Novice

Kaj morate vedeti o spletnih domenah?

Kaj morate vedeti o spletnih domenah?

.si, .com, .eu, .info, .online, ...

Sreda, 27. julij 2022
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

Ena prvih stvari, ki jo obiskovalci spletnih strani opazijo, je spletna domena. Domena je pogosto neposredno povezana z vašo blagovno znamko, imenom podjetja, itd., zato je pomembno, da izberete pravo domeno.

V tem članku boste spoznali vse, kar je potrebno vedeti o spletnih domenah - kaj sploh je domena, koliko stane in na kaj je potrebno biti pozoren pri upravljanju s posamezno domeno.

Kaj je domena?

Domena je spletno ime spletne strani. Ime domene je edinstveno, kar pomeni, da na svetu ne obstajata dve enaki domeni. Samo ime se uporablja za dostop do spletnih strani, kot npr. www.kabi.info, nepremicnine.si21.com, www.si21.com, itd.

Poenostavljeno povedano je domena tekst, ki ga uporabnik vpiše v spletni brskalnik, da si lahko ogleda določeno spletno stran. Domena je lahko sestavljena iz črk, številk in vezaja (-).

Kako je sestavljena domena?

Domena je po navadi sestavljena iz dveh ali treh delov, ki so med seboj ločeni s piko. Pri branju domene od desne proti levi strani, gredo identifikatorji v imenu domene od splošnega do bolj specifičnih / unikatnih. Povsem desni del domene, za zadnjo piko, imenujemo domensko ime. Domensko ime oziroma t.i. vrhnja oziroma top-level domena (TLD) je lahko generična, ali pa specifična za posamezno državo. Spodaj najdete primere obeh:

Generične TLD domene:

  • .com
  • .net
  • .org
  • .info

Državne domene posameznih držav (dvočrkovne):

  • .si - Slovenija
  • .hr - Hrvaška
  • .it - Italija
  • .de - Nemčija
  • .at - Avstrija
  • .me - Črna gora (Montenegro)

Del pred zadnjo piko, imenujemo drugi nivo domene (second-level domain (2LD)). Poglejmo primer za domeno kabi.info:

  • “.info” - generična TLD
  • “kabi” - 2LD
Primer razčlenitve domene kabi.info
Primer razčlenitve domene kabi.info

Za koliko časa lahko registriram spletno domeno?

Spletno domeno lahko registrirate za eno ali več let. Najdaljše obdobje, za katerega lahko registrirate spletno domeno, je običajno 5 let. Nekatere vrhnje domene je sicer možno registrirati tudi za še daljše obdobje.

Za koliko časa lahko registriram spletno domeno?

Spletno domeno lahko registrirate za eno ali več let. Najdaljše obdobje, za katerega lahko registrirate spletno domeno je 5 let.

Kakšna je cena domene?

Cena registracije domene za eno ali več let se razlikuje glede na ponudnika. Veliko ponudnikov ponudi za prvo leto domeno po izjemno nizki ceni. Res je, da je cena domene za prvo leto nižja, vendar je strošek podaljšanja oz. cena domene naslednje leto bistveno višja. Običajno tudi zahtevajo, da se zavežete za registracijo domene za najmanj dve leti, kar pomeni, da bo končna cena enaka ali celo višja od drugih ponudnikov.

V Kabiju smo že od začetka povsem transparentni glede cen registracije in podaljšanja domen. Cena domene .si za eno leto stane 14€ + DDV, prav tako je enak strošek za podaljšanje domene za eno leto. Ob podaljšanju domene za 5 let nudimo dodatni popust - plačate samo znesek za štiri leta podaljšanja. Poleg tega uredimo vse potrebne DNS zapise za spletno stran, MX za spletno pošto (e-maile), itd. in skrbimo za neprekinjeno delovanje DNS strežnikov, ki so zaradi dodatne zanesljivosti tudi pri različnih internetnih ponudnikih.

Če potrebujete cene za ostale domene, nas kontaktirajte.

Ali lahko registriram domeno, ki je že zasedena?

Domene, ki je že zasedena, ne morete registrirati. Kar lahko v tem primeru storite je, da kontaktirate lastnika domene, če vam domeno odstopi ali proda. Običajno so cene domen zelo zasoljene, saj jih nekateri kupujejo prav z razlogom, da bi jih kasneje dobro prodali.

Obstajajo tudi portali, kjer se odvijajo dražbe domen.

Pasti, ki se jih je potrebno paziti

Na žalost se pri registraciji domen pogosto dogajajo nepoštene prakse. Eno od njih smo že omenili v poglavju Kakšna je cena domene. Se pravi, registrarji ponudijo izjemno nizko ceno domene za prvo leto, nato pa cena močno naraste za drugo leto. Pri takih ponudbah registrarji pogodbeno vežejo stranko, da mora pri njih imeti registrirano domeno vsaj dve leti. Primer cenika na portalu GoDaddy za domeno .com - cena za prvo leto domene je 2,36€, za drugo leto je cena 20,33€ (registracija za dve leti je obvezna).

Druga nepoštena praksa, ki smo jo opazili, je, da se registracija domene ne naredi na nosilca / lastnika domene, se pravi na podjetje oz. osebe, ki domeno dejansko želi registrirati, temveč jo registrirajo na podjetje, ki izdela spletno stran. V tem primeru podjetje, ki je plačalo za domeno, ni lastnik domene, kar lahko pripelje do spora, ki ni enostavno rešljiv. Težava ni v samemu registrarju domene temveč v podjetju, ki ponudi storitev, sami pa niso registrar domen.

Prenos domene

Prenos domene iz enega k drugemu registrarju je za domene .si brezplačen in ga lahko opravite kadarkoli, datum poteka domene pa se pri prenosu ne spremeni. Pri drugih vrhnjih domenah je prenos lahko plačljiv, ob prenosu pa se domena podaljša za eno leto. Vse kar morate storiti za prenos domene je, da pri obstoječem registrarju zahtevate EPP kodo za prenos domene in domeno odklenete za prenos.

Spletna stran in domena

Domena je pogoj, da se vaša spletna stran aktivira, zato je eden izmed ključnih procesov izdelave spletne strani. Brez domene ni spletne strani.

V Kabiju nudimo celovite spletne rešitve, kar pomeni, da lahko pri nas na enem mestu uredite:

Tako imate vse tri storitve na enem mestu pri enem samem ponudniku. Pomagamo že mnogim, se želite pridružiti tudi vi? Lahko začnemo z registracijo domene.