Novice

6 nasvetov, kako delati od doma

6 nasvetov, kako delati od doma

Petek, 20. november 2020
Posodobljeno: Četrtek, 9. marec 2023

Delo od doma je vse priljubljenejša oblika dela. V veliki meri se lahko temu zahvalimo trenutni situaciji s korona virusom, ki nas je prisilila, da opravljamo naše delo doma, če je to le mogoče.

V Kabiju smo dela od doma navajeni že od prej. Vsak zaposlen ima možnost, da delo opravlja tudi doma. Vendar je bilo delo od doma vedno bila bolj izjema kot pravilno. Od marca letos je stvar seveda povsem drugačna. Večina od nas delo opravlja doma. V tem času smo lahko na lastni koži ugotovili, kaj so prednosti in slabosti takšnega dela. Katera oblika dela pa je boljša?

Spoznajte našo rešitev za delo od doma: Kabi Home Office.

Delo od doma je super … dokler ne pride pes, ki se uleže pred računalnik. Ali, ko se je sosed ravno danes spravil postavljati nove police in vrtati v zid. Primerov, ko je lahko delo od doma moteče je veliko, včasih celo več kot v sami pisarni.

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, ki so nam omogočili učinkovitejše delo od doma.

Kabi Projekti
Kabi Projekti

1. Uporabljajte sistem za projektno vodenje

Kabi Projekti je sistem, ki ga uporabljamo za vodenje naših projektov in je del naše platforme. To je srce našega delovanja, saj imamo tam zabeležene vse projekte in opravila, ki jih moramo opraviti. Preprosto si brez Kabi Projektov ne moremo več predstavljati, kako bi lahko koordinirali delo med vsemi projekti in opravili.

Sistem za projektno vodenje nam omogoča, da imamo vse naloge/ opravila, ki jih moramo opraviti razdeljene po projektih in prioriteti. Na ta način vemo, kaj moramo storiti in do kdaj. Sistem nam omogoča, da lahko znotraj projektov in opravil komuniciramo med seboj, kot tudi s stranko, kar močno olajša koordinacijo dela.

2. Načrtujte delo vnaprej

Enako kot v pisarni, je potrebno načrtovati dan vnaprej. To pomeni, da so opravila razdeljena vnaprej, da točno vemo, kaj moramo narediti. Načrtovanje dela nam omogoča sistem za projektno vodenje. Seveda se zgodi, da vmes pridejo nujni opravki, ki jih ne moremo premakniti, zato je potrebno vzeti v zakup, da bo določen del dneva namenjen reševanju nujnih opravil.

Pri nas je praksa, da opravila razdelijo vodje projekta vsem, ki sodelujejo pri projektu. V tem primeru za načrtovanje dela poskrbi vodja. V kolikor pa ste sami vodja oz. morate sami poskrbeti, da je delo opravljeno, vam svetujemo, da načrtujete vaše delo za nekaj dni naprej.

Načrtujte delo vnaprej
Načrtujte delo vnaprej Avtor: Glenn Carstens-Peters on Unsplash

3. Ustvarite si delovno mesto doma

Če delate od doma, to še ne pomeni, da si ne morete tam ustvariti delovnega mesta. Svetujemo vam, da si za delovno mesto izberete delovno mizo in ne kavča ali postelje, saj je potrebno ločiti, kateri prostor je za delo in kateri je za sprostitev. Ne pozabite, dom mora še vedno biti vaše pribežališče, kjer se spočijete in napolnite baterije.

4. Samodisciplina

Samodisciplina je ena izmed najpomembnejših vrlin, ki jih je potrebno imeti, za učinkovito delo od doma. Doma nimamo direktne kontrole ali pritiska sodelavcev, zato nas lahko hitro zanese, da ne vložimo 100% v naše delo.

5. Bodite povezani s sodelavci

Stalna komunikacija s sodelavci je zelo pomembna. Prvo nam to koristi, ker lahko hitro rešimo zagate, v katerih se znajdemo in najdemo rešitev. Drugo, pomembno je imeti tudi neformalno komunikacijo, saj je potrebno vzdrževati tudi socialne ter neformalne odnose s sodelavci.

Za komunikacijo uporabljamo sistem Google Workspace (odličen sistem za poslovno e-pošto), ki vsebuje aplikaciji Chat in Meet za video klice ter sestanke s strankami.

6. Določite si delovni čas

Zelo pomembno je, da si pri delu doma izberete delovni čas. To pomeni, da si določite kdaj boste delali in se tega držite. Hitro se zgodi, da si za pripravo malice vzamete več časa, ker si pripravljate vašo najljubšo jed ali pa je sprehod s psom trajal malo več kot po navadi.

Zaradi same koordinacije dela s sodelavci in s strankami, je potrebno določiti delovni čas v katerem opravljate delo. Določite tudi uro, kdaj boste z delom končali.

Delo od doma je neka nova realnost. Ali bo ostala praksa tudi po tem, ko se trenutna pandemija umiri, ne ve nihče. Mislimo pa, da se je ta način dela za nekatera panoge in podjetja dobro obnesel, zato bodo s to prakso nadaljevali tudi v prihodnosti. Sami mislimo, da bo delo postalo bolj hibridno, npr. 2 dni na teden od doma in 3 v pisarni, ali obratno. Vsekakor bo potrebno vse naloge narediti, ne glede na to kje delamo ali doma ali v pisarni.

Delo od doma je v današnjem svetu vse bolj priljubljeno, vendar pa lahko predstavlja tudi svoje izzive. Čeprav je delo od doma lahko prijetno, udobno in priročno, lahko predstavlja tudi veliko motečih dejavnikov, ki lahko zmanjšajo produktivnost in učinkovitost. Od organizacije delovnega prostora in urnika dela, do upravljanja s časom in izklopitve motečih dejavnikov - naši nasveti vam bodo pomagali izkoristiti vse prednosti dela od doma in izboljšati svoje delovne navade.

Deli:

Oznake