušnje je načrt, ki ga uporabljamo za razvoj spletnih strani, spletnih trgovin in spletnih aplikacij / rešitev, da so le te čim bolj prijazne in intuitivne za uporabnika. Vključuje razumevanje uporabnikov, poslovnih ciljev in tehnoloških zmožnosti za ustvarjanje načrta za razvoj.

Primer: da bi poenostavili, si predstavljajte strategijo uporabniške izkušnje kot načrt za hišo. Preden začnete graditi, potrebujete podroben načrt, ki upošteva potrebe ljudi, ki bodo tam živeli, namen vsake sobe in razpoložljive materiale. Načrt zagotavlja, da je hiša funkcionalna in prijetna za bivanje ljudi.

Zakaj potrebujemo strategijo uporabniške izkušnje?

Strategija uporabniške izkušnje je ključna, ker usklajuje potrebe uporabnika s cilji podjetja. Dobro premišljena strategija UX zagotavlja, da je digitalni izdelek ne glede na to, ali je to spletna stran ali spletna aplikacija, ne le prijazna do uporabnika, ampak tudi dosega želene rezultate, kot so večji obisk, več konverzij, zvestejše stranke in večja prodaja.

Brez jasne strategije obstaja tveganje za napačen razvoj. Npr. Izdelali smo spletno stran, kjer nismo upoštevali uporabniške izkušnje. Le ta je na prvi pogled videti dobro, vendar ne dosega zastavljenih ciljev, ker smo zanemarili strategijo uporabniške izkušnje.

Dobra strategija uporabniške izkušnje je most med zadovoljstvom uporabnika in poslovnim uspehom podjetja.

Katere so komponente strategije uporabniške izkušnje?

Uporabniške persone – identificiranje tipičnega uporabnika: identificirati morate vašega idealnega uporabnika. Zelo pomembno je, da razumete njihove potrebe, preference in vedenje. Na podlagi njih lahko pripravite načrt za uporabniško izkušnjo.

Primer: Spletna trgovina, ki prodaja izdelek za nego dojenčkov, je identificirala tipično uporabnico, ki ima malo časa in želi hitro dobiti informacije o najboljših izdelkih za nego, prav tako pa želi, da te izdelke lahko pridobi čimprej. Takšna uporabnica pričakuje, da bo hitro našla pravi izdelek na spletni strani, prav tako pa pričakuje, da spletna trgovina omogoča prevzem v poslovalnici v istem dnevu, brez čakanja na dostavo.

Pot uporabnika: pot uporabnika so koraki, ki jih uporabnik potrebuje do konverzije oz. da opravi želeno akcijo.

Primer poti uporabnika za nakup letalske vozovnice vključuje: iskanje leta, izbira ustreznega datuma, izbira sedeža, vnos podatkov o potnikih, plačilo.

Oblikovanje uporabniške izkušnje: oblikovanje uporabniške izkušnje je zelo podobno samemu oblikovanju spletne strani ali aplikacije. V primeru oblikovanja uporabniške izkušnje se osredotočimo predvsem na tiste elemente, ki so ključni za uporabnika in njegovo pot do konverzije.

Povratne informacije in spremembe: testiranje uporabniške izkušnje je ključ za uspeh. Brez testiranja ne morete ugotoviti, kaj deluje in kaj ne. Testiranje lahko opravite z različnimi analitičnimi orodji, ali pa da neposredno vprašate uporabnike, kaj jih zmoti.

Primer: na podlagi rezultatov analitike smo ugotovili, da veliko uporabnikov opusti nakup že v prvem koraku nakupa v spletni trgovini. To je signal, da je potrebno v tem delu narediti spremembo in da se spremeni prvi korak nakupnega procesa.

Zakaj je pomembna strategija uporabniške izkušnje?

Zadovoljstvo uporabnika: spletna stran z dobro uporabniško izkušnjo bo zadovoljila potrebe uporabnika in jih na strani obdržala dlje časa. Informacije na strani najdejo hitro in enostavno, prav tako pa se na tako spletno stran redno vračajo.

Poslovni cilji: dobro premišljena strategija uporabniške izkušnje je dejansko pomemben del doseganja poslovnih ciljev podjetja. Ne glede na to, ali gre za povečanje prodaje, pridobivanje več prijav ali preprosto zagotavljanje informacij, dobra uporabniška izkušnja lahko pomaga pri doseganju zastavljenih ciljev.

Gradnja zaupanja: spletne strani, ki so prijazne do uporabnika in zagotavljajo informativne vsebine, vzpostavljajo zaupanje. Uporabniki se bodo na takšne spletne strani pogosteje vrnili in jih priporočali tudi drugim.

Ključni elementi strategije uporabniške izkušnje

Raziskava: tako, kot mora arhitekt razumeti svojega naročnika, ki si želi prenoviti stanovanje, tako morate vi z vašo spletno stranjo razumeti, kaj si želijo vaši uporabniki. Raziskavo lahko opravite v obliki intervjujev, anket, preverbi trendov, obstoječih statističnih podatkov, itd.

Oblikovanje: ko veste, kaj želijo uporabniki, začnete proces oblikovanja spletne strani, kamor dodamo vse potrebne stvari, ki smo jih ugotovili v fazi raziskave. Prav tako pa je potrebno vse to uskladiti s celostno grafično podobo podjetja in njihovo vsebino ter materiali.

Vsebina: vsebina je osnova za vsako spletno stran. Vsebina mora biti prilagojena, da zadovolji uporabniško izkušnjo. Če želite, da boste zadovoljil potrebe uporabnika, mora biti vsebina usklajena z namenom iskanja uporabnika.

Splošni nasveti za strategijo uporabniške izkušnje

Ohranite preprostost: oblikovanje uporabniške izkušnje mora biti izčiščeno in uporabniki morajo enostavno najti, kar iščejo.

Prilagojeno za mobilne naprave: velika večina uporabnikov obišče spletne strani preko svojega mobilnega telefona. Zato mora biti spletna stran prilagojena za mobilne naprave in hkrati omogočati vse to, kar omogoča namizna različica spletne strani.

Preberite si članek kako optimizirati spletno stran za mobilne naprave.

Redno posodabljanje: tehnologija in potrebe / želje uporabnikov se redno spreminjajo. Če želimo ostati v koraku s časom, je potrebno posodabljati tudi uporabniško izkušnjo in celotno spletno stran.

Zaključek

Strategija uporabniške izkušnje je zelo pomembna za katerokoli spletno stran. Z dobro uporabniško izkušnjo povečate zadovoljstvo uporabnikov, kar vam pomaga pri doseganju poslovnih ciljev. Z razumevanjem vaših uporabnikov, oblikovanjem spletne strani glede na njihove potrebe, pripravo informativne vsebine, rednim testiranjem in posodabljanjem, lahko ustvarite uspešno strategijo uporabniške izkušnje.