Novice

SEO nasveti za mala podjetja

SEO nasveti za mala podjetja

Sreda, 10. junij 2020
Posodobljeno: Petek, 17. marec 2023

Želite izboljšati svojo spletno prisotnost in pritegniti več strank na vašo spletno stran? Naši SEO nasveti za mala podjetja vam bodo pomagali doseči boljše rezultate na iskalnikih in povečati vidnost vašega podjetja. Svetujemo vam o najboljših praksah on-page in off-page optimizacije, lokalnem SEO, vsebini, ključnih besedah, meta opisih, povezavah, socialnih medijih, mobilni optimizaciji in analytics. Predstavljamo vam tudi konkurenčno analizo, ki vam pomaga izboljšati vašo strategijo in privabiti več strank. Sledite našim nasvetom in dosežite boljši ROI s trajnostnimi učinki na vaše poslovanje.

SEO optimizacija za mala podjetja je v 90% podobna ali enaka kot za velika podjetja. Zato se bomo osredotočili na preostalih 10%, ki jih morajo mala podjetja narediti drugače, zaradi omejitve v sredstvih, delovni sili in zaradi prepoznavnosti blagovne znamke.

1. Začnite delati SEO optimizacijo sami

V kolikor imate zelo omejen proračun je vredno razmisliti, da SEO optimizacijo vaše spletne strani naredite sami, namesto da najamete SEO strokovnjake. Na ta način boste zagotovo prihranili denar. Poleg tega se boste sami veliko naučili o SEO optimizaciji, kar vam bo koristilo pri razumevanju področja. S pridobljenim znanjem boste imeli tudi večjo pogajalsko moč v primerjavi s SEO agencijami in strokovnjaki, ki jih boste najeli v prihodnosti. 

Cena SEO optimizacije spletne strani ali spletne trgovine je odvisna od marsičesa: 

Cena same optimizacije je zato lahko zelo različna od nekaj 100€ na mesec pa tudi do več 1.000€. 

Če se SEO optimizacije lotite sami, se prepričajte, da vaš CMS urejevalnik spletne strani to omogoča. S pomočjo Kabi CMS urejevalnika spletne strani lahko sami naredite kvalitetno vsebinsko in onsite optimizacijo spletne strani.

CMS
Načuite se osnov SEO optimizacije
Načuite se osnov SEO optimizacije

2. Naučite se osnov SEO optimizacije

SEO optimizacija je obsežno področje, vendar se večino stvari lahko naučite, brez posebnega predznanja. Najboljši začetek učenja o SEO optimizaciji je pri viru, to je Google in njegova SEO vodič za začetnike. Tam boste našli polno koristnih nasvetov, informacij, ki so bistveno zanesljivejši kot npr. nasveti, ki jih najdete v člankih SEO specialistov, ki oglašujejo svoje storitve. 

Kot smo že napisali, je SEO optimizacija obsežno področje, zato je pomembno, da se učite po korakih in vsekakor ne vse naenkrat.

Google-ov SEO vodič
Google-ov SEO vodič

3. Izberite enostavne ključne besede

Ne priporočamo, da začnete SEO optimizacijo z ključnimi besedami, kjer je veliko konkurence, ki je bistveno boljše uvrščena kot vaša spletna stran. Da se bo izboljšala uvrstitev vaše spletne strani na takšne ključne besede, boste porabili ogromno časa in sredstev. 

Zato se je na začetku boljše osredotočiti na tiste ključne besede, kjer je manj konkurence. Te ključne besede ne bodo ustvarile veliko več novega prometa, vendar pa bodo poskrbele za dobro osnovno pri uvrščanju spletne strani. Ko se začnete dobro uvrščati na enostavne ključne besede, lahko začnete delati na konkurenčnejših ključnih besedah, saj boste imeli narejeno dobro osnovo na vaši spletni strani.

4. Izpostavite svoje prednosti

Ko ste začeli s svojim poslom, ste verjetno izpostavili vaše prednosti pred konkurence. Ali je to boljša storitev, kvalitetnejši produkti, itd. Vse to morate izpostaviti tudi na vaši spletni strani in v strategiji optimizacije vaše spletne strani.

5. Izkoristite orodja za SEO optimizacijo

Ko začnete z učenjem SEO optimizacije, se vam bodo določene prakse zdele zastrašujoče, ker bodo zahtevale kompleksne tehnične implementacije. Dobra novica je, da vse te implementacije lahko naredite brez kakršnegakoli tehničnega predznanja. Obstaja veliko orodji, brezplačnih in plačljivih, ki so namenjena preverjanju uspešnosti SEO optimizacije vaše spletne strani in se jih enostavno implementira.

Google orodja

Google je za ta namen ustvaril paleto brezplačnih SEO orodij. Za ključne besede vam Google ponuja orodja kot so Načrtovalnik besed, Google trendi in Search Console. Poleg tega obstajajo orodja, s katerimi lahko preverite vašo stran, kot so: 

  • Test ali je spletna stran prijazna do mobilnih telefonov 
  • Hitrost spletne strani 
  • Testiranje strukturiranih podatkov
Primer Search Console orodja
Primer Search Console orodja

Zaključne misli

SEO optimizacija spletne strani ali spletne trgovine za mala podjetja mora biti konstantna. Velika podjetja si lahko privoščijo bistveno večja vlaganja in zaradi tega imajo določeno prednost pred malimi podjetji. Zato si je potrebno kot malo podjetje izboriti svoj položaj z redno SEO optimizacijo in kvalitetno vsebino ter storitvijo za stranke. Prednost malih podjetij je v tem primeru v osebnem pristopu, ki se mora odražati na spletni strani in SEO strategiji.