Novice

 Iskanje ključnih besed v letu 2020

Iskanje ključnih besed v letu 2020

Vodnik za začetnike

Ponedeljek, 16. december 2019

Spletni iskalnik, kot je Google, je vedno pametnejši in njegov algoritem, se nenehno spreminja. Vedno pomembnejši parameter za rezultate je namen iskanja, ki ima vedno več veljave in umika fokus spletnega iskalnika iz točnega ujemanja ključnih besed. 

Kljub temu pa to ne pomeni, da ključne besede niso pomembno. Prav nasprotno, izbor ključnih besede je še vedno ena od najpomembnejših elementov SEO optimizacije spletnih strani. Ključne besede so temelj SEO optimizacije spletnih strani, kar vpliva tudi na vse nadaljnje aktivnosti, ki sodijo v proces izdelave spletnih strani

Ne smemo pa pozabiti, da se je spremenil koncept iskanja, kar pomeni, da je potrebno spremeniti način iskanja ključnih besed

Učinkovite ključne besede

proces-iskanja-kljucnih-besed

V SEO terminologiji so učinkovite ključne besede tiste, na katere se lahko visoko uvrščate na spletnih iskalnikih in privabijo največ organskega prometa na vašo spletno stran. 

Predno začnete z iskanjem ključnih besed morate določiti kriterije, po katerih boste lahko ocenili katera ključna beseda je učinkovita. Na ta način boste tudi ugotovili, katere ključne besede, vam prinesejo prave obiskovalce na vašo spletno stran in s katerimi dosežete željeno konverzijo. 

Primeri kriterijev za določanje učinkovitih ključnih besed: 

Relevantnost ključnih besed

Ključna besede, ki opisuje vašo dejavnost ali ponudbo, je relevantna ključna beseda. Ne pozabite, da v to kategorijo sodijo tudi ključne besede, ki niso neposredno povezane z vašo storitvijo ali izdelkom. Potrebujete tudi ključne besede, ki opisujejo različne težave, ki jih vaše storitve oz. izdelek rešuje. 

Potencial ključne besede v organskem iskanju

Če strmite k temu, da privabite na vašo spletno stran več obiskovalcev, potem morate izbrati takšne ključne besede, ki vam to omogočajo. Kaj je dovolj obiskovalcev na spletni strani pa je povsem odvisno od industrije oz. panoge, v kateri poslujete. Npr. v turizmu je po navadi zelo velika konkurenca in se določena ključna beseda išče več tisočkrat v mesecu. Medtem pa v drugih bolj specifičnih panogah, kot npr. gozdarska oprema, je količina iskanja bistveno manjša. 

Konkurenca za ključne besede

Poznavanje konkurence za ključne besede je izjemno pomembno, saj boste na ta način izvedeli, ali se boste lahko uvrščali visoko v rezultatih spletnega iskalnika.  

Namen iskanja

Kot smo že omenili v začetku in v enem izmed naših člankov, namen iskanja postaja vedno pomembnejši del SEO optimizacije. Na kratko, namen iskanja je razlog, za izbrane ključne besede.

Proces iskanja ključnih besed

pregled-konkurence

Obstaja več različnih vrst strategij iskanja ključnih besed. Po našem mnenju, je najboljša taktika iskanja ključnih besed, da preverite najprej temo na katero se želite visoko uvrščati in nato pregledate konkurenco. Zavedati se morate, da boste v konkurenčnih panogah izjemno težko prišli na prva mesta, v kolikor ne boste zato pripravljeni posvetiti veliko časa in sredstev. 

Proces iskanja ključnih besed lahko razdelite na korake: 

  • Identifikacija vaših konkurentov 
  • Pregled ključnih besed, na katere se uvrščajo vaši konkurenti 
  • Izbira učinkovitih ključnih besed 
  • Identificirati namen iskanja 
  • Prikaz ključnih besed na spletni strani 

izbira-kljucnih-besed

Identifikacija konkurentov

Če poznate panogo, v kateri poslujete, potem ne boste imeli težav najti oz. prepoznati vaše konkurente.  

Pregled ključnih besed, na katere se uvrščajo vaši konkurenti

Ko najdete vaše konkurente, preglejte ključne besede, ki jih uporabljajo na spletni strani. Pregled ključnih besed vam bo dal veliko idej o tem kako ljudje iščejo spletne strani v vaši panogi. Poleg tega boste identificirali ključne besede, ki prinesejo največ prometa na spletno stran. 

Izbira ključnih besed

Ko končate pregled ključnih besed, sledi izbira ključnih besed. Izbrali boste ključne besede, na katere boste potencialno uvrščeni višje, kot vaši konkurenti. Pri tem pa ne pozabite na “konkurenčnost ključnih besed”. Večja kot je konkurenca, težje se je prebiti na prva mesta. 

Identificirati namen iskanja

Da poudarimo še enkrat, iskanje ključnih besed naredimo zato, da optimiziramo oz. ustvarimo vsebino za spletno stran. Poleg ključnih besed pa morate identificirati namen iskanja ljudi. Če ne ugotovite namena iskanja, potem je izbira ključnih besed skoraj nemogoča.  

Prikaz ključnih besed na spletni strani

Ko izberete ključne besede in identificirate namen iskanja, se morate odločiti kako te ključne besede prikazati na spletni strani. To je povezano s samo izdelavo spletne strani, kot tudi z samo obliko oz. designom spletne strani. Na ta način poskrbimo, da boste lahko pregledali, ali izbrane ključne besede dosegajo želene rezultate (preko različnih spletnih analitik). 

Iskanje ključnih besed ostaja eden najpomembnejših elementov SEO optimizacije spletni strani. Poleg tega je izbira ključnih besed pomembna za samo izdelavo vsebine in kasneje tudi za izdelavo spletne strani, on-site optimizacijo, itd. 

Pomembno je, da je izbira ključnih besed ena od vaših taktik SEO optimizacije, ki jih izvajate istočasno.