Novice

Prodajni proces - kako kvalificirati stranko

Prodajni proces - kako kvalificirati stranko

Informativni razgovor je ključen del prodajnega procesa

Nedelja, 14. marec 2021
Posodobljeno: Četrtek, 9. marec 2023

Prodajni klic v zaključni fazi, je eden izmed slajših stvari pri delu prodajalca. To je klic pri katerem uspešno zaključite prodajo in potrdite posel.

Do prodajnega klica v zaključni fazi pa je potrebno veliko dela. Po navadi do tega trenutka porabite že kar nekaj ur dela na pridobivanju posla. Na podlagi predhodnega dela boste lahko že predvidevali ali boste uspešno zaključili prodajo ali ne.

Sami smo pri nekaterih prodajah narobe ocenili, da bodo uspešne. To se po navadi zgodi, ker ne naredimo dobre raziskave, s katero narobe ocenimo strankine potrebe in pričakovanja.

Z raziskavo ugotovimo strankine potrebe in pričakovanja. Najlažje to opravimo preko t.i. informativnega razgovora. Potencialne stranke po navadi ne moti, da z njimi opravite informativni razgovor. Paziti morate samo, da se stranka ne bo počutila, kot da je na zaslišanju.

Kaj je informativni razgovor?

Informativni razgovor s stranko je lahko v živo ali pa preko telefona. To poteka v 2. fazi prodajnega procesa potem, ko je bil vzpostavljen prvotni kontakt in pa interes potencialne stranke. Informativni razgovor je eden izmed najpomembnejši faz prodajnega procesa. Z njim vzpostavite odnos s stranko, ki ne velja samo za to prodajo pač pa tudi za morebitno kasnejše sodelovanje. S pomočjo informativnega razgovora boste lahko vzpostavili dober odnos s stranko ali pa tega ne boste storili.

Kaj je informativni razgovor?
Kaj je informativni razgovor?

Pri sami prodaji se zanašamo na CRM sistem, ki nam pomaga, da opravimo vse potrebne korake, predno stranki pripravimo ponudbo. Prodajni koraki so pri CRM prodaji že vnaprej določeni in jih ni mogoče preskočiti. V kolikor so prodajni koraki opravljeni slabo ali malomarno, je po navadi rezultat neprimerna ponudba ali celo napačna ponudba. Zato je zelo pomembno, da se držite prodajnega procesa in opravite vse korake kvalitetno, saj vam bo to zagotovo prineslo najboljše možne rezultate.

Pri informativnem razgovoru je potrebno paziti na več stvari. Velikokrat se zgodi, da potencialna stranka postavi vam vprašanje v zvezi z vašim podjetjem, storitvami, produkti ali delovnim procesom. Poleg tega morate stranki dokazati, da razumete njene težave in da boste na podlagi vaše ocene presodili ali ji lahko pomagate ali ne.

Velika verjetnost je, da če stranka izpolni obrazec na vaši spletni strani, kjer imate specifična vprašanja, potem bo po vsej verjetnosti vaša storitev ali produkt primerna, ni pa nujno.

Na podlagi informativnega razgovora morate ugotoviti ali je potencialna stranka dejansko kvalificirana stranka ali ne. Kvalificirana stranka pomeni, da je to primerna stranka, kateri lahko ponudite ustrezno rešitev.

Spodaj smo vam pripravili nekaj vprašanj, ki vam bodo morda prišla prav pri informativnem razgovoru v procesu prodaje. S pomočjo teh vprašanj boste ugotovili ali je stranka primerna za vas ali ne.

Seznam vprašanj za informativni razgovor

Uvodna vprašanja

Uvodna vprašanja so tista vprašanja s katerimi spoznate stranko in preko katerih si naredite osnovo za nadaljnjo raziskavo:

  1. Predstavite nam vaše podjetje.
  2. Predstavite nam vašo vlogo v podjetju. Kaj so vaše naloge?
  3. Zakaj ste odgovorni in kako to merite?

Kvalifikacijska vprašanja

Ko spoznate vašo potencialno stranko, je čas, da identificirate njihove cilje in težave, ki jih želijo rešiti

  1. Kakšni so vaši cilji (finančni, operativni, v povezavi s strankami)?
  2. Kaj potrebujete za dosego teh ciljev?
  3. Katere težave želite rešiti?
  4. Kaj je vir težav?
  5. Zakaj je sedaj to vaša prioriteta?
  6. Zakaj se niste že prej lotili reševanja?
  7. Kakšna se vam zdi potencialna rešitev in zakaj?
  8. Kako naj bi bil videti uspešen rezultat?

Odstranitev neprimernih strank

Niso vsa povpraševanja, ki jih prejmete primerna za vaše podjetje. V procesu prodaje je pomembno, da znate izločiti nekvalificirane stranke od kvalificiranih:

  1. Kaj so ovire, da ne morete implementirati vašega načrta?
  2. Kdaj pričakujete, da bi bilo to urejeno?
  3. Kakšen proračun imate za to?

Zaključna vprašanja

Ko stranki ponudite ustrezno rešitev, morate za konec pridobiti informacije, ki bodo za vas dragocene za pripravo ustrezne ponudbe

  1. Kdo poleg vas odloča o ponudbi?
  2. Ali imate zapisane kriterije, na podlagi katerih boste izbirali ponudnika?
  3. Ali ste že kupovali podoben produkt ali storitev?
  4. Kaj so potencialni zadržki za nakup?
  5. Kako vam lahko poenostavimo vašo odločitev?
  6. Kako vam bo naša rešitev pomagala?
  7. Kaj menite, da boste dosegli z implementacijo v enem letu?
Infromativni razgovor je ključen del prodajnega procesa
Infromativni razgovor je ključen del prodajnega procesa

V kolikor znate odgovoriti na večino zgornjih vprašanj, ste opravili uspešen informativni razgovor. Na podlagi vseh informacij lahko pripravite kvaliteten prodajni načrt in ponudbo. Če vam manjka kateri od pomembnih podatkov, se dogovorite s stranko za klic, da čimprej pridobite prave informacije.

Glavni namen informativnega razgovora je, da raziščete ali je to primerna stranka za vas ali ne. Z dobro utečenim razgovorom, boste hitro prišli do ključnih informacij, ki vam bodo v veliko pomoč pri nadaljnjih korakih. Prav tako pa morate preko njih spoznati glavne strankine potrebe in kako jim lahko pomagate.

Osnova za kvalitetno prodajno in prodajni proces pa je vsekakor CRM sistem.