Novice

 5 pogostih SEO napak v zvezi s ključnimi besedami

5 pogostih SEO napak v zvezi s ključnimi besedami

Ponedeljek, 20. julij 2020
Posodobljeno: Petek, 17. marec 2023

Ključne besede so ključni element SEO optimizacije, vendar pogosto prihaja do napak pri njihovi uporabi. V našem članku vam predstavljamo 5 pogostih napak pri uporabi ključnih besed in kako se jim izogniti. Osredotočamo se na prekomerno uporabo ključnih besed, nepravilno uporabo ključnih besed, premalo uporabe ključnih besed, neuporabo dolgega repa ključnih besed in nepravilno kombiniranje ključnih besed. Vam priporočamo, kako najti prave ključne besede, uporabljati orodja za analizo ključnih besed in spremljati analitiko za spremljanje učinkovitosti. Preberite naš članek in se izognite napakam, ki lahko škodijo vaši spletni strani in SEO optimizaciji.

Izbira ključnih besed na katere se želimo uvrščati visoko v rezultatih spletnih iskalnikov, je prvi korak, ki ga naredimo v naši SEO strategiji. Vendar izbira ključnih besed ni enostaven proces. Zelo pomembno je, da se pri izbiri ključnih besed izognemo slabim praksam. V tej objavi se bomo osredotočili na najpogostejše napake, ki jih naredimo pri analizi ključnih besed. V kolikor se zavedamo, da delamo napako pri analizi in izbiri ključnih besed, se lahko iz tega nekaj naučimo in začnemo uporabljati dobre prakse, ki nam bodo pomagale pri boljši SEO optimizaciji spletne strani.

1. Nepravilna analizi ključnih besed

Nekateri mislijo, da analiza ključnih besed ni pomembna in je zaradi tega ne naredijo. Prava analiza ključnih besed zahteva kar nekaj časa. Poleg tega na uvrstitev spletne strani ne vpliva samo izbira ključnih besed, ampak veliko faktorjev, ki jih je potrebno upoštevati. Vendar brez analize ključnih besed boste ustvarili vsebino, brez da bi preverili, kaj iščejo vaši uporabniki. Nikakor si ne smete privoščiti, da ugibate ključne besede, ki jih vaši obiskovalci spletne strani ne iščejo.

Pri analizi ključnih besed je potrebno analizirati tudi jezik, ki ga uporablja vaša ciljna publika. Katere besede uporabljajo? Katere besede so konkurenčnejše od ostalih? Rezultat analize mora biti seznam ključnih besed, na katere bi se radi visoko uvrščali v rezultatih spletnih iskalnikov. Pomembno je, da seznam ključnih besed redno nadgrajujete. Vaša ciljna publika se lahko spremeni, kakor tudi vaše storitve in poslovne potrebe.

2. Neupoštevanje namena iskanja

Upoštevanje namena iskanja je izjemno pomembna pri izbiri ključnih besed. Vaše ključne besede morajo odsevati namen iskanja. Uporabniki morda iščejo samo določene informacije (informacijski namen), točno določeno spletno stran ali pa želijo kupiti določeno stvar ali storitev (nakupovalni namen). Spletni iskalniki, zlasti Google, so se v zadnjih letih spremenili, saj želijo uporabnikom ponuditi najboljše možne rezultate, zato je pomembno, da ključne besede vsebujejo tudi namen iskanja, zaradi katerega bo vaša spletna stran visoko uvrščena.

Zato je zelo pomembno, da se vsebina na vaši spletni strani ujema s ključnimi besedami, ki jih bodo uporabniki iskali. To lahko najlažje naredite tako, da pogledate rezultate iskanja za določene ključne besede. Ali se rezultati ujemajo z namenom iskanja? Kakšne odgovore ljudje želijo?

3. Uporaba nepriljubljenih ključnih besed

Ta metoda je povezana s prejšnjo (neupoštevanje ključnih besed). Če ne poznate namena iskanja, potem je zelo verjetno, da boste spletno stran optimizirali za ključne besede, ki jih uporabniki ne bodo uporabili. Lahko se vam zgodi ena od dveh stvari: 

  • Da imate vsebino, ki zanima ljudi, vendar uporabljate drugačne ključne besede, ki se ne ujemajo z iskanimi 
  • Vaše ključne besede so predolge in ne pritegnejo obiskovalcev na vašo spletno stran

4. Slovnične napake

Vedno preverite kakšna je oblika ključne besede, množina ali ednina, saj je lahko uvrstitev na spletnih iskalnikih popolnoma različna. Rezultati iskanja za “počitniški apartma” in “počitniški apartmaji” so lahko popolnoma različni, saj spletni iskalniki, kot npr. Google, ločijo med edninsko in množinsko obliko ključne besede.

V tem primeru se zopet vračamo k namenu iskanja. Nekateri uporabniki namenoma iščejo edninsko obliko ključne besede, ker iščejo določeno informacijo, spet drugi množinsko, ker bi radi primerjali produkte ali storitve.

5. Premalo nadzora

Če se želite uvrščati visoko v rezultatih spletnih iskalnikov za določene ključne besede, je potrebno redno pregledovati, ali je vaše delo obrodilo sadove. Redno morate preverjati, ali uporabniki najdejo vašo vsebino na spletu. Najlažje to storite tako, da v spletni iskalnik vpišete ključne besede, na katere želite preveriti vaši uvrstitev. V tem primeru vas opozarjamo, da pri tem uporabljajte t.i. “incognito” način brskanja, saj vam bo le ta ponudil nevtralne rezultate. Lahko pa uporabite tudi orodje Google Search Console.