Novice

Kaj je vkrcavanje uporabnikov

Kaj je vkrcavanje uporabnikov?

User onboarding

Petek, 14. maj 2021
Posodobljeno: Petek, 17. marec 2023

Izraz vkrcavanje uporabnikov (ang. User onboarding) pomeni, aktivno usmerjanje uporabnikov, da najdejo dodano vrednost v produktu oz. storitvi/ rešitvi. Skozi proces vkrcavanje uporabnikov želijo podjetja pomagati uporabniku, da se uspešno privadijo na produkt oz. storitev. To po navadi velja za poslovne rešitve, kot so programske rešitve in aplikacije. Vkrcavanje uporabnikov ima več različnih faz in sicer:

  • Prvi vtis - začetna izkušnja
  • Trening - izobraževanje
  • Aklimatizacija

Glavni cilj procesa vkrcavanje je, da uporabnik doseže t.i. aha moment. Aha moment je trenutek, ko ponotranji vrednost produkta oz. Storitve.

Zakaj je pomembna odlična izkušnja v procesu vkrcavanja uporabnikov?

Investicija časa, truda in sredstev v to, da uporabniki hitreje sprejmejo vašo rešitev in jo vidijo kot dodano vrednost, vam prinese velike koristi. Hitreje kot vidijo dodano vrednost v vašem produktu, boste bolj uspešni pri zmanjševanju število uporabnikov, ki se zaradi negativne izkušnje, ne odločijo za uporabo vašega produkta. Ni dovolj, da imate produkt, ki je enostaven za uporabo, poskrbeti boste morali za brezhiben proces vkrcavanja.

Dobra izkušnja pri vkrcavanju uporabnikov ne sme biti samo sestavljena iz navodil, kako upravljati s produktom, ampak mora poskrbeti, da uporabniki vidijo dodano vrednost v produktu, da jim je uporaba jasna in da jim omogoča, da rešijo svoje težave, ki jih želijo odpraviti. V kolikor poskrbite za vse našteto, se bo povečala stopnja uporabnikov, ki bodo še naprej uporabljali vaš produkt.

Formula za uspeh
Formula za uspeh Avtor: Photo by Roman Mager on Unsplash

Formula za uspeh

Glavni namen procesa vkrcavanja uporabnikov je, da uporabniki začnejo z uporabo rešitve. Da se uporaba začne, je potrebno upoštevati tri točke, ki uporabnika prepričajo v uporabo:

  • Prava vsebina 
  • Pravi kanal 
  • Ob pravem času 

S tem ko poskrbite za pravo vsebino, pravi kanal in ob pravem času v procesu vkrcavanja uporabnikov, boste poskrbeli za več kot le dobro uporabniško izkušnjo, s čimer boste povečali zadovoljstvo uporabnikov.

Dobra uporabniška izkušnja ni isto kot vkrcavanje uporabnika

Vkrcavanje uporabnikov in oblikovanje uporabniške izkušnje imate podobne cilje: poskrbeti, da uporabniki razumejo rešitev. Vendar dobra uporabniška izkušnja ne more nadomestiti procesa vkrcavanja uporabnikov.

Dobra uporabniška izkušnja poveča možnost uporabnikov za uporabo produkta. Poleg tega pa potrebujejo tudi motivacijo, da začnejo z uporabo. V kolikor ni te motivacije, potem ne bodo videli dodane vrednosti uporabe. Za motivacijo poskrbite z zgornjo formulo.

Zaključne misli

Proces vkrcavanja uporabnikov je izjemno pomembna tema, ki ji bo potrebno posvečati vedno več časa. Še posebej to velja za vse, ki razvijamo programske rešitve, ki pomagajo podjetjem pri digitalizacija poslovanja. Na žalost pa digitalizacija procesov ni vedno enostaven proces. Ljudje imajo po navadi odpor pri uporabi novih rešitev, saj na začetku ne vidijo dodane vrednosti v uporabi, pač pa samo dodatno (nepotrebno) delo. Ravno zato je pomemben dober proces vkrcavanja uporabnikov. Z njegovo pomočjo bodo lažje razumeli dodano vrednost, s čimer se bo povečala uporaba.

Primer procesa vkrcavanja uporabnikov pri uporabi CRM sistema.