Novice

Koristi e-mail marketinga

Koristi e-mail marketinga

12 koristi e-mail marketinga, ki jih morate poznati

Četrtek, 5. marec 2020

Verjetno ste že slišali, da je e-mail marketing mrtev in da se ga ne splača uporabljati.  

Vendar vas moramo pomiriti, e-mail marketing je še vedno izjemno pomemben in še bolj pridobiva na veljavi. To trditev podpirajo naslednje statistike: 

  • 40% B2B tržnikov pravi, da je pošiljanje e-mail sporočil (newsletterov) najpomembnejši za uspeh vsebinskega marketinga 
  • 73% milenjicev najraje uporablja e-mail za poslovno komunikacijo
  • 99% potrošnikov preveri svoj mail vsak dan in to je njihov najljubši način prejemanja novice o novostih, izdelkih, storitvah, itd.

Če imate spletno stran ali spletno trgovino, teh številk nikakor ne smete ignorirati. Še bolj pomembno je, da ustvarite močno strategijo za vaš e-mail marketing.

V nadaljevanju vam bomo prestavili 12 koristi e-mail marketinga, ki jih morate poznati.

 

1. Ustvarite personalizirana sporočila

Z orodjem za e-mail marketing, lahko ustvarite personalizirana sporočila in jih vključite v vaše kampanje.

Stopnja personalizacije je povsem odvisna od vas. Lahko je povsem enostavna, kot npr. da prejemnika nagovorite z imenom v uvodnem nagovoru (e-maili, ki vključujejo ime prejemnika v zadevi maila, imajo višjo stopnjo CTR od e-mailov, ki tega nimajo).

Na drugi strani lahko ustvarite prilagojeno vsebino, glede na segment prejemnikov, s čimer boste poslali pravo sporočilo pravi stranki. Primer: Lahko pošljete prilagojen e-mail vsem strankam, ki so pri vas opravile več nakupov in lahko pošljete prilagojen e-mail vsem strankam, ki so opravile samo en nakup. 

Za uspešno strategijo za e-mail marketing, morate poslati pravo vsebino, točno določenim prejemnikom, ki jih to zanima, ob pravem času. Tu vam veliko pomagata segmentacija in personalizacija.

 

 

2. Zbiranje mnenj in anket

S pomočjo e-mail marketinga lahko zbirate mnenja strank in na ta način izboljšate vaše storitve, izdelke ali uporabniško izkušnjo. Poleg tega lahko pošljete ankete o zadovoljstvu strank in zbirate mnenja.

V Kaibju smo za ta namen povezali orodji za e-mail obveščanje E-Poštar in Obrazci in vprašalniki, ki vam omogočajo da anketne vprašalnike enostvano povežete z e-mailom.

3. Izboljšanje prodaje

Poleg tega, da je e-mail marketing odlično marketinško orodje, vam pomaga tudi pri izboljšanju prodaje izdelkov.

S pomočjo e-mail marketinga lahko promovirate izdelek ali storitev ali pa spodbudite prejemnike, da opravijo nakup z dodatnimi popusti, posebnimi ponudbami, itd.

Statistke pravijo, da 59% tržnikov pravi, da ima e-mail marketing največji vir ROI (povrnjene investicije glede na vložen denar) in da v primeru uporabe segmentiranih kampanj lahko povečate prodajo tudi za 760%.

4. Komunikacija s strankami

Dober marketing pomeni tudi dobro komunikacijo s strankami, ki je izjemno pomembna. Stranke, ki imajo občutek, da ste jim na voljo, bodo postale vaše zveste stranke.

Z e-mail marketingom lažje komunicirate z vašimi strankami. Poleg tega lahko z njegovo pomočjo ostanete v stiku s strankami tudi takrat, ko npr. ni sezone za prodajo vaših izdelkov ali storitev.

5. Povečanje prometa na spletni strani

Če ustvarjate novo vsebino na spletni strani, kako to sporočate vašim strankam in svetu? V večini primerov je to e-mail.

E-mail marketing vam omogoča, da preusmerite več obiskovalcev na vašo spletno stran, kar bo pozitivno vplivalo na vašo SEO optimizacijo spletne strani. Poleg tega boste na ta način poskrbeli, da bodo obiskovalci bolj povezani z vami, blagovno znamko ter storitvami oz. izdelki.

6. Pravočasno pošiljanje sporočil

Tradicionalni marketing zahteva obilico načrtovanja in organizacije, kdaj in kje bo potekala kampanja, kar včasih zahteva več mesecev dela. Poleg tega niste prepričani, ali bodo ljudje videli vašo kampanjo ob pravem času.

Ker se v današnjem času sprejemajo hitre odločitve, poleg tega pa je izjemno težko načrtovati in predvideti vse, je e-mail marketing odlično orodje, saj omogoča, da hitro pripravite marketinško kampanjo. S tem poskrbite, da prejemniki prejmejo sporočilo ob pravem času, kar je ključnega pomena za boljši učinek.

7. Povečanje povpraševanj

Enako kot s povečanjem naročil ali prodaje, e-mail marketing omogoča povečanje števila povpraševanj. S pomočjo e-mail marketinga lahko povečate število povpraševanj in izboljšate stopnjo konverzije.

8. Pravočasno obveščanje

Za uspešno marketinško kampanjo je pomembno, da pravočasno obvestite stranko. Z e-mailom lahko enostavno stopite v kontakt s stranko, saj stranke redno pregledujejo maile. Preverjajo ga kadarkoli in na več napravah, kar potencialno izboljšuje uspeh marketinške kampanje. Z rednim obveščanjem boste tako ostali redno v stiku s stranko, ki vas ne bo pozabila.

9. Stroškovno učinkovite kampanje

Tradicionalne marketinške kampanje so lahko zelo drage. Poskrbeti morate za oblikovanje, tisk, … V kolikor snemate TV reklamo je strošek še večji. Poleg tega je čas odprave napak težji, saj je potrebno proces ponoviti.

V primeru e-mail kampanje so stroški bistveno nižji. Dejansko lahko kampanjo sestavite z orodjem za pošiljanje e-mailov E-Poštar ter tekste in slike. V kolikor imate oblikovalca vam lahko ta pripravi grafične elemente.

S pomočjo E-Poštar-ja pa lahko samostojno oblikujete mail in ga prilagajate glede na vaše potrebe

V tem primeru vam priporočamo uporabo gradnikov. To je orodje, ki vam je v pomoč pri oblikovanju maila. Pri tem pa ne potrebujete izkušenj z oblikovanjem.

10. Dodana vrednost za vaše obiskovalce

Eden izmed glavnih ciljev vsakega podjetja je, da ustvari dodano vrednost za svoje obiskovalce, da se vračajo nazaj.

E-mail marketing je eden izmed najenostavnejših načinov, da ostanete v kontaktu s stranko, tudi takrat, ko pri vas ne opravlja nakup. Ta kanal je potrebno izkoristiti, da dodate vrednost vašim storitvam ali izdelkom. Na ta način boste poskrbeli, da ne bodo pozabili na vas. 

11. Samopromocija

Včasih je samopromocija malo nerodna, saj dejansko hvalite vaše storitve in izdelke, tudi nekomu, ki ga to mogoče ne zanima. Vendar je samopromocija eden boljših načinov, kako pridobiti stranke. Če se ne morete dobro reklamirati, ne bo nihče najel oz. kupil vaših storitev ali izdelkov. 

E-mail marketing je pravi kanal za samopromocijo podjetja, storitev ali izdelkov. Preko njega lahko pošiljate novosti o produktih, storitvah, koristih ali novi vsebini. Poleg tega ljudje, ki so prijavljeni na vaše e-mail novice, zanimajo vaše novosti, kar je vsekakor vredno izkoristiti. 

12. Lastništvo na bazo kontaktov

Različne platforme kot npr. socialni mediji, vam ne priznajo lastništva nad kontakti, ki ste jih pridobili. Celotni seznam kontaktov po navadi pripada platformi. 

Za trenutek pomislite, kaj če socialni medij jutri ne bo več obstajal? Koliko sledilcev in potencialnih strank izgubite? 

Ravno zato je zelo pomembno, da naredite vaš seznam kontaktov, ki jim boste pošiljali e-mail sporočila. Te  kontakti so vaša last, saj ste jih pridobili s pomočjo prijave, ki jo je obiskovalec naredil na vaši spletni strani. Poleg tega, vam je obiskovalec dal soglasje za obveščanje o novostih, produktih, storitvah, itd. Zelo pomembno je, da pri izdelavi spletne strani poskrbite še za usklajenost z GDPR uredbo. V Kabiju smo za ta namen pripravili rešitev GDPR portal, ki vam omogoča skladnost vaše spletne strani z uredbo, poleg tega pa prinaša preglednost nad kontakti in večjo transparentnost

E-mail marketing je eden izmed najučinkovitejših načinov, kako pridobiti in ohranjati stranke. Poleg tega lahko preko njega pridobite nova povpraševanja in povečate prodajo. Glede na to, da je to kanal, preko katerega ljudje radi prejemajo nove informacije, lahko mirno trdimo, da e-mail marketing še zdaleč ni mrtev.